Ter gelegenheid van de opening was een van de feestelijke activiteiten 'Heel Montfoort Bakt' voor 't Bakkershuis.
Ter gelegenheid van de opening was een van de feestelijke activiteiten 'Heel Montfoort Bakt' voor 't Bakkershuis. Sjoukje Dijkstra

Heel Montfoort bakt voor ‘t Bakkershuis

Algemeen

Met de officiële opening op vrijdag 17 september, was het feest nog niet voorbij voor ‘t Bakkershuis in Montfoort. Zo was er vorige week een taartenwedstrijd, waarbij deelnemers taarten bakten die werden beoordeeld door een echte jury, waarin twee bekende bakkers uit Montfoort deelnamen: Arjan van Dommelen en Christine van Rooijen.

De gasten werden ontvangen door presentatrice Grace, die als een echte pro de taarten aansneed en stukjes aan de jury gaf. Rond de start van ‘het bekende programma’ kwamen de gasten langzaam binnendruppelen. De juryleden namen plaats achter de tafel en de eerste taart werd op tafel neergezet: “Die geven we een 7”, riep jurylid Nico Pauw gelijk uit. “Maar je hebt nog niet geproefd.” “Dat maakt niet uit”, grapte hij. In totaal moesten er negen taarten gejureerd worden. “We wachten nog op één jurylid”, zei Grace. Sylvia Benschop sprak een openingswoord. Ze vertelde hoe ze coördinator en dementieconsulent Marjon de Jong kende en waarom juist zij gevraagd was om te helpen bij de opening van ‘t Bakkershuis.

“Bij een opening hoort taart”, zei Sylvia. We kennen allemaal het televisieprogramma ‘Heel Holland Bakt’. Wij dachten: “Dat kunnen wij ook. Heel Montfoort Bakt voor ‘t Bakkershuis. Hoe mooi kan het zijn. Dat dan twee bakkers bereid waren gevonden om te jureren, was helemaal mooi. Maar we hadden er natuurlijk twee koekenbakkers bij gevraagd. We konden de professionals wel vragen wat een goede taart is, maar het gewone publiek heeft daar ook een mening over. Daarom zitten hier Nico Pauw en Bas Pepermans. Nico is heel streng, heb ik me laten vertellen.” “Waar ga jij eigenlijk op letten?”, vroeg ze aan Arjan. “Smaak, structuur en uitstraling”, antwoordde hij. “Dat dacht ik al”, zei Sylvia. “Dat heb ik ook op de beoordelingsformulieren gezet.”

Ouwe kers

Toen ze net klaar was met haar openingswoord, kwam Christine binnen. De voltallige jury was aanwezig en de wedstrijd kon beginnen. De taarten kregen nummers, en werden een voor een gepresenteerd aan het publiek en de jury. Dat gebeurde door presentatrice Grace, die op wiebelende hakken door het gras liep. ‘Een hilarisch gezicht’, vond het publiek. “Als ze valt moet dat wel met het gezicht in de taart”, gniffelde iemand. “Christine, waar ga jij op letten?”, vroeg ze aan het jurylid. “Dat die er mooi uit ziet en de smaak goed is. Kortom, het algehele plaatje”, aldus Christine. “En jij Nico?” “Ik ga alleen proeven”, antwoordde hij. “Ik zie al wel een hele lekkere”, lachte hij. “Ze hebben me nog geprobeerd om te kopen, maar er was niet genoeg geboden. Dus, dat doe ik niet.” Bas vertelde dat hij vooral de smaak belangrijk vindt. “Als het maar lekker is.” “Het oog wil ook wel wat hoor”, zei Grace. Dat beaamden de juryleden hartgrondig. “Deze is erg lekker”, zei Christine over de worteltjestaart. De ouwe kers ging er ook goed in bij de jury. Sommige stukjes die overbleven worden uitgedeeld aan het publiek. Tussendoor werden de smaakpapillen genaturaliseerd met een slokje water. “Ik heb wel gehoord dat ze allemaal op moeten”, zei Grace tegen het publiek, dat zich ondertussen verlekkerde aan de mooi uitgedoste taarten.

Binnen een mum van tijd waren dan toch alle taarten geproefd. Bij één taart zat zelfs een verhaal. Een mooie brief, die werd voorgelezen door de presentatrice Grace. Dat kon de jury wel waarderen. Uiteindelijk kon er maar eentje de winnaar zijn! Binck van den Oever werd unaniem gekozen door de jury. De tweede plaats was voor Elvira Schenk (de verhalentaart) en de derde plaats was voor Ans Delissen. De winnaars kregen een mooie medaille uitgereikt met daarop een plaatje van ‘t Bakkershuis. Uiteraard was het daarna tijd om de taart aan te snijden voor alle gasten. “Het was erg geslaagd”, vond een van de gasten. “En lekker!”

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 10 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 11 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 12 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 19 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00