Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff). Foto: PR

Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen

Algemeen

Het skeelerseizoen is nog maar een paar weken oud en het NK in Rotterdam nadert alweer. Voor de rijders van Schaats- en Skeelervereniging Oudewater die aan dat NK deelnemen zijn er in Nederland twee momenten geweest om te kijken hoe ze ervoor staan. Een aantal trok daarom ook naar Portugal en Duitsland om in de Europacups meters te maken.

Heerenveen

Eigenlijk was plaatsing voor het NK heel simpel. Gewoon meedoen aan de landelijke baanwedstrijd en je bent er bij. Maar dat was voor de rijders van SVO geen reden om zich er dan maar makkelijk van af te maken.

In Heerenveen was het kadet Koen Roeloffzen die het spits mocht afbijten. Zonder noemenswaardige training, het was begin april, wist hij zich knap in de subtop te handhaven en liet vooral op de puntenkoers zien dat het met zijn vechtlust wel goed zit. Vita van Deuren, geplaagd door een vervelende enkelblessure, liet zich bij de B-junioren vooral op de 500 meter zien, evenals Daphne van Kooten, die met de derde tijd van de dag misschien wel kans had op meer dan de tiende plek die ze nu in het klassement behaalde.

Dat er conditioneel nog het nodige viel te doen, bleek wel op de puntenkoers, waar beide dames met de tong op de knieën finishten. Het onafscheidelijke tweetal Roan Vos en Dave van de Born stond in de uitslag flink uit elkaar. Vos verkeert vanaf dag 1 in een prima conditie, maar Van de Born kwam tot het besef dat hij nog het nodige werk te verzetten had.

Rijssen

In Rijssen was het Roan Vos die op de openingsafstand, de 200 meter, direct liet zien dat er met zijn vorm niets mis is. Een tweede plek, op de voet gevolgd door Dave van de Born met een vierde plek. Van de Born verslikte zich in de start, anders had er wellicht nog meer in gezeten. Op de puntenkoers kwam Van de Born wederom wat conditie tekort en finishte Vos beneden zijn stand. Ook Daphne van Kooten haalde op de 200 meter een top-drie-notering, maar ook hier bleek de lange afstand net te lang, met een zestiende plaats tot gevolg. Vita van Deuren haalde op de 200 meter een zevende plaats.

Haar broer Cas, die samen met Raphael Boef ten tijde van de wedstrijd in Heerenveen een Europacup reed in het Portugese Lagos, eindigde in het sprintklassement als zevende junior. Boef werd in het afstandsklassement overall achtste.

Europacups Lagos, Geisingen en Gross Gerau

Cas van Deuren en Raphael Boef openden beiden het seizoen onder de Portugese zon. Beide rijders reden daar tegen een deel van de wereldtop en eindigden in het eindklassement netjes in de middenmoot. In de supersnelle, overdekte hal van het Duitse Geisingen hadden beiden het zwaarder. Met 960 deelnemers, bestaand uit rijders van over de hele wereld, kent het toernooi het sterkste deelnemersveld ter wereld. Roan Vos en Dave van de Born debuteerden tussen de Italianen en Zuid-Amerikanen, maar wisten gaandeweg het toernooi steeds beter te rijden. Met name Vos toonde strijdlust en kwam letterlijk steeds beter in de wedstrijd.

Van de Born bewaarde het lekkerste voor het laatst en wist een weekend en een reeks trainingen met het Amerikaanse team later, zien dat de vorm er toch echt aankomt. Punten pakken in de puntenkoers, vooraan meekoersen in snoeiharde wedstrijden op de snelste baan ter wereld, Van de Born leek het allemaal steeds makkelijker te verteren. Ook Vos leverde volop strijd en eindigde in het eindklassement nét voor Van de Born.

Vita van Deuren hield het vanwege de problemen met haar voeten bij de sprintafstand, maar Daphne van Kooten reed alles wat er te rijden viel. Dat het met haar inhoud de goeie kant opgaat, liet ze wel zien in de afvalkoers, waar ze, met nog vijf ronden op de teller, de aanval koos en bijna uit de greep van het peloton bleef. Ook Cas van Deuren liet zien dat zijn conditie groeiende is, door op de afstanden steeds beter mee te gaan. Raphael Boef leek zijn dip in Geisingen te boven door bij de heren senioren in de B-finale mee te strijden om de punten.

Richting het NK lijken de rijders van SVO met de nodige zware wedstrijden in de benen, de vorm te pakken die nodig is om mee te strijden om de nodige podiumplaatsen en nationale titels.

Daphne van Kooten op de 200 meter in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00