Marjon de Jong toont trots de vermelding van het Bakkershuis in de Inspiratiewijzer.
Marjon de Jong toont trots de vermelding van het Bakkershuis in de Inspiratiewijzer. Foto:

Is het Bakkershuis echt veilig?

Algemeen

Recent werd in de gemeenteraad de motie aangenomen van PAK (Progressief Akkoord Montfoort), waarmee ‘t Bakkershuis in ieder geval tot het eind van dit jaar veilig is. ‘t Bakkershuis is momenteel afhankelijk van een legaat dat binnenkort afloopt. Met de motie vroeg PAK om een garantstelling tot het einde van het jaar, zodat de wethouder tijd heeft om tot een duurzame financiële oplossing te komen voor de continuïteit van het Bakkershuis. De motie werd unaniem aangenomen. Wat betekent dat voor ‘t Bakkershuis?

Het Bakkershuis is een laagdrempelig ontmoetingscentrum waar iedereen die te maken heeft met

geheugenklachten en/of beginnende dementie terecht kan voor informatie, voorlichting, het delen van ervaringen en activiteiten. De financiering van het Bakkershuis loopt in principe tot het eind van het jaar. Maar de vraag is wat er daarna gaat gebeuren. In twee jaar tijd is het Bakkershuis een spil geworden in de Montfoortse samenleving. Een spil die niet gemist kan worden. Met de Bloesemhof/ Vlinderhof (die uiteindelijk noodgedwongen de deuren moesten sluiten) nog vers in het geheugen legden we drie vragen voor aan coördinator Marjon de Jong, initiatiefnemer van het Bakkershuis.

Hoe belangrijk is nou deze motie?

“De motie is heel belangrijk geweest en vooral de unanieme steun van alle partijen! Alle partijen zijn zich bewust dat er in Montfoort een voorziening moet zijn voor de grote groep mensen met dementie; nu, maar zeker ook in de toekomst! De voorziening is kostenbesparend, sluit aan bij de behoefte en is van deze tijd! Deze voorziening blijkt te voldoen aan een behoefte. Het is hierbij wel van belang dat we samen kijken of er een langdurige financiële basis kan komen voor het Bakkershuis. We zijn hiervoor al maanden in gesprek met de gemeente.”

Heb je er vertrouwen in, en wat doen jullie zelf om ervoor te zorgen dat die financiering blijft?

“We hebben er alle vertrouwen in! We worden landelijk gezien als inspiratiebron. Er is veel belangstelling voor ‘t Bakkershuis als concept: zorgen dat mensen met dementie en hun naasten volledig mee kunnen doen in onze samenleving en goede ondersteuning en zorg krijgen. Dat is een van de doelen van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 die het kabinet op 30 november 2020 presenteerde. Ook de gemeente heeft daarbij een rol. Belangrijk is bijvoorbeeld het bieden van ontmoetingsmogelijkheden en betekenisvolle dagactiviteiten dichtbij huis.

Voor de extra activiteiten doen we een beroep op bedrijven en organisatie in de vorm van sponsoring. Wij hebben er veel vertrouwen in, omdat het Bakkershuis belangrijk is voor de Montfoortse samenleving.”

Wat kunnen inwoners Montfoort doen om dit te ondersteunen?

“Wij zoeken nog getalenteerde vrijwilligers die mee willen denken en helpen! Mensen die het Bakkershuis een warm toe te dragen, kunnen zich eventueel als vrijwilliger aanmelden. Verder is het natuurlijk mooi als mensen positief praten over het Bakkershuis.”

Website: inspiratiewijzerdementie.zonmw.nl/inspiratiewijzer/introductie

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 14 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 16 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00