Afbeelding
Sjoukje Dijkstra

Tweede kamerlid Mirjam Bikker bezoekt ‘t Bakkershuis in Montfoort

Algemeen

Afgelopen zaterdag bezocht Tweede Kamerlid Mirjam Bikker van ChristenUnie ‘t Bakkershuis in Montfoort. Bikker zet zich al jaren in voor kwetsbare mensen. Eerst als Eerste Kamerlid, nu in de Tweede Kamer. In kader van de verkiezingscampagne ging ze langs verschillende locaties in de regio, onder andere wooncorporatie Overhoop in Overvecht en verzorgingstehuis Wulverhorst in Oudewater. Bij ‘t Bakkershuis in Montfoort sprak ze onder andere met Teus Kok, lijsttrekker van ChristenUnie Montfoort/ Linschoten, deelnemer Jan van Loon, mantelzorger Ria Leemans en coördinator Marjon de Jong.

Hierbij werd benadrukt hoe belangrijk en onmisbaar ‘t Bakkershuis inmiddels is geworden in Montfoort. Ook werd er gesproken over de toekomst die onzeker is. “’t Bakkershuis is opgezet met onder andere een legaat, waarmee we hier twee jaar de huur kunnen betalen. Deelnemer Jan van Loon uitte de hartenkreet: “Dit mag nooit meer weg! Als je zoiets hebt voor mensen met geheugenverlies, wat zo uniek is, dan moet je dat behouden.” Marjon erkent hoe lastig dit is en dat ook zij zich daarom hard inzet om dit te behouden voor de Montfoortse samenleving. Ze is daarom enorm blij met deze belangstelling. Ze vertelde aan Mirjam Bikker dat de personele inzet door SWOM betaald wordt, en dat door deelname aan ‘t Bakkershuis er ook gezorgd wordt voor uitstel van duurdere maatwerkvoorziening, uitstel van verhuizing naar een verpleeghuis. “Dit is een besparing op de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Zou het dan niet goed zijn als we gedeeltelijk gefinancierd worden vanuit de WLZ? We besparen ook op bijvoorbeeld de huisarts, doordat iemand niet zes keer voor de balie hoeft te staan. De huisarts zit hiernaast, en kan direct naar ons doorverwijzen: ‘Ga even daar kijken’.”

Geen patiënt

Onder het genot van een kopje koffie met macarons werd er gesproken over wat ‘t Bakkershuis allemaal voor Montfoort en de samenleving betekent. Jan van Loon is deelnemer en heeft geen vaste dagen. Hij helpt met het interieur en doet klusjes. “Ik voel me hier geen patiënt, maar gewoon iemand die klusjes komt doen. Ik deed altijd al vrijwilligerswerk, zoals het inrichten van een schildersmuseum.” Toen ‘t Bakkershuis in Montfoort kwam, en Jan daarover hoorde, meldde hij zich er graag voor aan. Ook voor ‘t Bakkershuis ging hij aan de slag, met het interieur. “U verveelt zich duidelijk geen seconde, en bent dus nog heel actief”, concludeerde het Tweede Kamerlid Bikker.

Marjon de Jong zegt trots dat ‘t Bakkershuis niet vergelijkbaar is met dagbesteding. “Hier komen mensen op eigen gelegenheid, de hele ochtend of maar een paar uurtjes. Ze bepalen zelf wanneer ze komen, en kijken waar ze bij aansluiten. We zijn hier voor mensen met geheugenklachten en mantelzorgers. Maar wel een beetje luchtig. Gisteren kwam de burgemeester om 12.30 uur. Een van de deelnemers zou voor die tijd nog iets ophangen, maar hij kwam uiteindelijk om twee uur. ‘Oh, alzheimer’, zei hij schouderophalend. Bij ons doe je niet alleen mee aan een activiteiten, maar kijken we naar je talenten, wat je vroeger hebt gedaan en wat bij je aansluit. Wederkerigheid staat hier hoog in het vaandel, je komt wat halen, maar wat kom je brengen.”

Rondleiding

Mantelzorger Ria zei: “ Ik ben nu gastvrouw en heet mensen welkom, schenk ze een kopje koffie in. Zo heeft iedereen zijn eigen taak. Dat bevalt goed,” Na een rondleiding door het huis, ontving Bikker nog een bedankje van de ChristenUnie met lokale producten. Marjon gaf haar een vogelvoerhuisje mee, dat gemaakt is door de deelnemers van het DoeMeeHuis en een jaarverslag. Het Tweede Kamerlid sprak daarbij uit dat ze veel waardering toonde voor dit initiatief. Anne-Marie van de Poll, tweede op de lijst voor ChristenUnie in Montfoort Linschoten, zei hoe dankbaar ze waren met dit bezoek en hoe belangrijk het is om landelijk de lijntjes te hebben met de politiek. “Daardoor kunnen we dit soort initiatieven onder de aandacht brengen en er voor lobbyen”, zei ze. In het geval van ‘t Bakkershuis is dat erg belangrijk, omdat de financiering over twee jaar onzeker is.” Het bezoek werd besloten met een foto-moment, waarna Bikker doorging naar Wulverhorst in Oudewater.

Sjoukje Dijkstra

Mirjam Bikker sprak haar waardering uit voor 't Bakkershuis.
Onder het genot van een kopje koffie met macarons werd er gesproken over wat 't Bakkershuis allemaal voor Montfoort en de samenleving betekent.
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 7 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 9 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 12 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 14 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 16 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00