Bezoekers konden de opening via een livestream volgen - Directeur-generaal Ernst van Koesveld was aanwezig om met de burgemeester van Montfoort de officiële opening te verrichten.
Bezoekers konden de opening via een livestream volgen - Directeur-generaal Ernst van Koesveld was aanwezig om met de burgemeester van Montfoort de officiële opening te verrichten. Dave Bode DB Showtechniek

‘t Bakkershuis officieel geopend

Algemeen

Met deze week rondleidingen en een expositie in het kader van Wereld Alzheimerdag

Vrijdag 17 september is het ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie, ‘t Bakkershuis, officieel geopend. Dat gebeurde, vanwege de coronamaatregelen, met een beperkt aantal genodigden. Het eerste deel van de opening konden zij volgen via een livestream vanuit de tuin van ‘t Bakkershuis. Terwijl onder andere Directeur Marie-Jose Hermans, burgemeester Petra van Hartskamp en directeur-generaal langdurige zorg (Ministerie VWS) Ernst van Koesveld vanuit het Huis van Montfoort de mensen toespraken.

Burgemeester van Hartskamp zei daarbij dat je het beste maar in de gemeente Montfoort kunt wonen, als je wat ouder wordt. “Er wordt hier van alles georganiseerd. Dan denk ik aan de scootmobiel tochten en rolstoeluitjes. Er is een sociëteit voor senioren, bingo, carnaval, handwerken, schilderen, enzovoorts. Het is hier extra fijn, omdat wij Marjon de Jong (coördinator en dementieconsulent) van SWOM hebben. Iedereen kent haar, zij is van grote steun voor ouderen en familieleden. Het is geweldig dat de heer Bakker zijn ouderlijk huis hiervoor ter beschikking heeft gesteld. ‘t Bakkershuis is een ontmoetingscentrum, waar je in je eigen tempo een bijdrage mag leveren. Het is een huis waar je begrip ziet en hulp mag vragen. Waar jij en je partner welkom zijn, voor advies en leuke activiteiten. Het is een mooie combi van deelnemers en vrijwilligers. Daarbij moet je wel oppassen voor Marjon. Je geeft haar een vinger en voor je het weet doe je de hele week vrijwilligerswerk.” Die opmerking werd ontvangen met gegniffel.

Andere aandacht

Directeur-generaal langdurige zorg (Ministerie VWS) Van Koesveld gaf aan het bijzonder te vinden om in Montfoort te zijn. “Onze minister zegt vaak: ‘Als je ziek bent, kun je maar beter in Nederland geboren zijn... Maar ik weet nu dat je in Montfoort moet zijn, om oud te worden. Wat betreft dementie werd hier net ook de Nationale Dementie Strategie genoemd. Maar er is meer nodig. Daarom zijn we dit jaar gestart met het vervolg. Nederland heeft momenteel 290.000 mensen met dementie. In de lijnen van de toekomst zullen dat er in 2040 520.000 zijn. In regio termen gaan we dan van een gemeente als Utrecht naar een gemeente als Den Haag. Die groep wordt groter en groter. Dat hebben we ook hier in Montfoort goed gemerkt. Mensen met dementie die vaak thuis zijn, hebben andere aandacht nodig.”

Hij vervolgde door te benoemen waar de Nationale Dementie Strategie om draait: “Het gaat om drie dingen. Het eerste is: dementie de wereld uit. Waar komt het vandaan, kun je het voorkomen? Het tweede is: mensen met dementie tellen en doen mee. Op deze plek is dat zeker zo. We zijn vaak geneigd te denken in termen van mensen die zorg nodig hebben, maar moeten juist andersom denken: Mensen blijven van betekenis voor anderen. Voor bezoekers en voor ‘t Bakkershuis hier. Het derde punt is dat we steeds meer leren over wat nou de beste vorm van steun en ondersteuning is.”

Beleefbox

Van Koesveld benadrukte hoe fijn het is dat mensen met dementie een plek hebben om terecht te kunnen. “Ik weet hoe belangrijk het is - uit eigen ervaring - dat je er snel bij bent, als de eerste tekenen van dementie er zijn. Dan wil je weten waar je terecht kunt. Het is een ziekte die mensen raakt. Ook de mensen in de omgeving.” Namens het Ministerie van VWS bood hij vervolgens de Beleefbox aan. “Dat is wat wij aan alle centra in Nederland willen geven. Met dingen die speciaal bedoeld zijn voor mensen met (zware) dementie. Het is nu virtueel dat ik hem geef. Straks geef ik hem zelf, bij de officiële opening als we de naam van ‘t Bakkershuis onthullen.” De directeur-generaal wenste ‘t Bakkershuis veel succes toe, waarna de bekende (Montfoortse) actrice Anne Wil Blankers twee gedichten voor las: vanuit het oogpunt van de mantelzorger en iemand met (beginnende) dementie.

Rondleidingen

De opening vond plaats in besloten kring. Voor mensen die graag een kijkje komen nemen in het ontmoetingscentrum, organiseert ‘t Bakkershuis daarom deze week rondleidingen. Deze vinden dagelijks plaats van maandag 20 t/m 24 september. De eerste begint om 16.00 uur en de tweede om 16.30 uur. Op dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Het thema dit jaar is: ‘De vele gezichten van dementie’. Om dit thema te ondersteunen, is er een unieke fototentoonstelling gemaakt. Deze foto’s zijn te zien tijdens de rondleidingen op 20 september t/m 22 september in de tuin van ‘t Bakkershuis en ook tijdens de informatieavond op dinsdag 21 september in zalencentrum Het Sint Joseph, Heiliglevenstraat 4 in Montfoort. Hiervoor dient u zich van tevoren even aan te melden via info@swomontfoort.nl.

Ontmoetingscentrum ‘t Bakkershuis bevindt zich aan Mannenhuisstraat 20 (ingang tuin: Hofplein).

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 2 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 3 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 4 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 7 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 9 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 11 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 12 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00