De burgemeester met Justin en zijn moeder.
De burgemeester met Justin en zijn moeder. Foto: Sjoukje Dijkstra

Lintje voor Montfoortse Justin Tukker (14) tijdens nieuwjaarsreceptie

Algemeen

Op een drukbezochte nieuwjaarsreceptie in kerkgebouw ‘t Kruispunt in Linschoten speldde burgemeester Petra van Hartskamp een jongerenlintje op bij Justin Tukker (14) uit Montfoort. Justin, die samen met zijn moeder naar het podium werd geroepen, was geheel verrast in het zonnetje te worden gezet vanwege zijn vrijwilligerswerk.

Allereerst sprak Van Hartskamp een nieuwjaarsrede uit, waarbij ze memoreerde aan de beperkingen van het jaar ervoor, toen een dergelijke nieuwjaarsreceptie vanwege coronamaatregelen niet mogelijk was. “We voelden ons beperkt in onze vrijheid”, zei ze. “Wat ons helemaal heeft doen beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, was de inval in Oekraïne, die niemand voor mogelijk hield. De gevolgen waren verstrekkend. Mensen hebben uit vrees voor hun leven huis en haard moeten achterlaten. Hoe hartverwarmend was het om te zien dat onze gemeenschap hulp bood aan ontheemden.” Ze prees daarbij het initiatief van ondernemers en vrijwilligers, die samen Montfoort Hulp Oekraïne opstartten. Van Hartskamp blikte verder terug op een bewogen jaar, waarin politieke verschuivingen plaatsvonden en een eerste paal werd geslagen voor het Kindcentrum op feestelijke wijze, onder toeziend oog van honderden kinderen die hier straks naar school gaan. Ze zei dat het belangrijk is dat - ook met alle commotie omtrent het Kindcentrum - er meningsverschillen zijn, en stelde dat het juist aantoonde dat mensen betrokken zijn. “Het laat zien dat het mensen aan het hart gaat.”

IJsselfestijn

De burgemeester sprak verder uit dat het een goede zomer was geweest voor horeca en zwembad. En dat dit ook merkbaar was geweest aan het aantal bezoekers die zowel Vereniging Oud Linschoten en Stichting Oud Montfoort mochten ontvangen. “Fantastisch hoe zij de historie in beeld brengen en uitdragen. Dank daarvoor.” Alle evenementen van het afgelopen jaar kon ze niet benoemen, maar eentje lichtte ze uit. “Het IJsselfestijn. Eindelijk kon het doorgaan! De organisatie was geweldig!”, zo prees zij de mensen achter de schermen. “Het weer kon ook niet beter.” Dat in het afgelopen jaar ook twee monumenten in Montfoort onthuld werden, na vele jaren aan voorbereiding, daarvan zei ze nog steeds onder de indruk te zijn. “De onthulling van de gedenktekens voor de neergekomen piloten op 29 juni heeft op mij een onuitwisbare indruk achtergelaten.”

De Vaart

Tijdens haar speech benoemde Van Hartskamp ook pijnpunt Dorpshuis de Vaart in Linschoten. Van Hartskamp erkende de situatie, en zei te weten dat er met man en macht gewerkt wordt om het in de lucht te houden. “Het dorpshuis speelt een belangrijke rol, daar zijn we het over eens. We zullen samen nagaan tot in hoeverre ruimere openingstijden binnen de wettelijke kaders in de toekomst mogelijk zijn voor De Vaart.”

De burgemeester kondigde verder aan dat de gemeente Montfoort de komende tijd haar best zal doen om de binnenstad van Montfoort aantrekkelijker en bereikbaar maken. Verder sprak ze van groen licht van de Provincie om te mogen bouwen. “Er is een groot tekort aan woningen. We zien jeugd noodgedwongen vertrekken, en ook onze ouderen en andere doelgroepen zouden meer passend moeten kunnen wonen. Het plan is om tot 2030 430 woningen bij te bouwen om in die behoefte te voorzien.”

Ze eindigde haar rede met te benoemen dat problematiek van mensen gehoord/gezien mag worden. “Onze agrariërs staan voor een uitdaging, zoveel mensen zijn op zoek naar een huis, we hebben te maken met inflatie en afnemende koopkracht. Als voor u zaken problematisch verlopen, hoop ik dat u de gemeente weet te vinden. We wonen in een prachtige gemeente met fantastische, betrokken inwoners. Het is belangrijk de lijnen open te houden. We willen zien, horen en voelen wat er leeft, zodat we begrip kunnen houden voor elkaars standpunt. Dat brengt ons verder. Lieve mensen, een heel gezond en gelukkig nieuw jaar!”

Jongerenlintje

In haar speech werden ook de mensen benoemd die het afgelopen jaar met de lintjesregen in het zonnetje werd gezet. Ook wereldkampioen jiu jitsu Damian van Dam uit Linschoten bleef niet onbenoemd, waarna ze Justin Tukker naar het podium riep. Hij kreeg een lintje voor zijn belangeloze vrijwilligerswerk in de afgelopen zomer. Het jongerenlintje werd in het leven geroepen om eenmaal per jaar jongeren als Justin in het zonnetje te zetten. Justin reageerde verrast.

“Je wist het niet?”, vroeg Van Hartskamp. “Nee, echt niet!” Dat hij als veertienjarige dit lintje had gekregen was welverdiend, vond ze. “Hij valt op door zijn enorme inzet bij verschillende activiteiten. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor de ouderen in onze samenleving. Zo is hij als vrijwilliger erg actief bij allerlei activiteiten die georganiseerd worden door stichting De Steenfabriek, Montfoort Vitaal en badminton vereniging Luck Raeck en zorgt hij in de zomer voor vakantie ontspanning in Montfoort met de VOM-week. Het is bijzonder hoe hij zich op deze jonge leeftijd zich om anderen bekommert en helpt waar het nodig is. Het is hartverwarmend hoe hij hierin zijn verantwoording pakt.” Onder toeziend oog van zijn trotse moeder en het publiek speldde ze Justin zijn lintje op.

Sjoukje Dijkstra

Justin krijgt een lintje opgespeld.
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 2 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 5 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 19 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 21 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00