Klimaatburgemeester Matthijs Hombergen overhandigde burgemeester Petra van Hartskamp twee cadeaus.
Klimaatburgemeester Matthijs Hombergen overhandigde burgemeester Petra van Hartskamp twee cadeaus. Sjoukje Dijkstra

Maak kennis met klimaatburgemeester Matthijs Hombergen

Algemeen

Zijn huis is het meest energiezuinige huis in de regio. Niet voor niets werd architect Matthijs Hombergen uit Linschoten door Duurzaam Montfoort gevraagd om Klimaatburgemeester te worden. En kreeg hij afgelopen zaterdag bezoek van niemand minder dan de echte burgemeester van gemeente Montfoort, Petra van Hartskamp. Met de benoeming van de eerste Klimaatburgemeester haakt Duurzaam Montfoort aan bij de landelijke Klimaatburgemeesters. Dit alles, in kader van de eerste Nationale Klimaatweek (28 okt - 5 nov). Matthijs zal de functie ruim een jaar lang bekleden: “Ik hoop mensen te inspireren en motiveren om bij te dragen aan onze klimaatdoelen.”

De moderne woonboerderij waar Matthijs woont met zijn gezin, springt er direct uit, en is vanaf de provinciale weg goed zichtbaar. Aan de weg wappert een herkenbare Duurzaam Montfoort banner. Ook aan de gevel bij entree hangen voor deze gelegenheid twee spandoeken. Bij binnenkomst in zijn huis krijgt burgemeester van Hartskamp van Matthijs en zijn vrouw Ivonne Vlooswijk direct uitleg over de bouw van de woning. Ivonne vertelt dat dit vroeger het achterhuis was, en dat aan de zijkant koeien op stal stonden. “Hier is de deel”, gebaart ze. Dat de zijmuren in deze omgeving laag zijn, werkt minder goed voor Matthijs. Met zijn twee meter lengte past hij niet door de deur. “Daarom hebben we twee hedendaagse elementen toegevoegd, met hier een inham die daar naar buiten gaat. De rest is traditionele opbouw.” “Met een moderne knipoog”, zegt Van Hartskamp.

Trots

Het gezelschap mag plaatsnemen aan de eethoek in de moderne keuken. Daar krijgen aanwezigen eerst een kopje koffie en thee aangeboden met een stukje taart. Douwe Pot van Duurzaam Montfoort bijt het spits af door wat te vertellen over de Nationale Klimaatweek, en de noodzaak van aandacht voor klimaatproblematiek. “We hebben Matthijs gevraagd Klimaatburgemeester te worden, omdat hij in september 2020 in de nieuwsbrief stond van Duurzaam Montfoort. Daarin vertelde hij terecht apetrots over wat hij hier heeft gerealiseerd, namelijk dit klimaatvriendelijke huis. Daarnaast is hij ook energieambassadeur van Duurzaam Montfoort. Hij zei gelukkig al snel dat hij het heel leuk vindt om te doen.”

Matthijs nam vervolgens het woord over en liet weten trots te zijn op het feit dat hij de eerste klimaatburgemeester is. “Ik zie het eigenlijk meer als een soort ambassadeur”, zei hij tegen de burgemeester. “Een burgemeester hebben we al.” Hij vervolgde: “Ik probeer mensen te inspireren met mijn huis. Ongetwijfeld zijn heel veel mensen zich al bewust van dingen die we kunnen doen. Vanochtend zijn hier voor de duurzame huizenroute mensen wezen kijken. Volgende week is dat weer, om 11.00 uur. De duurzame huizenroute is erg goed, want het kan mensen inspiratie geven tot andere keuzes. Dat is belangrijk met het energievraagstuk waar we tegenaan lopen.” Dat veel langdurige, eenmalige keuzes heel bepalend zijn - zoals de aankoop van een huis of een auto - daar legde hij niet de nadruk op: “Het zijn de dagelijkse dingen, waar je veel uit kunt halen. Wat je eet. Haal het lokaal bij winkel van Vlooswijk bijvoorbeeld. Pak wat vaker de fiets, ga naar het werk met het Openbaar Vervoer. Laat kapotte spullen die je hebt repareren in het Repair Café. Liefst koop je spullen waar je langer mee kunt doen. Hoe scheid je je afval, enzovoort.”

Duurzame sokken

Zo zijn er volgens Matthijs en zijn vrouw Ivonne dingen die je zelf kunt doen, maar zijn er ook collectieve initiatieven, zoals het aanleggen van groendaken door Duurzaam Montfoort. “Ook nemen zonnepanelen een steeds hogere vlucht. Een ander voorbeeld is het Voedselbos. Dat is gelijk ook het eerste cadeau dat we u willen aanbieden”, aldus Matthijs tegen de burgemeester. “’Het Voedselbos’ is een boek over duurzame voedselproductie, waarbij bomen, groenten, allerlei kruiden door elkaar geteeld worden. Daardoor krijg je veel diversiteit voor insecten, vogels en zoogdieren. Het is dus niet meer grote velden vol van hetzelfde gewas. “Verder overhandigde Matthijs aan Petra van Hartskamp duurzame sokken. “Dit komt van Effio aan de Voorstraat in Woerden”, vertelde hij. “Ik heb de heren variant. Dit is de dames variant. Op de sokken zijn de zogenoemde kleurcodes van klimaatwetenschapper Ed Hawkins vertaald naar streepjes. Ieder streepje staat voor een jaar temperatuur in Nederland. We zijn in het rood aan het lopen qua temperatuur. Nu hebben we nog sokken. Straks hebben we laarzen nodig om onze voeten droog te houden”, zei Matthijs. “Draag ze met trots, staat erop”, aldus Petra van Hartskamp.

Na de overhandiging van cadeaus volgde een korte rondleiding door het huis, waarbij Matthijs en Ivonne uitleg gaven over hun energiezuinige woning. Van alles kwam voorbij: het gebruikte isolatiemateriaal, de breedte van de muren en tenslotte ook de warmtepomp. De burgemeester luisterde met interesse, maar moest daarna afscheid nemen om naar haar volgende afspraak te gaan. Maar niet nadat Matthijs haar en de anderen nog nadrukkelijk uitnodigde voor hun open huis op zaterdag 6 november tijdens de Duurzame Huizenroute. “Hopelijk komen daar meer mensen op af, nadat het in de krant heeft gestaan”, zei hij.

Meer informatie: De woonboerderij van Matthijs Hombergen en Ivonne Vlooswijk is om 11.00 uur toegankelijk voor de Duurzame Huizenroute. Hiervoor moeten mensen zich wel aanmelden! Dat kan dus op de website: www.duurzamehuizenroute.nl.

Sjoukje Dijkstra

Matthijs Hombergen verraste Van Hartskamp met speciale duurzame sokken.