Axl Simon Nijhuis (15), Daan Burger (16) en Fenna Boumans (13)
Axl Simon Nijhuis (15), Daan Burger (16) en Fenna Boumans (13)

Drie jongeren in het zonnetje gezet met uitreiking eerste jongerenlintje

Algemeen

Onder valse voorwendselen werden ze naar zalencentrum St. Joseph in Montfoort gelokt. De drie jongeren uit gemeente Montfoort Fenna Boumans (13), Axl Simon Nijhuis (15) en Daan Burger (16), die donderdag voor de zomervakantie het eerste Jongerenlintje opgespeld kregen. De drie, die waren opgegeven door familieleden na een oproep in de krant, ontvingen het lintje respectievelijk voor vrijwilligerswerk en mantelzorg.

Burgemeester Petra van Hartskamp die de lintjes uitreikte, die vervolgens werden opgespeld door familieleden, sprak de familieleden en vrienden toe: “Jongeren maken het verschil! Sommigen laten een diepe indruk achter door ogenschijnlijk normale dingen te doen voor iemand anders. Anderen zetten zich vrijwillig in om onze gemeente nog mooier te maken. Al die jongeren -tussen de 4 en 18 jaar- verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Daarom heeft de gemeenteraad, als blijk van waardering, besloten om vanaf 2021 jaarlijks het Jongerenlintje uit te reiken.” Ze heette daarbij de drie aanwezige jongeren speciaal welkom. Dat ze alle drie met verschillende smoesjes hiernaar toe waren gelokt leverden sommige ouders, tot hilariteit van familieleden, ‘boze blikken’ op. Die blikken verdwenen snel bij de uitreiking en de lovende woorden die Van Hartskamp de jongeren toesprak.

Burgemeester Petra van Hartskamp lichtte toe wanneer jongeren een lintje krijgen en hoe dat in zijn werk gaat: “Zo’n jongerenlintje krijg je niet zomaar. Daar moet je wat voor doen. Anderen moeten jou daarvoor voordragen. Dat maakt het mooi, want naast objectieve criteria, is het vooral de waardering van mensen om je heen. Die zien wat jij doet zo bijzonder is. Voorbeelden waarbij jongeren een lintje kunnen krijgen zijn: mantelzorg, actievoeren voor een goed doel, een heldendaad verrichten, bijzonder vrijwilligerswerk voor een culturele vereniging, sportvereniging of maatschappelijke organisatie, het opzetten van een grootschalige schoonmaakactie, enzovoorts. Je krijgt hem dus niet zo maar”, sprak ze, terwijl ze als eerste Axl naar voren uitnodigde.

“Ben je nu boos op je moeder?”, vroeg ze. “En op mijn vader”, reageerde Axl met een grimas. Hij had verwacht iets met de scouting te bespreken, maar dat was nu dus niet het geval. “Jij bent met zoveel passie en enthousiasme in de scouting actief. Het bestuur sprak ook lovende woorden over je: ‘Fijn zo’n jongen. Dat is goed voor de toekomst van de vereniging. Volgens de jury ben je een mooi mens, die veel voor de samenleving doet.” Ze overhandigde het lintje aan de moeder van Axl die hem mocht opspelden. Na Axl was Daan aan de beurt, die met zijn opa naar voren kwam. Opa dacht gelijk aan zijn kleinzoon, toen hij de oproep van wethouder Yolan Koster in De IJsselbode zag: daarin werd gevraagd om jongeren aan te melden die wat voor de samenleving betekenen. “Daan doet al ruim een jaar wekelijks boodschappen en kookt en eet twee keer per week bij zijn opa. Ook lunchen ze geregeld samen. Zijn opa zei: ‘Ik ben wel alleen, maar niet eenzaam, dankzij Daan’. Ik vind het mooi dat jij je zo om je opa bekommert op jouw jonge leeftijd. Je bent een sociaal bewogen jongen met grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom heeft de jury besloten dat jij een Jongerenlintje zult krijgen. Gefeliciteerd!” Daan kreeg het lintje opgespeld van zijn opa en na een fotomoment was het de beurt aan de laatste van de drie, Fenna. Zij was er vanuit gegaan dat ze zou meepraten over uitgaan voor jongeren in Montfoort. “Misschien later nog eens”, zei de burgemeester met een lach. “Met alle activiteiten voor de Buurtsportcoach, VOM, en de kinderopvang, zet ze zich altijd met veel passie in. Volgens de Buurtsportcoach is Fenna een dame, op wie je kunt rekenen. Ook de leiding van VOM vond dat zij al meer zelfstandigheid liet zien dan menig stagiair. Met vrijwilligers als zij, kunnen activiteiten in Montfoort doorgaan en dat is op haar jonge leeftijd heel wat waard. Volgens de jury heeft ze het hart op de juiste plek en is ze een mooi voorbeeld voor andere jeugd. Bijzonder dat ze op deze leeftijd al zo actief is.” Na uitreiking van de lintjes was er tijd voor een hapje en een drankje, en natuurlijk een beetje bijkletsen. Voor veel familieleden en vrienden was het al weer een poosje geleden dat ze op deze manier bij elkaar konden zijn. Daar werd dan ook volop van genoten. “Zo fijn dat dit weer kan!” Ook wethouder Yolan Koster was aanwezig en tevreden met het verloop van de avond. Gevraagd naar hoeveel jongeren er nu eigenlijk waren aangemeld, wil ze niks zeggen. Wel hoopt ze dat er ook voor volgend jaar mensen eraan denken om jongeren op te geven. “Daarom zijn we ook blij dat de pers erbij is”, aldus burgemeester van Hartskamp. “Als mensen dit lezen, zullen ze hopelijk ook weer aangemoedigd worden om jongeren die ze kennen op te geven.”

door Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 9 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 10 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 11 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 16 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 18 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 19 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 apr, 18:00