<p pstyle="BODY">Voorzitter Andries Siderius overhandigt een eerste zonnebloemlot aan burgemeester Petra van Hartskamp.</p>

Voorzitter Andries Siderius overhandigt een eerste zonnebloemlot aan burgemeester Petra van Hartskamp.

Zonnebloemloterij van start

Met de uitreiking van een groot lot aan burgemeester Petra van Hartskamp werd afgelopen woensdag het startschot gegeven voor de Zonnebloemloterij. Vanaf 1 mei kunnen er in Montfoort en Linschoten weer loten worden verkocht voor het goede doel. Vrijwilligers en aanhang zullen weer langs de deuren gaan om loten te verkopen, mits de maatregelen het toelaten. In 2020 waren er landelijk een miljoen loten gekocht, waarvan 3.500 in Montfoort/ Linschoten.

"We wachten woensdag de 28e af", zo laat voorzitter Andries Siderius van afdeling Zonnebloem Montfoort-Linschoten weten. Qua coronamaatregelen wil hij een slag om de arm houden. "Als het niet versoepeld wordt, kunnen mensen via het secretariaat loten kopen of via de website." Hij vertelt dat de Zonnebloem ook met enveloppen werkt. "Die stoppen we in de brievenbus. Dan kunnen mensen aangeven wat ze willen. Het geld stoppen ze in de envelop en dan kan krijgen ze de loten."
Hij merkt op dat de meeste mensen in Montfoort en Linschoten spontaan reageren wanneer Zonnebloem loterij-verkopers langs de deur komen. "Je wordt eerder binnen genodigd." Van Hartskamp die zelf ook al een paar loten heeft gekocht, geeft aan het fijn te vinden hoe de voorzitter zich inzet. "Hoe meer promotie voor het goede doel, hoe beter. Dat is belangrijk. Ik ben onder de indruk van wat de Zonnebloem doet."

Siderius op zijn beurt is erg onder de indruk van de vrijwilligers-mentaliteit in de gemeente Montfoort. "Je komt die vrijwilligers overal tegen", zegt hij me een lach. Met de opbrengst hoopt de Zonnebloem heel snel, als het weer mag, buitenactiviteiten te organiseren voor die meer dan honderd deelnemers in Montfoort en Linschoten.

"Het is een verschrikkelijk jaar geweest, vooral voor deze mensen en dus gaan wij, alle vrijwilligers van De Zonnebloem, er vol voor: Er kan zoveel meer dan je denkt!" Zo heeft de Zonnebloem zich aangesloten bij Montfoort Vitaal, en zal binnenkort ook meedoen met zogenaamde 'gezonde' fietsroutes in het kader van de Meimaand fietsmaand. "Zo willen we meer acties samen doen! Het zou mooi zijn als er eenmaal meer kan." Dat beaamt de burgemeester: "Zowel voor de mensen als de ondernemers." "Mensen zijn soms al een jaar nauwelijks de deur uit geweest", zegt Siderius. Volgens hem is het zo dat veel mensen daardoor vereenzamen. "Dat is echt een probleem aan het worden dat we moeten tegengaan." Van Hartskamp zegt: "Daarom is het zo belangrijk dat mensen weten dat er aan ze gedacht wordt. Dat ze gezien worden." Ze vertelt dat ze recent weer bij een 100-jarige op bezoek was: "Die was al ingeënt. Dus dan durf ik dat wel weer. Zo komt het langzaam op gang."

Informatie

Met de Zonnebloemloterij kan iets uit een uitgebreid prijzenpakket worden gewonnen, zoals vakanties in Nederland en vaarvakanties, geldprijzen van 15 tot 15.000 euro, elektrische fietsen, laptop's en IPad's en diverse cadeaubonnen.

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten