Alle partners die het Vitaliteitsakkoord 2.0 ondertekend hebben.
Alle partners die het Vitaliteitsakkoord 2.0 ondertekend hebben.

Vitaliteitsakkoord 2.0 ondertekend in Montfoort

Algemeen

‘Op deze basis kunnen we verder bouwen aan een vitaler Montfoort en Linschoten’

Afgelopen dinsdagavond werd in Montfoort het Vitaliteitsakkoord 2.0 ondertekend. Het akkoord is een vervolg op eerdere Vitaliteitsakkoord 1.0 uit 2019. Doelstelling is gematigd alcohol gebruik en gezond gewicht bij inwoners van Montfoort en Linschoten. Speciaal voor de gelegenheid kwam ook Bas van de Goor, organisator van de Nationale Diabetes Challenge naar Montfoort. Ook hij ondertekende het akkoord.

Tientallen genodigden waren aanwezig buiten bij St. Joseph, waar voor de gelegenheid stoelen op 1,5 meter afstand waren neergezet. Wethouder Yolan Koster en coördinator Buurtsportcoach John van Echtelt heetten de mensen welkom. Oud-volleyballer en Olympisch Kampioen Bas van de Goor liet weten blij te zijn dat er zo’n divers gezelschap bij elkaar was gekomen voor deze gelegenheid, en hij vertelde iets over de insteek van de Nationale Diabetes Challenge. “Het idee is om mensen in beweging te brengen, zonder dat ze het door hebben. Als je moet sporten, omdat het goed is voor je gezondheid, voelt dat vaak als werken. Op het moment dat je het leuk en laagdrempelig maakt, is het voor iedereen leuk.” Na een korte toespraak overhandigde hij aan wethouders Yolan Koster en Herman van Wiggen hun eigen Diabetes Challenge T-shirts, die deze dankbaar in ontvangst namen.

Wanda Wandelt

Ook Wanda Catsman van Wanda Wandelt werd in het zonnetje gezet door John van Echtelt. “Zij heeft de Nationale Diabetes Challenge naar Montfoort gehaald, en ons op de Ommetjes App gewezen. Inmiddels zijn er al meer dan 20.000 ommetjes gelopen door 320 deelnemers”, aldus John. “Helaas gaat Wanda Montfoort verlaten, en neemt Barbara het stokje over. Wat zij hier heeft gedaan is fantastisch”, aldus John. Bas, die ook nauw samen werkt met Wanda, kon dat alleen maar beamen. “Wat we doen, valt of staat bij mensen. Een topsportprestatie zet je niet neer dankzij programma’s, maar dankzij de drive van betrokken mensen. Wanda is zo iemand. Je ziet dat het evenredig opgaat. Hoe meer deelnemers, hoe meer enthousiasme. Ik hoop van harte dat er evenveel energie in gestoken wordt na Wanda’s vertrek. Dat komt vast goed.” Wanda zegt: “Het is in ieder geval goed om te zien dat dit Vitaliteitsakkoord hier nu getekend wordt.” Ze memoreert hoe het was toen ze nog maar net betrokken was. “Op uitnodiging van John, kwam ik schoorvoetend het gemeentehuis binnen: ‘Waar moet ik zijn?’ Ik was zo blij dat ik daarbij mocht zijn. Ik wil eigenlijk heel Nederland in beweging krijgen. Daarmee ben ik gestart in Montfoort. Ik ben blij dat de gemeente en John er volledig achter staan, en dat Barbara het stokje overneemt. De groep is groter dan twee jaar geleden. Ik ben trots op wat er hier is bereikt. Ga daarmee door. Ook als ik weg ben.”

Fitcoin App

Ton van der Made van senioren-sociëteit Het Knooppunt vertelt hoe het Knooppunt bijdraagt door senioren allerlei mogelijkheden te bieden op gebied van fietsen en wandelen. “Ik heb wel eens van iemand gehoord dat hij alleen al vanwege het Knooppunt in Montfoort zou willen wonen.” Conny te Lintelo van SWOM vult aan: “Met het Knooppunt en de Zonnebloem richten we ons ook op het tegengaan van eenzaamheid, we verbinden en activeren mensen. Recent hadden we de fietsroute met gezonde snack-actie van AH, waar 90 tot 100 mensen aan meededen. Nu gaan we samen met de gemeente en de provincie ook Doortrappen organiseren. Zo gaan we samen de zomer door.”

Stagiaire Kaiya van der Draai en Joris van Rossum van Montfoort Vitaal vertelden nog over de nieuwe Fitcoin App, een mogelijk alternatief voor de Ommetjes app. “Met de Fitcoin app spaar je fitcoins die je kunt uitgeven aan lokale aanbiedingen uit een catalogus op gebied van voeding en beweging. Hiermee zitten we in een pilotfase. Daarover gaat Kaiya’s onderzoek. We richten ons hiermee in de eerste instantie op jongeren tussen de 13 en 27 jaar.”

QR fitroute

Joris die sinds januari als buurtsportcoach bij Montfoort Vitaal zit, vertelt hoe hij bezig is met een zogenaamde QR fitroute, een laagdrempelige sportroute van 5 kilometer langs 12 punten, met QR codes op paaltjes. De code kan gescand worden met de QR fit app, waarin sporters hun eigen niveau kunnen aangeven. Afhankelijk van hun niveau krijgen ze dan sportoefeningen om uit te voeren. Die zelfde route gaan we nu lopen. Wat gaan we doen, Joris? In twee groepen verdelen?” Dat lijkt Joris een goed idee. Uiteindelijk vertrekken er twee groepen, waarvan een groep wandelfanaten die allemaal gekleed zijn in Bas van de Goor outfits. Bas, die voor de gelegenheid met deze groep mee wandelt, vertelt dat hij nooit eerder in Montfoort is geweest. “Het is leuk. Mensen zijn erg enthousiast, en het is mooi opgezet. Het was eerder gecanceld vanwege corona, maar uiteindelijk is het gelukt. Wat een mooie groep mensen, en het feit dat de overheid vertegenwoordigd is, is ook mooi.” Bas die aangeeft zelf ook diabetes te hebben, vindt het fantastisch om te zien hoe de Nationale Diabetes Challenge, een initiatief van zijn organisatie, landelijk zoveel bekendheid geniet. Hij geeft aan dat preventie belangrijk is, evenals informatie over onder andere het verschil tussen Diabetes type 1 en type 2. “In Nederland zijn 100.000 mensen met Diabetes type 1. Een miljoen mensen hebben Diabetes type 2, die doorgaans meer leefstijl gerelateerd is. Het in beweging brengen van inactieve mensen met een ongezonde leefstijl is daarom heel belangrijk.”

Saamhorigheid

Ondertussen loopt de groep mensen langs het eerste punt, waar een sportpunt zou kunnen komen. Het gaat om een klein verwilderd speeltuintje op een plek, waar niemand dat verwacht. “Dit was voor ons een mysterie dat dit bestond”, lacht Joris. Ook de meeste wandelaars beamen dat. Het tweede punt, de skatebaan in het Stadspark van Montfoort, is een stuk bekender. “Hier willen we misschien een buitensport locatie creëren.” “Waar gaat dat allemaal van betaald worden? De gemeente heeft geen geld”, aldus een deelneemster. “Als stichting Montfoort Vitaal kunnen we verschillende subsidies aanvragen. Daarmee zouden we dit kunnen bekostigen”, antwoordt Joris. Een van de wandelaars die vanavond ook meeloopt is Renate Kraaiemaat uit Montfoort. Jaren geleden was zij erg actief en deed ze ook mee aan de Nijmeegse Wandelvierdaagse. “Toen had ik m’n zwangerschappen, de kinderen, het raakte in het slop. Vorig jaar heb ik corona gehad, met een lange nasleep. Met deze Challenge heb ik echt een stok achter de deur, want met een groep ga je wel. Ik loop nu weer een keer per week, en wil wel meer lopen.” Ze vindt deze avond erg gezellig. “De saamhorigheid is mooi.”

Na een wandeltocht die toch een klein beetje uitloopt, komt de groep aan bij het Doelenplein, waar de wethouders al klaar staan voor het tekenen van het Vitaliteitsakkoord. Bij het Doelenplein werden ijsjes en bidons met koud water uitgedeeld, een welkome verfrissing voor de verhitte wandelaars. Daarna was het tijd voor het teken- en fotomoment, en werd er rustig terug gewandeld naar St. Joseph, alwaar de drankjes koud stonden. “Het was een mooie avond”, aldus John. “Op deze basis kunnen we weer verder bouwen aan een vitaler Montfoort en Linschoten.”

Vitaliteitsakkoord 2.0

Doelstelling: Gematigd alcohol gebruik en gezond gewicht bij inwoners van Montfoort en Linschoten.

Acties (aanvullend op Vitaliteitsakkoord 1.0):

1.         Met theatervoorstellingen voor ouders en jongeren bewustzijn over alcohol en middelengebruik creëren;

2.         Behoefteonderzoek inwoners gericht op fysieke, mentale en sociale weerbaarheid en terugdringen overgewicht;

3.         Met Fitcoins jongeren van 13 tot 27 jaar uitdagen om hun fysieke, mentale en sociale weerbaarheid te verbeteren;

4.         Fietsen voor ouderen: Prettige en veilige fietsroutes, koffie to Go, gezonde snacks, fietsactiviteiten gericht op gezond gewicht en voorkomen van eenzaamheid.

Sjoukje Dijkstra

Het Vitaliteitsakkoord 2.0 werd getekend op het Doelenplein na een gezamenlijke wandeling van 5 km.
Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 11 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 12 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 13 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 20 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00