Meneer Versloot vond het bijzonder attent een bloemetje te krijgen van de gemeente Montfoort.
Meneer Versloot vond het bijzonder attent een bloemetje te krijgen van de gemeente Montfoort. Sjoukje Dijkstra

Tachtigplussers verrast met een bloemetje

Algemeen

Vijfhonderd lentebloemen werden afgelopen zaterdag uitgedeeld aan inwoners van tachtigplus in gemeente Montfoort. De 'Fleuropmomentjes' waren een initiatief van gemeente Montfoort, waar burgemeester, wethouders en raadsleden op pad gingen om de bloemen zowel in Linschoten als Montfoort te verspreiden. Ook burgemeester Petra van Hartskamp ging bloemen uitdelen. Zij deed dit in Linschoten. "Erg leuk om te doen", vond zij. Het potje bloemen werd overhandigd met een uitdeelstok, die gemaakt was door leerlingen van het Wellantcollege.

Raadslid Leon Snoek is blij dat hij dit mag doen. Hij laadt voorzichtig bloempotjes in zijn fietstassen, de rest bindt hij achterop onder een snelbinder. "Eindelijk weer een beetje contact met mensen. Dat heb ik enorm gemist", verzucht hij. Leon is werkzaam voor gemeente Utrecht, maar werkt zoals de meeste mensen vanuit huis. Ook raadsvergaderingen van gemeente Montfoort zijn al een poos digitaal. Dat maakt het er wat hem betreft niet beter op. "Je zit hele dagen thuis vanachter je bureautje te werken. Dan ga ja 's avonds ook nog een keer achter je schermpje. Als de vergadering is afgelopen, zwaai je naar elkaar. Normaal gesproken doe je naderhand nog even een drankje. Dat haalt soms na een verhit debat de scherpe randjes eraf. Je drinkt een glas, respecteert elkaars mening en gaat verder. Maar dat is nu even anders." Hij vertelt hoe hij voor gemeente Utrecht met de verkiezingen moest optreden als waarnemer bij stembureaus in verzorgingstehuizen. "Wat een verademing was dat om weer even onder de mensen te zijn."

Een voor een lopen de 'lenteboodschap-brengers' langs. Mat Herben heeft zijn handen vol aan een treetje vol bloemen. Hij heeft er zin in! Yolan Koster wenst iedereen veel plezier met het verspreiden van de 'blijde boodschap'. "Hartstikke leuk om te doen. We zijn helemaal enthousiast. Dat komt wel goed." Ondertussen stippelt Leon de route uit. Eerst maar eens via Blokland, dan Knollemanshoek naar Heeswijk. Hij heeft achttien adresje te bezoeken. Herman van Wiggen biedt Leon zijn auto aan… "Nee hoor, dat gaat wel goed zo. Ik heb vandaag een fietsrondje", geeft Leon aan. Ook Herman van Wiggen gaat onderweg. Hij heeft Linschoten toebedeeld gekregen. "Geweldig om te doen! Het maakt onze gemeente zo uniek. Ik ben er heel blij mee. Het initiatief is van de raad. Het college doet graag mee natuurlijk. Ik hoop dat het leuk ontvangen wordt." Burgemeester Van Hartskamp laadt ondertussen de bloemetjes in de auto. "Ik vind het heel fijn dat we dit kunnen doen."

Aardig gebaar

Bepakt en bezakt fietst Leon richting Blokland, waar als eerste meneer en mevrouw Versloot worden verrast met een bloemetje. "De mensen weten niet wat ze overkomt", lacht Leon. Hij is benieuwd naar hoe ze zullen reageren. Meneer Versloot doet de deur van het slot. "We komen een bloemetje brengen van de gemeente Montfoort." "Dat is heel attent", zegt meneer Versloot, terwijl hij de deur opent. "Vandaag zijn de burgemeester, wethouders en raadsleden onderweg om tachtigplussers bloemen te overhandigen." "Wat een aardig gebaar!", zegt meneer Versloot blij. "Ik zou Petra zelf ook nog wel eens willen spreken. Ik had haar graag Blokland eens willen laten zien en haar erover willen vertellen." Hij vertelt hier te zijn geboren en getogen. Tegen Leon zegt hij: "De wethouders komen er maar niet uit met die nieuwbouw. Ik zou het wel weten hoor." "Waar zou de nieuwbouw moeten komen volgens u dan?", vraagt Leon. "Hier aan de Bleek. Zet daar een mooie nieuwbouwwijk neer. En maak de weg hier bij Blokland een beetje mooier en breder. Dat is beter dan overal een paar huizen ertussen frommelen." Na het bloemetje in ontvangst te hebben genomen, gaat hij snel naar binnen. "Ik word een beetje koud. Bedankt voor de moeite."

Mevrouw De Waal-Kok is druk bezig met vegen, als Leon daar het erf op rijdt. Terwijl ze naar binnen loopt, haalt Leon uit zijn fietstas een bloemetje. "Ik mag u een bloemetje aanbieden", zegt hij, zodra ze de deur open doet. "Wat leuk! Waar heb ik dat aan te danken?" Leon legt uit waarom de gemeente Montfoort deze actie houdt. Mevrouw De Waal is er blij mee. "Ik vind het ontzettend leuk!" "Vanwege de coronatijd en vanwege het feit dat jullie weinig bezoek mogen krijgen, bedacht de gemeente: laten we die mensen een bloemetje bezorgen." "Geweldig!! Jullie kunnen koffie krijgen hoor." "Dat mag dan weer niet", zegt Leon. Volgens mevrouw De Waal zitten zij en haar man niet om visite verlegen en voelen ze zich nog vrij genoeg in hun doen en laten. "We kunnen hier lekker naar buiten. De jongens komen ook geregeld op bezoek, maar dan komen ze om de beurt. Het gaat goed. We zijn nog samen, we kunnen naar buiten, we kunnen goed eten en goed slapen. Wat wil je nog meer?" Het bloemetje gaat ze voor het raam zetten: "Dan kan iedereen er naar kijken." "Leuk hè, zo'n praatje maken", zegt Leon. "De mensen reageren wel erg enthousiast."

Sjoukje Dijkstra

Mat Herben had er zin in.
Burgemeester Petra van Hartskamp gaat de mensen in Linschoten verblijden met de lenteboodschap.
Mevrouw De Waal-Kok belooft het bloemetje voor het raam te zetten. Dan kan iedereen hem goed zien, zegt ze.
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 1 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 2 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 15 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 16 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 17 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 18 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 18 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 21 uur geleden