Afbeelding

Blik op ... Waanzin

Algemeen

Stel: ik vind, dat mijn tuin te klein is en die van de buurman te groot. Ik moet een manier zien te vinden om mijn tuin, op een in mijn ogen legitieme wijze, te vergroten. Ik probeer eerst, ten koste van veel schade, de schutting kapot te schieten. Dat wil met mijn ontoereikende wapens niet echt lukken. Ik bezin mij op andere manieren. Met veel honing en bloemen voor de bijen en andere insecten lok ik die van zijn tuin naar mijn tuin. En vervolgens vang ik al die insecten, laat ze onder bedreiging van een vliegenmepper een open stembriefje invullen en presenteer die stembriefjes aan de insecten in mijn tuin, die met instemming kennisnemen van de uitslag van de stemming. Zij willen ook een grotere tuin. Vervolgens beleg ik een persconferentie en verklaar de wereld het grote nieuws: mijn insecten zijn het in overweldigende meerderheid eens met mijn stelling, dat mijn tuin te klein is en die van de buurman te groot en dat ik beter voor ze zal zorgen, want ze behoren tot hetzelfde volk als in mijn tuin. Ik verklaar tevens zijn tuin tot mijn grondgebied en dreig met bommen en granaten als hij zich daartegen verzet. Want hij pleegt dan een onwettige aanval op mijn grond en daar zal ik mij met al mijn middelen tegen verzetten. En let wel: ik heb ze tot nu toe niet gebruikt, maar ik beschik over veel schadelijker wapens dan de proppenschieter waarmee ik voorheen de schutting bestookte. En buren, let een beetje op want daarvan zult u ook de gevolgen ondervinden.

Bent u daar nog?

De volstrekte waanzin die tot deze gedachtegang heeft geleid is wat er uit het Kremlin komt. Ondertussen jaagt Poetin zijn land leeg met een mobilisatie waarvoor naar verluidt degenen die van straat worden geplukt (verhalen daarover legio, ik heb er geen bewijs van gezien, maar ben geneigd het te geloven) zonder training en zonder voldoende materieel als puur kanonnenvoer naar het front worden gestuurd. Neem het ze eens kwalijk, die mannen die vluchten voor zo’n lot. En ondertussen stuurt Poetin waarschijnlijk ook nog een vijfde colonne mee onder de dekmantel van vluchteling, zodat die hier in het westen nepnieuws, angst en aanslagen kunnen verspreiden. Dat is de krankzinnige wereld waar we nu blijkbaar in leven.

Ik denk dat voor Poetin mensen niet veel meer zijn dan insecten, waar mee hij naar believen kan schuiven. En die verplicht zijn, zijn waanzin voor zoete koek te slikken. Ik hoop dat zijn onderdanen wakker worden als de lijkenzakken van het front naar huis worden gestuurd.

Trudie Scherpenzeel

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 46 minuten geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 14 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 21 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort gisteren
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00