Blik op ... Zon

Tijdens de eerste lockdown vorig jaar was er één factor die de zaak minder erg maakte. Vanaf half maart, toen die lockdown een feit werd, was het warm en zonnig weer en was het goed toeven in de tuin. Vorig jaar was het droogste voorjaar sinds mensenheugenis en ook één van de warmste. Dit jaar was dat wel anders. Koud, en vooral nat. En na een jaar zonder terrassen en variërende graden van eenzame opsluiting was dat extra moeilijk te verdragen.

Maar gelukkig. Sinds vrijdag kan er weer volop worden genoten van prachtig weer. Ik kan mij niet heugen dat ik zo laat in het voorjaar de verwarming nog aan had, maar tot afgelopen donderdag was dat ‘s morgens nog echt nodig. En vrijdag plotseling niet meer. De nachten zijn nog aangenaam koel, maar de dagen zijn lichter en vooral lang. En het regent niet meer.

Vorige week kreeg ik van iemand een ‘meme’ toegestuurd met twee handjes die uit een plas water omhoogstaken en de tekst ‘thank you for the rain, but we’re good now’. Vrij vertaald: dank voor alle regen, maar we hebben het nu niet meer nodig. En prompt werd het droog. Zo zelfs, dat alle boeren onmiddellijk de grasmaaier pakten en de ‘eerste snee’ afmaaiden. Het weekend geurde naar gemaaid gras, dat ik één van de meest opbeurende geuren vindt die er bestaan. In een normaal jaar is men rond deze tijd al toe aan de ‘tweede snee’ en die eerste snee van dit jaar leverde veel op. Hoewel ook het gras zichtbaar bibberde in de afgelopen weken.

Zoals zovelen heb ik ook de nodige veranderingen aangebracht in mijn tuin. Om de zomerse hitte te verminderen heb ik, met hulp van een oude buurman, die het boeren heeft opgegeven en zich nu op zijn 65e ‘hovenier in opleiding’ noemt, een bijdrage geleverd aan het Nederlands kampioenschap ‘tegelwippen’. Tegen de op het zuidwesten liggende voormuur van mijn huis is een border aangelegd en de steenvlakte voor mijn huis vergroend. Aangezien ik er nog nooit in geslaagd ben, ook in mijn oude grote tuin waarin voor steenvlakten geen plaats was, om een goeie border aan te leggen heb ik een door professionals samengesteld borderpakket besteld (online) voor een zonnige border en zit nu de plantjes uit de grond te kijken. Met nu hopelijk wel de grootste planten achterin en de laagste voorin, volgens beplantingsplan. En jawel, gisterenmiddag hadden de stokrozen alweer extra water nodig. Onder de uitstekende dakrand krijgt die border blijkbaar nu alweer te weinig.

En sorry, wethouder Lont, mijn bijdrage aan het tegelwippen gaat naar de gemeente Montfoort.

Trudie Scherpenzeel

Trudie Scherpenzeel

Meer berichten