Afbeelding

Open Monumentendag Montfoort

Algemeen

Welke geschiedenis zit er onder je voeten? Waar loop je langs? Hoe oud is dat? Wat is hier gebeurd? Tijdens Open Monumentendag 2021 zijn in Montfoort de Grote of St. Janskerk, de RK-kerk, molen De Valk en het Oude Stadhuis geopend. In de meeste monumenten zijn vrijwilligers aanwezig, die de leukste en meest interessante verhalen over de historie van het gebouw en daarmee een stukje van de geschiedenis van Montfoort kunnen vertellen. “Het is leuk om kennis te maken met de geschiedenis van je eigen leefomgeving. Er zijn heel wat historische feiten en wetenswaardigheden die de moeite waard zijn om te worden (door)verteld.”

In Stadsmuseum ‘De Knoperij’, in de Keizerstraat, is ook veel te zien over de geschiedenis van Montfoort. Zo is er nu een boeiende tentoonstelling over de Hollandse IJssel. Dankzij deze rivier ontstond Montfoort en nog steeds is de Hollandse IJssel een bron van plezier en inspiratie voor de vele bootjes en fotografen en kunstenaars. Bezoekers van de Monumentendag die vast een voorproefje willen van de Open Monumentendag kunnen de QR-code scannen die op pagina 2 van de flyer staat. In een filmpje wordt de geschiedenis van het Oude Stadhuis van Montfoort uit de doeken gedaan.

LEGO-activiteiten voor de jeugd

In het kader van Open Monumentendag 2021 organiseert Stichting Oud Montfoort (SOM) tezamen met De Steenfabriek Montfoort een tweetal gratis LEGO-activiteiten voor de jeugd van 6 tot 16 jaar.

De LEGO-challenge vindt plaats tot zaterdag 11 september en de LEGO-bouwdag op zaterdag 11 september. Het doel is om je eigen favoriete monument te maken. Dit kan een Montfoorts monument zijn, maar ook een bekend werelds monument. Voor meer informatie, tijden en aanmelden verwijzen we naar de flyer die eind augustus is verspreid of kijk op de site: www.openmonumentendag.nl/comite/montfoort

PROGRAMMA MONTFOORT

  1. Vrijdag 10 september
  2. Open Monumenten Klassendag
  3. voor de groepen 7 & 8

  4. t/m 11 september
  5. LEGO-challenge
  6. Er worden in samenwerking met De Steenfabriek Montfoort, twee LEGO-activiteiten georganiseerd waarbij kinderen hun eigen favoriete monument mogen maken en inleveren. De jeugd van 6 tot 16 jaar kan hieraan deelnemen door hun favoriete monument na te bouwen, en vòòr 11 september in te leveren bij De Knoperij (Keizerstraat 25). Dit bouwwerk van eigen LEGO kan de week erna weer opgehaald worden.

  7. Zaterdag 12 september
  8. Open voor bezichtiging
  9. - Grote of Sint-Janskerk
  10. - Rooms-katholieke kerk
  11. - Oude Stadhuis
  12. - Molen De Valk

  13. Vanaf 14.00 uur
  14. Stadswandeling
  15. (anderhalf uur) door Montfoort vanaf De Knoperij, Keizerstraat 25.
    Aanmelden (met naam en telefoonnummer) bij De Knoperij
    (of telefonisch) tot 14.00 uur op Open Monumentendag, maar maximale deelname is gesteld op twintig personen.
    Deze stadswandeling wordt aangeboden door seniorenvereniging Het Knooppunt.

  16. LEGO-bouwdag
  17. voor de jeugd van 6-16 jaar
  18. op de dag zelf in De Steenfabriek (DoeMeeHuis, Kasteelplein 7).
    Tijden: 10.45-12.45 en 13.15-15.15 uur.
    Vooraf aanmelden (met naam en telefoonnummer) en start bij De Knoperij.
    Maximaal 15 kinderen per tijdvak.
    De Steenfabriek Montfoort zorgt voor de LEGO.
    Voor beide LEGO-activiteiten geldt, dat deelname gratis is en dat het niet per se een Montfoorts monument hoeft te zijn. Een LEGO-monument uit een andere stad of land, mag ook.
    De ingeleverde bouwwerken van beide LEGO-activiteiten zullen door een jury worden bekeken, waarna om 15.30 uur de prijsuitreiking zal plaatsvinden, misschien wel door de burgemeester...

Sjoukje Dijkstra

Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 3 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 10 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 12 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00