Alle aanwezigen tijdens het werkbezoek van Caroline van der Plas.
Alle aanwezigen tijdens het werkbezoek van Caroline van der Plas. Margreet Nagtegaal

Caroline van der Plas bezoekt hospice Oudewater

Algemeen

Op dinsdag 19 juli bracht Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging een werkbezoek aan het Hospice in Oudewater. Tijdens het zomerreces van het kabinet heeft ze elke dag een werkbezoek gepland om informatie te verzamelen van zaken waarover ze meer wil weten. Die kennis wil ze gebruiken bij debatten in de kamer en wellicht daadwerkelijk iets doen en bijdragen aan knelpunten die er zijn. De focus van de BBB ligt op het platteland en daarom koos ze voor het hospice in Oudewater.

Caroline van der Plas en haar medewerker kregen tijdens het bezoek een rondleiding in het hospice en er was tijd voor een uitgebreid gesprek. Bij het gesprek waren verschillende mensen aanwezig die nauw betrokken zijn bij het hospice; Mary-Ann, Coördinator Hospice Oudewater, voorzitter bestuur Ruud Heemskerk, bestuurslid ‘vrienden van het hospice’ Sjaak Six, Carla Aalderink directeur VPTZ, verpleegkundige van Jasmijn; Marianne Boere, zorgvrijwilliger Marjorie en taakvrijwilliger Margreet.

In het gesprek werden het werk, de functie en de taken in het hospice van alle kanten belicht. Bestuurlijk, organisatorisch, de rol van vrijwilligers, coördinators, de thuiszorg, het financiële plaatje, en natuurlijk het belang van een ‘bijna thuis’ huis in deze tijd. Er werden naast het mooie verhaal, dat er zeker is, een aantal belangrijke items en zorgen benoemd die Caroline mee kan nemen naar Den Haag. Een aantal voorbeelden; de subsidieregeling die enerzijds wel is verhoogd maar over meer huizen verdeeld moet worden. De zorgen over de thuiszorg die gekort is en met personeelstekorten zit en waar het hospice sterk afhankelijk van is. De nachtzorg en de vergoeding ervan. De plek van informele zorg die steeds belangrijker wordt maar tegelijk kwetsbaar is door de steeds veranderende regelgeving. De rol en bevoegdheden van vrijwilligers. Het is een lange lijst van zorgen en het besef dat veel afhankelijk is van regelgeving vanuit Den Haag en zeker ook uit Brussel maakt ook de positie van een hospice kwetsbaar.

Steeds nieuwe regelgeving

Carla Aalderink voorzitter van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, VPTZ, heeft met haar organisatie een grote rol in de zorg en aansturing van de hospices in Nederland. Zij kon Caroline veel vertellen over de zakelijke kennis, de zorg die altijd in beweging is door steeds veranderende wetgeving en regels, afspraken met grote zorgverzekeraars enzovoorts. De grote rol en aansturing van de VPTZ voor zowel de coördinators als de vrijwilligers werd goed duidelijk.

Caroline hoorde tijdens het gesprek veel ins en outs. Haar medewerker maakte van alles notities. “Er is een ingewikkelde puzzel te leggen. Er is veel in beweging. Maar we gaan kijken wat haalbaar is.” Caroline was ook erg onder de indruk van het hospice. Hoe het eruit ziet maar ook hoe het draait. Van de grote inzet en passie van mensen en de gemeenschap van Oudewater. “Ik neem veel mee van dit gesprek naar de landelijke politiek. Grote en kleine dingen. Ik leer hier veel van.”

Inmiddels is bekend geworden dat Caroline van der Plas is gestopt met haar werkbezoeken vanwege persoonlijke bedreigingen. Het werkbezoek in Hospice Oudewater werd door alle partijen als zinvol en bijzonder ervaren.

Margreet Nagtegaal