Coördinatoren Linda Mol (re) en Jacqueline van der Werf (li) samen met dhr. Oosterwijk en dhr. van Eyk, klaar voor een wandelingetje.
Coördinatoren Linda Mol (re) en Jacqueline van der Werf (li) samen met dhr. Oosterwijk en dhr. van Eyk, klaar voor een wandelingetje. Margreet Nagtegaal

Het Touwteam wil je graag helpen

Algemeen

Wat is dat nu weer? Het Touwteam? Het klinkt alsof dit team de touwtjes aan elkaar knoopt. En eerlijk gezegd zou het niet beter samengevat kunnen worden. Het Touwteam werd deze zomer opgezet vanuit de grote groep vrijwilligers van De Wulverhorst. Coördinators Linda Mol en Jacqueline van der Werf geven leiding aan dit team vrijwilligers die maatschappelijk heel veel willen en kunnen betekenen. Het is een centraal ondersteuningspunt voor alle inwoners van Oudewater om te helpen en geholpen te worden.

We weten allemaal dat vrijwilligers hard nodig zijn. In deze tijd van krappe zorg, langer thuiswonen en het ontlasten van de mantelzorgers is dat erg belangrijk geworden. Om ouderen, eenzamen en allerlei andere doelgroepen in onze maatschappij te ondersteunen in grote en kleine zaken en voor meer welzijn is de inzet van vrijwilligers nodig. Omdat De Wulverhorst een enorm groot bestand heeft van actieve vrijwilligers, ruim tweehonderd, is onder leiding van coördinatoren Linda Mol en Jacqueline van der Werf, de visie ontstaan om deze vrijwilligers veel breder in te zetten. Jacqueline; “De zorg komt niet altijd toe aan dat extra stukje aandacht. Er is te weinig tijd voor een praatje of kopje koffie. Maar voor het welzijn van mensen is dat wel nodig.”

Aan het begin van dit jaar zijn beide coördinatoren eerst begonnen met inventariseren. Alle vrijwilligers werden in kaart gebracht; wat doen ze al, wat zouden ze nog meer willen doen, wat kunnen ze, hoeveel tijd zijn ze beschikbaar, enz. Er werd een digitaal systeem aangeschaft waarin een zoekfunctie direct laat zien wie er gevraagd kan worden voor een klus. En dat kan van alles zijn, met de duofiets op stap, kopje koffie drinken, een andere taal spreken, boodschapje doen met iemand en het ook even opruimen, een lamp indraaien enz. enz.

Mooie verhalen

De meeste vrijwilligers vinden het ook fijn om ingezet te worden. Er is ook een speciale appgroep van mensen die snel inzetbaar zijn. “Het zijn veelal 70-plussers en voor hen is het ook een zinvolle invulling van hun tijd.” Er zijn al mooie verhalen te vertellen. “Zo werden er een paar mensen met dezelfde hulpvraag bij elkaar gebracht. Allebei wilden ze graag gewoon eens een kopje koffie met iemand drinken. Daar kwam geen vrijwilliger aan te pas. In hun eerste bezoekje bleek dat ze vroeger in hun jeugd in dezelfde straat hadden gewoond. Hoe leuk is dat!” Het Touwteam heeft connecties met alle voorzieningen, lokale en regionale organisaties op het gebied van zorg en ondersteuning. Ze zijn als een spin in het web en kunnen daardoor hun hulpvragen ook bij andere organisaties neerleggen of andersom. Ze werken nauw samen met bijvoorbeeld het Stadsteam, de Zonnebloem, de PCOB en vele andere instanties. Ze hebben goed overzicht over wie wat doet.

In andere plaatsen wordt het vaak ‘team van de buurt’ genoemd, maar in Oudewater vonden ze Het Touwteam wel heel toepasselijk.

Je mag alles vragen aan het Touwteam!

Bij Het Touwteam zijn alle hulpvragen welkom. Veel hulpvragen komen al binnen via de zorg zelf maar iedereen mag bij het Touwteam aankloppen. “Hulp bij een klusje in huis, samen eten, begeleiden met een ziekenhuisbezoek, wandelen en ga maar door. Zelfs voor het aanleren van digitale vaardigheden hebben we digi-vrijwilligers in huis!” Bel het Touwteam!

Linda benadrukt dat mensen geen enkele schroom moeten voelen om hulp bij hen te vragen. Het enthousiasme van deze coördinatoren straalt er in ieder geval vanaf. “Het is zo leuk om voor een hulpvraag een maatje te vinden! En het lukt ook vaak!” Dus, Het Touwteam verbindt! In de breedste zin van het woord. Ze zijn te bereiken via 06 82091699 of per mail vrijwilligers@wulverhorst.nl.

Nieuwe vrijwilligers zijn natuurlijk ook welkom.

Margreet Nagtegaal

Aan Het Touwteam kan gevraagd worden, wil iemand met mij fietsen op de duofiets. Ja dat kan
Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 7 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 8 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 9 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 12 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 14 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 17 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00