De groep vrijwilligers van de Vrijwillige Hulpdienstmet vooraan het bestuur met Marijke Seine, met boeket, die afscheid nam.
De groep vrijwilligers van de Vrijwillige Hulpdienstmet vooraan het bestuur met Marijke Seine, met boeket, die afscheid nam. Margreet Nagtegaal

Vrijwillige Hulpdienst viert feest en neemt afscheid

Algemeen

De Vrijwillige Hulpdienst is in Oudewater niet meer weg te denken. Vorige week kwamen ze als vrijwilligers na lange tijd weer bij elkaar om het jubileum van 45 jaar te vieren -vorig jaar was officieel het jubileum- en afscheid te nemen van Marijke Seine, die na bijna dertig jaar voorzitter te zijn geweest, afscheid nam. De Vrijwillige Hulpdienst zorgt op dit moment voornamelijk voor hulp bij vervoer naar huisarts, ziekenhuis of een ander adres voor hen die geen eigen vervoer hebben.

Met een feestelijk gebakje met ‘45’ erop kon het jubileum van de Vrijwillige Hulpdienst nu pas worden gevierd. Maar van afstel kwam geen uitstel en veel vrijwilligers waren aanwezig.

Opvallend is dat ook veel mannen bij de Vrijwillige Hulpdienst zijn aangesloten.

Dat was in de begin jaren wel anders. Toen was het voornamelijk een vrouwenhulpdienst. In september 1976 hadden zich direct al vijfentwintig personen gemeld om zich in te zetten voor vrijwillige hulpverlening. Die bestond in de beginjaren uit allerlei soorten hulp; huishoudelijke klusjes, ziekenbezoek, bejaardenbezoek, tijdelijke gezinshulp, bemiddeling bij officiële instanties en zelfs tijdelijke verpleeghulp. Dat gebeurt allemaal niet meer.

De vereniging werd destijds opgericht in overleg met diverse verenigingen, diaconieën, huisartsen en maatschappelijk werk. Via een centraal meldpunt konden mensen hulp aanvragen die nodig was.

In de beginjaren werd al snel duidelijk dat er vooral veel vraag was naar vervoer. Dat is nu het belangrijkste dat de Vrijwillige Hulpdienst doet. Vandaar ook alle mannen die hier hun steentje aan bijdragen.

Bel Marijke maar!

De vraag voor vervoer van a naar b gaat de hele week door. Veel mensen zijn erg dankbaar voor deze vorm van hulp en het aspect gezelligheid en een kletspraatje tijdens de rit is minstens net zo belangrijk. Er zijn momenteel twintig chauffeurs die geheel vrijwillig korte en wat langere ritjes verzorgen. Veelal naar artsen, ziekenhuizen of een bezoek aan iemand.

Voor Marijke Seine was het jubileum van 45 jaar Vrijwillige Hulpdienst een goed moment om haar stokje als voorzitter over te dragen. Ook dit gebeurde nu pas vanwege de uitgestelde mogelijkheid om bij elkaar te komen. Marijke: “Ik vond het een mooi moment om nu te stoppen. Ik heb het met veel plezier gedaan. Het is dankbaar werk!”

In de wandelgangen was het vaak ‘Bel Marijke maar!’. Ze was een spil in het web en beschikbaar voor allerlei vragen. Ze ontving een cadeau en prachtig bouquet als afscheid. “Ze was een voorzitter die met hart en ziel voor anderen in de weer was. Met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en altijd een luisterend oor.” Namens het bestuur werd ze heel erg bedankt voor haar grote inzet en het vele werk van al die jaren. De nieuwe voorzitter is Corien Hoogenboom en de nieuwe coördinator Derk Bogema.

De vrijwilligers doen het werk geheel vrijwillig maar voor de onkosten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Per gereden kilometer wordt 0,30 cent gerekend. Een stadsritje in Oudewater zelf is 2,50 enkele reis. Naar de ziekenhuizen in de regio worden vaste bedragen gevraagd.

De Vrijwillige Hulpdienst is er voor iedereen die slecht ter been is, niet kan terugvallen op familie of professionele ondersteuning en vervoer nodig heeft. Op verzoek van de cliënt, (eventueel met een rolstoel) kan ook in het ziekenhuis worden begeleid. Soms wordt een vrijwilliger zelfs gevraagd mee naar binnen te gaan bij de arts onder het mom van ‘twee horen meer dan één.

Hulpvragers kunnen bellen naar Anneke Koffeman, tel. 0348 562018 of Marga Hoogenboom, tel. 0348 563695

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Cd presentatie Change of Key 1 uur geleden
Afbeelding
Kampioenen 4 uur geleden
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 18 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 19 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 20 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort gisteren
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 19 apr, 10:00
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 19 apr, 09:00