Saskia de Wit (li) en Amber Overbeek zitten in het bestuur van De Zonnebloem Oudewater.
Saskia de Wit (li) en Amber Overbeek zitten in het bestuur van De Zonnebloem Oudewater. Margreet Nagtegaal

Zonnebloem steeds actief

Algemeen

Onlangs ontving heel Oudewater de nieuwsbrief van de Zonnebloem Oudewater met het activiteitenprogramma voor 2022 in hun brievenbus. Daarmee wil de organisatie laten zien dat ze, ondanks corona, nog steeds erg actief zijn. We spraken met een paar bestuursleden over de activiteiten en het bezoekwerk dat zo belangrijk is voor zowel de gasten, de mensen waar ze het voor doen, als voor de vrijwilligers.

Aan tafel zitten Saskia de Wit en Amber Overbeek, beiden bestuurslid van de Zonnebloem Oudewater. Het enthousiasme spat er bij beide dames vanaf het begin van het interview vanaf. “Ik wilde iets doen voor de maatschappij, en het is zo leuk om te doen. Ik krijg er echt energie van als je die glimlach op een gezicht ziet!”

Beide dames hebben zelf een fulltime job maar kiezen er bewust voor om naast hun drukke baan toch ook wat te willen betekenen voor de medemens. Het bestuur bestaat uit zes personen, er zijn ongeveer 57 vrijwilligers en 211 gasten. Vorig jaar is ondanks de beperkingen toch veel gebeurd. Er werd geen activiteitenprogramma gemaakt dat jaar, maar er werd ingespeeld op wanneer en wat wel kon. Anderhalf jaar geleden werd een bel-carrousel opgezet. “Alle gasten werden verdeeld onder de vrijwilligers en regelmatig gebeld met de vraag hoe het gaat. Dat werd enorm gewaardeerd!” Uiteindelijk konden er vorig jaar toch nog veel activiteiten plaatsvinden. En ook spontaan kwamen acties tot stand. “Er werden tulpen rondgebracht, en later een keer een aardbeispies, pannenkoek eten, bingo, een kerstdiner in de Rank, bloemschikken en nog veel meer. Alles coronaproof! We zijn heel inventief!” Het werk van de Zonnebloem bestaat uit twee takken: het bezoekwerk en de activiteiten. De activiteiten zijn gericht op mensen met een beperking in de breedste zin van het woord waardoor ze ook van toepassing zijn op eenzame thuiswonende ouderen.

Bezoekwerk en activiteiten

Amber Overbeek is verantwoordelijk voor het bezoekwerk. “Als er een vraag binnenkomt ga ik voor een kennismaking langs, wat verwachten mensen en welke behoefte is er. Soms blijkt tijdens een gesprek dat mensen meer behoefte hebben aan de gezelligheid van een groepsactiviteit. Soms is een kopje koffie of een spelletje doen genoeg. Dat is bij iedereen anders.” Ze benadrukken dat elke vraag welkom is. “Het is echt maatwerk dat we proberen te leveren. En een gekke vraag is er eigenlijk niet. Vragen staat vrij.” Vanuit haar werk als ergotherapeut sluit Amber makkelijk aan bij de ouderen. Ook nieuwe vrijwilligers worden naar aanleiding van een persoonlijk gesprek op een juiste plek ingezet. “Die zijn trouwens altijd welkom en nog steeds nodig! Wat nieuwe aanwas en wat jongere mensen - ook vijftigers horen bij deze categorie - zou heel fijn zijn! Het kost je meestal maar eenmaal per twee of drie weken tijd.”

Saskia de Wit heeft ‘de activiteiten’ als taak binnen het bestuur. Dat doet ze samen met Corina Maaijen. “Voor het nieuwe jaar is er weer een mooi activiteitenrooster. Natuurlijk onder voorbehoud. Mensen kunnen zich nu al opgeven, en dat moeten ze zeker op tijd doen, want anders zit het vol.” De eerste activiteit is op 31 januari van 10.00 tot 13.30 uur, dat is ffz@ppen met Wout van Kouwen in de Rank. Een mooie ochtend met veel oude foto’s en prachtige verhalen uit Oudewater. En het wordt afgesloten met een kom snert! “Voor ouderen eigenlijk een ochtend die ze niet willen missen vanwege al die mooie herinneringen aan vroeger.” Geef je dus snel op! De kosten van deze ochtend zijn 10 euro. De kosten van de activiteiten worden zo laag mogelijk gehouden. Vervoer kan geregeld worden. En de middenstand, hoe kan het ook anders, sponsoren regelmatig met van alles en nog wat! Het bezoekwerk is gratis. Het geld dat nodig is wordt bekostigd door de opbrengst van de zonnebloemloterij en komt van donateurs en andere inzamelacties.

De Zonnebloem werkt natuurlijk nauw samen met andere organisaties in Oudewater die zich bekommeren om de zorg voor de kwetsbare en eenzame medemensen onder ons.

Opgeven voor een activiteit kan bij de secretaris Ineke te Poele, 0348 562556 of Corina Maaijen 0348 565140.

En je melden als je eens praten wilt of het vrijwilliger-zijn wat voor jou is kan bij Amber Overbeek, amber_overbeek@hotmail.com

“Het is echt heel dankbaar werk, het geeft de ander veel zingeving in het leven, maar ook jezelf. En als de grote eenzaamheid je aan het hart gaat is dit een mooie manier om zelf wat te doen.”

Margreet Nagtegaal

Rolstoelwandelen staat elke week op het programma van De Zonnebloem.