Directeur Margot Ende, twee betrokken jongeren uit de jeugdzorg en wethouder Bob Duindam.
Directeur Margot Ende, twee betrokken jongeren uit de jeugdzorg en wethouder Bob Duindam.

De week van Het Vergeten Kind

Algemeen

Het thema van de tiende editie van de Week van Het Vergeten Kind (28 januari - 4 februari) is ‘Stop gesloten jeugdzorg’. Via een petitie vraagt de stichting de steun van Nederland om het opsluiten van onschuldige kinderen met forse trauma’s en complexe problematiek te stoppen. Daarnaast gaan zij op 31 januari en 1 februari op pad langs organisaties en beleidsmakers. Op maandagmiddag jl. kreeg wethouder Bob Duindam in Oudewater een bezoek van hen.

Stichting Het Vergeten Kind timmert deze week veel aan de weg. Ze willen aandacht voor het probleem van veel kinderen die in de gesloten jeugdzorg zijn opgenomen vanwege allerlei problematiek. Maar ze deden niets strafbaars, en zouden daarom nooit in een gesloten vorm van opvang terecht mogen komen, omdat het altijd meer schade oplevert dan winst.

Margot Ende, directeur van de Stichting, bracht Oudewater een bezoek. Ze ging in gesprek met wethouder Duindam en laat in een aangepaste wagen zien hoe een kamer van een gesloten inrichting eruitziet. Ze wil het grote probleem onder de aandacht brengen van beleidsmedewerkers die de weg naar een andere jeugdzorg kunnen beïnvloeden. “Het doel is om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met hun streven en de petitie te laten ondertekenen,” zegt Margot. Ze worden geholpen door bekende Nederlanders die zich als ambassadeur hebben verbonden aan de stichting zoals; Babette van Veen, Inge de Bruijn, Jamai Loman, Jörgen Raymann, Juvat Westendorp, Natasja Froger en Saar Koningsberger. Op 3 februari eindigt deze tour op Het Plein in Den Haag met een manifestatie.

Een veilig en stabiel thuis

In 2020 zaten er in Nederland ruim 1.800 kinderen die niets strafbaars gedaan hebben voor korte of langere tijd in de gesloten jeugdzorg. Deze kinderen worden niet geholpen door ze op te sluiten. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat opsluiten en andere vrijheidsbeperkende maatregelen bij 76% van de kinderen leidt tot nog grotere psychische problemen en nieuwe trauma’s.

“De gesloten jeugdzorg is schadelijk en we moeten veel beter voor deze kinderen zorgen. Maar hoe?” De stichting vindt dat de gesloten jeugdzorg moet stoppen en dat er meteen stabiele woonplekken voor in de plaats moeten komen. Plekken die kleinschaliger zijn dan de groepen in de gesloten jeugdzorg, zodat kinderen onverdeelde, positieve aandacht krijgen van hun hulpverleners. Ze hebben genoeg ideeën over hoe ze dat kunnen realiseren. “Hoe meer mensen, bedrijven, organisaties en overheden we bij onze ambities betrekken, hoe groter de impact voor kwetsbare kinderen in Nederland. We willen zoveel mogelijk mensen blijven inspireren, motiveren, activeren en faciliteren om samen met ons dát verschil te maken.” Margot vertelt dat Het Vergeten Kind Heppie Vakanties & Weekenden voor kwetsbare kinderen organiseert. “ Voor kinderen die veel zorgen hebben en bijvoorbeeld te maken hebben met schulden thuis, of psychische problemen bij ouders. Dingen die ervoor zorgen dat ze zelf niet altijd alle aandacht krijgen.” Jaarlijks gaan er zo’n duizend kinderen mee met Heppie.

Het doel van Stichting Het Vergeten Kind is in twee pijlers te vatten.
Pijler 1 - Gewoon kind zijn: Impactvolle kinderprogramma’s die ervoor zorgen dat de kinderen uit deze doelgroep niet vergeten worden.
Pijler 2 - Veilig en stabiel thuis voor ieder kind: Duurzaam en structurele betere zorg voor kinderen.

De kinderen uit deze doelgroep worden zelf veel betrokken bij Het Vergeten Kind. Zij weten als geen ander hoe het voelt om van gezin naar gezin en opvang naar opvang overgeplaatst te worden. Gemiddeld worden kinderen zes keer doorgeplaatst. En in de hulpverlening hebben ze zo maar te maken met meer dan zestig hulpverleners. Het Vergeten Kind streeft ook naar een aanpassing van de wet, waardoor er geen gesloten machtiging meer afgegeven kan worden door de rechter. Daarnaast wil de stichting in hoog tempo alternatieven voor gesloten jeugdzorg ontwikkelen, waar het symposium aan bijdraagt. Vaak komt het gesloten plaatsen van een kind voort uit onmacht, handelingsverlegenheid en gebrek aan een goed alternatief. Voor, tijdens en na de campagne mobiliseert de stichting steun om de druk op het realiseren van alternatieven te vergroten.

Margreet Nagtegaal

Directeur Margot Ende en wethouder Bob Duindam.
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 12 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 13 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 14 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 14 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 15 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 18 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 20 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 23 uur geleden