Dummie de mummie kiest een activiteit uit waar hij mee wil gaan klooien.
Dummie de mummie kiest een activiteit uit waar hij mee wil gaan klooien. Margreet Nagtegaal

Klooien met kinderboeken in de herhaling

Algemeen

De Bibliotheek Het Groene Hart organiseert ook deze zomervakantie van 8 juli t/m 27 augustus weer het leuke en succesvolle Klooien met Kinderboeken voor kinderen van 4-12 jaar. Zowel op de website van Bibliotheek Het Groene Hart als in bibliotheek vind je leuke activiteiten bij populaire kinderboeken. De kinderen hoeven zich dus niet te vervelen! Er is een leuke prijs mee te winnen.

Uit onderzoek blijkt dat het leesniveau van kinderen in de zomervakantie soms wel één AVI- niveau zakt. Klooien met Kinderboeken is ontwikkeld om kinderen te motiveren om ook in de vakantie te blijven lezen. Door bij bekende kinderboeken leuke activiteiten te bedenken, worden kinderen op speelse wijze gemotiveerd om ook in de vakantie te blijven lezen. Lezen en doen.

“Maar het is natuurlijk ook gewoon leuk”, aldus Saskia Wulterkens, programmacoördinator en leesconsulent bij Bibliotheek Het Groene Hart. “Vorig jaar kwamen sommige kinderen elke dag langs in de bibliotheek om een nieuwe opdracht te maken. Superleuk dat we op deze manier blijkbaar ook kinderen die niet op vakantie gaan vertier en vermaak kunnen bieden.”

Saskia vertelt dat er vanuit de scholen vorige jaar ook enthousiast is gereageerd en op de website stonden veel enthousiaste verhalen. “We hebben weer nieuwe activiteiten erbij bedacht, totaal zo’n dertig. En van alles wat, techniek, muziek, drama, uitjes, koken, en knutselen in vele vormen.”

Deze activiteiten zijn zowel online als in de Bibliotheek Harmelen, Oudewater en Woerden in te zien. Zo leer je bij het boek Dummie de Mummie van Tosca Menten echte Mummie koekjes te bakken. Maak je bij het prentenboek KOND van Kim Eberwijn een eigen fantasiedier.

En knutsel je een Monsterboekenlegger bij het Monsterbonsterbulderboek van Joshua Douglas. “Maar ook de gruwelhapjes bij het boek van Roald Dahl, waar ik zelf echt fan van ben, is hartstikke leuk om te doen.”

In de bibliotheek zijn deze zomer extra veel interessante boeken uitgestald. “Elk jaar komen er zoveel nieuwe boeken uit. En juist in coronatijd hebben veel mensen de pen gepakt en zijn gaan schrijven.” Een bezoekje aan de bibliotheek is altijd de moeite waard.

Als extra leesstimulans voor ‘Klooien met Boeken’ is er een mooie prijs te winnen: een boek naar keuze. Iedereen die minimaal drie opdrachten fotografeert en opstuurt, maakt kans op een boek naar keuze. Je kunt zo vaak mee doen als je wilt. Inleveren van de foto’s kan via de website www.bibliotheekhetgroenehart.nl/klooien of aan de balie van bibliotheek. Daar zijn ook alle opdrachten te vinden.

Margreet Nagtegaal