De burgemeester laat eerst zijn ambtsketting voelen aan de kinderen voordat hij voor gaat lezen.
De burgemeester laat eerst zijn ambtsketting voelen aan de kinderen voordat hij voor gaat lezen. Margreet Nagtegaal

Burgemeester leest voor

Algemeen

Vanwege de kinderboekenweek ging burgemeester Danny de Vries voorlezen bij de kinderen van kinderdagverblijf Jip en Janneke. ‘Worden wat je wil’, is het landelijke thema. En misschien willen kinderen wel burgemeester worden later? Het kinderdagverblijf is blij dat de burgemeester is ingegaan op hun uitnodiging. Voor de kinderen best een spannende aangelegenheid, die meneer met een grote ambtsketting om.

In het praatje vooraf heeft Marita een echt interview met de burgemeester. “ Wist u wat u wilde worden vroeger?” De burgemeester vertelt dat hij tegen zijn moeder al zei; “Ik wil verslaggever en burgemeester worden. Ik ben het allebei geworden!”

De burgemeester gaat het prentenboek voorlezen, Dromer van Mark Janssen, maar vooraf laat hij de kinderen even voelen aan zijn ambtsketen. De kinderen durven steeds dichter bij te komen. Overal in het kinderdagverblijf is het thema ‘Worden wat je wil’ te zien en te ontdekken. Door het hele pand heen zijn hoekjes ingericht. Een ziekenhuishoek, een bouwhoek, een dokter, een winkel, de politie en de kinderen kunnen zelfs een oogtest naspelen. Afgelopen week was er al een vader van een medewerker met een tractor op het kinderdagverblijf en deze week staat nog een bezoek van een brandweerauto op de planning.

Hoe klein de kinderen van de opvang ook zijn, het thema is spelenderwijs te ontdekken. Kinderen van de BSO kunnen volop met het thema aan de slag met prentenboeken en spelmateriaal. Rolien Wiggelinkhuizen, senior manager, vertelt dat de coronatijd is gebruikt om te moderniseren. “Er is een snoezelhoek voor baby’s gekomen, een beweegvloer met projector en de nieuwe spelmethode Puk.”

Voorlezen gebeurt veel in het kindercentrum, in vakjargon heet dat ‘talig aanbod’. Daarnaast zijn bewegen, muziek en dans en het kringgebeuren belangrijk in de omgang met de kinderen. Voor muziek en dans is zelfs een samenwerking met Het Muziekhuis en Max Dance. De moderne beweegvloer wordt voor alle leeftijden gebruikt. De kleintjes met opdrachtjes en de grote kinderen gewoon voor de lol. Maar vandaag werd duidelijk: dromen mag je al vanaf je peutertijd. En dromen kunnen echt uit komen! Kijk maar naar de burgemeester.

Margreet Nagtegaal

Elvira Schenk poseert met twee schilderijen die veel voor haar betekenen.
Linschotense Elvira exposeert in Galerie Montfoort 15 minuten geleden
Afbeelding
Europese verkiezingen 2 uur geleden
Afbeelding
Boek een arrangement bij De Ballensnoeperij 7 uur geleden
Afbeelding
BMM Band met live muziek 'From The Sixties Till Now' gisteren
Hier - het is december 2023 - wordt minutieus gewerkt aan het restaureren van de beschilderingen van het priesterkoor.
Stichting Reddingsplan Franciscuskerk Oudewater maakt restauratie priesterkoor mogelijk 5 mei, 17:00
Team 226 'Zorgpartners Midden-Holland'.
De Roparun in het pinksterweekend weer van start 5 mei, 16:00
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 4 mei, 19:00
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 4 mei, 12:00