Afbeelding
pr

Even kennismaken met ... De nieuwe directeur van SWOM Jan Henk den Adel

Algemeen

Hij kwam binnen bij SWOM met de bedoeling om tijdelijk te blijven, maar Jan Henk den Adel (63) raakte verknocht aan SWOM en de mensen in Montfoort en Linschoten. “Hier triggerde me iets.” De hechte gemeenschap en vrijwilligers spreken hem aan. Nu wil Jan Henk, die zelf uit Nieuwegein komt, minstens tot aan zijn pensioen als directeur aan de bak, laat hij weten. Wat hem aanspreekt is dat SWOM voorliggend bezig is: “Er wordt ingestoken op voorkomen. Zorgbehoefte kun je niet afstellen, maar wel uitstellen door preventief te werken, zodat mensen niet direct in een zorginstelling terecht komen.”

Nog teveel mensen denken dat SWOM voor ouderen is. Met onder andere een flitsend jaarverslag waarin heel overzichtelijk staat hoeveel mensen nu op welk gebied geholpen werden, moet dat imago veranderen. Jan Henk wil daar ook aan bijdragen. “Er zijn zoveel initiatieven hier: ‘t Bakkershuis, het DoeMeeHuis en het Huis van Ervaring. Dat is heel mooi om te zien. Daarbij zijn de lijntjes kort, en is de organisatie overzichtelijk. Ik krijg veel terug van collega’s, en merk dat er nog zoveel te doen en te ontwikkelen is. Met name op welzijnsgebied. Ook de Wmo uitvoer is belangrijk. Met SWOM stellen we uit dat mensen naar dure middelen moeten grijpen door ze in beweging te krijgen. Juist die combinatie van wat SWOM is maakt het tot iets moois. Het heeft me getroffen te zien hoeveel mogelijkheden er nog in het voorliggende gedeelte zijn. Zelf heb ik sowieso veel ervaring met mensen die in de zorg terecht komen. Dan te zien hoeveel er te voorkomen is, vind ik ontroerend. Als je alleen al zorgt dat mensen goed in hun vel zitten en niet eenzaam zijn.” De komende tijd wil hij de brug naar de vrijwilligers nog meer bewandelen: “Nog beter gericht op de behoefte van de inwoners. Dan doe je het helemaal goed.” Dat hij als directeur hier naar de mensen kan toegaan, om te horen wat er speelt, inspireert hem. “In grote zorgorganisaties, waar ik voorheen werkte, was dat niet altijd mogelijk.”

Welbevinden inwoners

“De inwoners, daar doe je het voor”, aldus Jan Henk. Zijn ambitie is om van SWOM de mooiste samenhangende welzijnsorganisatie in combi met Wmo-uitvoering van Nederland te maken. Ofwel een organisatie die tot voorbeeld kan dienen voor andere gemeentes. “Als ik daarmee iets achterlaat, dan is dat wel heel mooi. Een efficiënt lopende organisatie is bovendien financieel voordelig, maar vooral in relatie tot welbevinden van de inwoners. Dat staat centraal. Zoals ik bij voormalige banen de patiënt centraal stelde, staat nu de inwoner centraal. Dat is in relatie tot de eerste lijn. De volgende stap zou kunnen zijn dat we verder gaan in samenwerking met de huisarts. Als we allemaal aan vroeg signalering doen, en weten welke groepen met problematiek worstelen, kunnen we doelgericht werken. Dat is kosten efficiënt en nodig, want we kunnen niet zomaar even een paar ton extra uit de mouw van de gemeente schudden. Daarom is het ideaal: een prachtig lopende organisatie met enthousiaste mensen. Dat het voor de inwoner goed geregeld is en efficiënt voor de gemeente.”

Gevraagd of er al kennis is gemaakt met de nieuwe wethouder Anne-Marie van de Poll, die straks SWOM voor haar rekening neemt, antwoordt hij ontkennend. “Nog niet, maar dat zal wel vrij snel gebeuren. Ik kijk er naar uit. Ook leuk om iemand te ontmoeten die zo vol enthousiasme zit, van wat ik heb gehoord. Dat komt wel goed.” De directeur ziet er naar uit zijn handen uit de mouwen te steken. Een van de uitdagingen is het Huis van Ervaring. “Dat is nog niet wat het moet zijn, maar heeft zoveel mogelijkheden in zich. Zeker in samenwerking met de bibliotheek die er ook zit. We denken dan na over het concept en de vorm. Hoe maken we het succesvol?” Jan Henk merkt op dat dit de baan die is die hij altijd heeft geambieerd in het verandermanagement: “Omdat ik echt iets toevoeg aan de maatschappij. Voorlopig denk ik dus nog niet aan stoppen!”, zegt hij met een lach.

Kamperen

“Als ik me er niet meer goed bij ga voelen, dan is het tijd om op te stappen”, meent hij. “Dat kan op mijn tachtigste zijn. Op iedere positie waar ik tot nu toe zat, was mijn ijkpunt: als een ander het beter kan, moet een ander het doen. Als je merkt dat je niet meer dat kunt toevoegen in creativiteit en flexibiliteit, dan is het tijd om te stoppen.” Duidelijke plannen voor na zijn pensioen heeft hij nog niet. “Ik ga denk ik veel met mijn vrouw kamperen, de natuur opzoeken. Dat probeer ik nu te combineren met werk. Op momenten dat het kan, trekken we erop uit naar kleinschalige campings binnen Europa. We houden van afwisseling, fietsen, wandelen, het hoeft geen wereldreis te worden. De eerstvolgende vakantiebestemming wordt Noorwegen. Dat is zo puur en ongerept.”

Meer informatie: www.swomontfoort.nl

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding