Jan-Maarten Verbeek overhandigt kerstchocolaatjes aan meneer Bosch.
Jan-Maarten Verbeek overhandigt kerstchocolaatjes aan meneer Bosch. Sjoukje Dijkstra

SWOM deelt ruim vijfhonderd kerstchocolaatjes uit in Montfoort en Linschoten

Algemeen

Jan-Maarten Verbeek en Ton Bunnik van de Vrienden SWOM brachten vorige week woensdag kerstchocolaatjes rond. Zij verrasten onder andere meneer Bosch en mevrouw Jongerius, die dat erg op prijs stelden. “Deze attentie gaat er wel in”, zei mevrouw Jongerius met een lach. “Wat een leuke geste.”

De actie werd gesponsord door Vrienden SWOM en uitgedeeld samen met Montfoort Vitaal en het Knooppunt. Jan-Maarten en Ton zijn beiden sinds september bestuurslid van de Vrienden SWOM. Ze houden zich voor de stichting vooral bezig met fondsenwerving. Beiden doen dat, omdat ze graag actief zijn en zich willen inzetten voor de ander. Ton was al actief als sluiswachter en reed al in de SWOM-auto, terwijl Jan-Maarten maaltijden rondbrengt in de Antoniushof. “Dat vind ik mooi om te doen.” Conny Te Lintelo van SWOM die ook meeloopt zegt: “Met alles wat ze doen horen ze alweer een poosje bij de SWOM-familie, bestaande uit driehonderd vrijwilligers.”

Beiden zijn door Conny op weg geholpen in hun vrijwilligerswerk. “Soms is het even zoeken wat past bij de vrijwilligers. Daarom proberen we meestal ook wat dingen uit.” Ze vertelt hoe belangrijk de vrienden SWOM zijn. “Met de Vrienden SWOM halen we geld binnen voor dingen die we zelf niet kunnen bekostigen. Zo is de eerste SWOM-auto uit sponsoring ontstaan, hebben we er een rolstoelfiets en recent een duofiets mee kunnen aanschaffen. ‘t Bakkershuis werd weer bekostigd vanuit het legaat van meneer Klomp. Het is fijn dat we zoiets moois kunnen betekenen voor Montfoort en Linschoten.”

Donateurs

De chocolaatjesactie staat niet op zichzelf. Tijdens eerdere lockdowns deelde SWOM bijvoorbeeld al eens koffie to go, paaseitjes, bloemen en een zomergroet uit. “We merken wel dat het tijd is om dit weer te doen. Veel mensen hebben nu niet zoveel en blijven alleen maar binnen deze periode”, zegt Conny. Omdat niet iedereen bij SWOM in beeld is, hoopt ze dat aandacht voor de actie ervoor zorgt dat mensen aangeven: vergeet deze of gene niet. “We merken wel dat we steeds meer namen doorkrijgen”, zegt ze. “Bovendien is het goed om de Vrienden SWOM eens meer bekendheid te geven”, menen Jan-Maarten en Ton. “Hoewel de stichting al bijna tien jaar bestaat, wist ik hiervoor nog niet van het bestaan af. De stichting heeft momenteel 25 donateurs. We kunnen altijd meer gebruiken”, zegt Ton.

Jan-Maarten belt ondertussen aan bij meneer Bosch, die blij verrast reageert op de delegatie die voor zijn deur staat. Hij vertelt hoe het wandelen wat moeizaam gaat, maar dat hij verder niet te klagen heeft, met een dochter die vlakbij woont. “Ik vind het erg leuk dat jullie dit doen”, zegt hij. “Dit zijn mooie acties. Ik kan niet zeggen dat we vergeten worden.” Terwijl hij de chocolaatjes aanpakt van Jan-Maarten, zegt Conny: “Dit kunnen buren dus ook voor elkaar doen. Elkaar in de gaten houden, maar ook af en toe eens iets voor elkaar doen.” Niet iedereen is thuis. In dat geval gaan de chocolaatjes door de brievenbus. Ruim vijfhonderd kerstchocolaatjes worden uitgedeeld in Montfoort én Linschoten. Die zijn allemaal verpakt met de hulp van stagiaires en vrijwilligers.

Mevrouw Jongerius is gelukkig wel thuis. Direct na het aanbellen zwaait de voordeur open. “Oh, ik ken jullie wel. Jullie zijn van SWOM. Wat doen jullie goed werk!”, zegt ze enthousiast. “Montfoort heeft niet te klagen over vrijwilligers. Ze vindt het een leuke geste, en wil ook best wel op de foto voor de krant. “Misschien moet ik dan straks handtekeningen gaan uitdelen”, lacht ze. Ze pakt de chocolaatjes van Jan-Maarten aan. “Er is nog een over”, zegt Jan-Maarten. “Neem maar mee naar huis, voor bij de koffie”, lacht Conny.

Sjoukje Dijkstra

Jan-Maarten Verbeek en Ton Bunnik brengen als bestuursleden van de Vrienden van SWOM kerstchocolaatjes rond.
Mevrouw Jongerius was positief verrast met de kerst attentie.
Afbeelding
'Het Touwbos': een mooie aanwinst voor basisscholen én omgeving 9 uur geleden
Afbeelding
Ook Taizé viering in Oudewater 9 uur geleden
Afbeelding
Ruim tweehonderd meter rails in Linschoten 10 uur geleden
Afbeelding
Hulp nodig bij uw aangifte Inkomstenbelasting 2022 11 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert in Montfoort 12 uur geleden
Afbeelding
Deze week in Concordia 12 uur geleden
Afbeelding
Jubileumboek 'Wit-zwarte kleuren' gepresenteerd 13 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Kay en Rick Schipper 29 mrt., 19:00