Wim Beukers geeft de zonnegroet aan mevrouw Slot.
Wim Beukers geeft de zonnegroet aan mevrouw Slot.

Vrijwilligers verrassen ouderen met Zonnegroet en aardbeien van Vlooswijk

Algemeen

Afgelopen vrijdag deelden vrijwilligers aardbeien uit aan ouderen in Montfoort. Het was de vierde actie op rij op initiatief van onder andere SWOM, Montfoort Vitaal, het Knooppunt, Ontmoeten Raakt en de Rank. Na bloemen, koffie en paaseitjes, vond nu het rode zomerfruit gretig aftrek. Ook vrijwilliger Wim Beukers ging op pad. Hij nam de buitenwijken van Montfoort voor zijn rekening. “Het is de derde keer dat ik mee doe”, zegt hij enthousiast. “Het is gewoon zo leuk!”

Ondanks het trieste, grijze weer, werden heel veel mensen opgevrolijkt dankzij de vrolijke en smakelijke zonnegroet. “Er zijn toch nog goede mensen in de wereld”, verzuchtte Jan Slot, die heel blij was met het zomerfruit voor hem en zijn vrouw. “Daar kunnen we wel twee dagen van eten.”

De uitdeelactie werd mogelijk gemaakt door Vlooswijk. Daar haalden de vrijwilligers vrijdagochtend ze op. Kees Vlooswijk stond met Els Vlooswijk aardbeien te plukken. Wim mocht ook even achter kijken, om te zien hoe dat gaat. Kees zegt dat ze elke ochtend hier beginnen met plukken en dat ze elke dag een vak doen. Hij hoeft zelf niet zo nodig in de krant, maar wil wel vertellen waarom Vlooswijk deze actie steunt: “Bij de Zonnebloem doen we hetzelfde. Ik heb geen tijd om vrijwilliger te zijn. Dus dan doe ik het zo. Bovendien hebben we in deze tijd heel veel aardbeien. Als we overhouden, maken we er jam van. Dan kunnen we het toch net zo goed uitdelen.”

Proef maar!

Zijn zus, Els, die een dag per week komt helpen, werkt ook nog twee dagen als verpleegster in de zorg. “Dat is een mooie combinatie”, vindt Wim. Dat beaamt ze. Ze zijn net klaar met plukken. “Dan ga ik nu verder in de winkel”, zegt Els. Ze houdt een doos met kersen voor. “Proef maar. Bij Vlooswijk ga je nooit met lege handen naar huis.” Ook van de aardbeien mag geproefd worden. Conny te Lintelo van SWOM: “Op de kaartjes met zomerse zonnestralen die bij de bakjes aardbeien meegegeven worden, staan allerlei activiteiten. We geven hier mee aan dat onze activiteiten weer gaan starten.”

Leuke reacties

Bij SWOM is Wim al vier jaar actief. Sinds 2018 met de SWOM-auto en later ook als sluiswachter. De uitdeelmomentjes doet hij er dan nog bij, en dat doet hij met veel plezier: “Ik vond de reacties zo leuk. De laatste keer kregen we zo vaak te horen: ‘Wat leuk dat jullie weer aan ons denken.’” Hoewel hij er van houdt om met de mensen te kletsen, vraagt hij tegenwoordig niet aan iedereen meer hoe het gaat. “Soms zijn die reacties toch wel te confronterend, terwijl het ook even een leuk en luchtig momentje moet zijn.” Hierop geeft Conny aan dat deze signalen wel bij SWOM worden doorgegeven en dat hierop ook actie wordt ondernomen naar de inwoner: “Zo kunnen we de mensen nog beter en gerichter helpen. Het is dus erg waardevol.”

Beschuitje met aardbeien

Wim vindt het leuk om ook even te fietsen. Dat hij zelfs langs Achthoven mag, vindt hij helemaal prima. Hier wonen ook mensen die hij kent van eerdere bezoekjes. “Dan kom je ook bij van die landelijke huizen, dat je zo naar binnen kunt lopen. Daar hou ik wel van”, zegt hij. Zelf zou hij toch nooit achteraf gaan wonen, want hij houdt ervan om onder de mensen te zijn. Bij de familie Slot aan de Slotlaan voelt hij zich wel thuis. “Jullie wonen hier ook wel dicht bij elkaar”, zegt hij tegen mevrouw Slot, die op nummer één woont. “Mijn broer Jan woont op 1a.” “Ik heb iets lekkers bij me”, zegt Wim. “Daar ben ik nooit op tegen”, lacht ze. Ze was net druk bezig met de tuin. “Als je buiten woont, is er altijd wat te doen!” Van de aardbeien zal ze zeker genieten, zegt ze. “Dat wordt beschuitje met aardbeien eten. Of met slagroom. Dat is nog lekkerder.” Ze zwaait als Wim wegfietst. “Ik zal aan jullie denken als ik ze op eet.”

Sjoukje Dijkstra

Wim Beukers en Els Vlooswijk tussen de aardbeien.
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 59 minuten geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 3 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 5 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 7 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 22 uur geleden
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 23 uur geleden
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk gisteren
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 25 apr, 14:00