Riet Bouwman was heel blij verrast met de koffie.
Riet Bouwman was heel blij verrast met de koffie. Sjoukje Dijkstra

Vrijwilligers verrassen inwoners met koffie-to-go

Algemeen

Afgelopen week startte de werkgroep 'Samen de winter door', bestaande uit Team Welzijn van SWOM, de Zonnebloem (Montfoort en Linschoten), de Johannes de Doper, Montfoort Vitaal en het Knooppunt een nieuw initiatief, namelijk Koffie-to-Go. Vrijwilligers gingen langs de deuren van inwoners met koffie en thee om op deze manier elkaar te ontmoeten en bij te praten. Conny te Lintelo, coördinator vrijwilligers bij SWOM vertelt dat dit initiatief ontstond, omdat er met de lockdown niet zoveel mogelijk is. De koffiemomentjes die SWOM eerder organiseerde, kunnen al een hele poos niet meer. Dus, bedachten ze om dan maar de koffie en thee naar de mensen toe te brengen in Montfoort en Linschoten.

De bedoeling was in principe om het Koffie-to-Go initiatief te laten doorlopen, maar het ging volgens Conny dusdanig voorspoedig, dat ze in een week klaar waren met de adressen. Dinsdag verzamelden de vrijwilligers zich in het SWOM DoeMeeHuis om de koffie, thee en koekjes op te halen. Per vrijwilliger werden ongeveer vijf adresjes gedaan. Dat zijn vooral de adressen die bekend zijn, en waar ze in verband met de privacywetgeving (AVG) wat mogen doen. "Mensen die ook graag koffie en thee willen, kunnen zich gewoon aanmelden hoor", zei Conny. Zij was druk doende om alle thermoskannen in zakjes te doen, met bijbehorende koekjes. "Wat zo leuk is, dat wat wij doen, ook heel goed door mensen zelf kan worden opgezet. Het mooiste zou zijn als mensen zelf langs de deuren gaan in hun eigen straat. Net zoals met dat blokje om. Dat kan met een bakje koffie of thee, maar ook met een taartje." Met de koffie-to-go kunnen vrijwilligers gelijk inventariseren hoe het gaat met de mensen, en of er op sommige plekken meer hulp nodig is. "Het is ontstaan vanuit 'Samen de Winter door', dat zal worden doorgezet, maar dan onder een andere naam: 'Montfoort gaat door'!" Dat de inwoners op deze manier weer even contact hebben, een gezicht zien en een praatje kunnen maken in deze moeilijke tijd, is volgens Conny erg waardevol.

Dat vindt ook vrijwilliger Mieke Callaars, die het erg leuk en gezellig vindt om als een van de vrijwilligers koffie en thee te mogen uitdelen. "Je ziet elkaar veel te weinig. Heb je je fiets bij je?", vraagt ze. "De adresjes liggen uit elkaar. Dus, we gaan er even op de fiets langs." Hebben jullie gebak bij jullie?" vraagt een vrijwilliger, die ook op pad mag gaan. "Nee, wel lekkere koekjes", zegt Mieke. Ze is al heel wat jaartjes vrijwilliger. "Toen ik bijna vijftig was, zag ik een advertentie voor een kinderdagverblijf. Daar heb ik vijftien jaar gewerkt." Bij SWOM doet ze al ruim tien jaar vrijwilligerswerk. Zo bezoekt ze mensen met dementie en gaat ze normaal gesproken ook mee op de SWOM-vakantiereis. "Ik heb tijd genoeg, en ik weet dat er mensen zijn die het nodig hebben. Voor mij is het dus logisch om te doen", zegt ze.

Koffievisite

Als eerste gaat ze langs bij Gert en Annette Vermeulen, die blij verrast zijn. "Het gaat goed hoor", zegt Gert. "Ook al gaat het allemaal niet vanzelf", zegt Annette. "Geweldig om zo koffie te krijgen." "Suiker en melk?", vraagt Mieke. "Ja hoor. Dank je wel. Hartstikke lekker. Het is ook een goede tijd. We zouden net aan de koffie." "Ik zie jou nog wel vaak wandelen, is het niet, Gert?", vraagt Mieke. Hij knikt, en Annette bevestigt het. Zij vindt het wel goed dat hij dit doet: "We worden allemaal ouder. Anders ga je toch scheeflopen", zegt ze met een knipoog. "Zet ons maar niet in de krant hoor", grapt Gert. "Anders moet ik de huwelijksaanzoeken straks van me afslaan." Daar lachen ze om. Dan moet Mieke weer door, om de andere adresjes te bezoeken. Ook Riet Bouwman is heel erg blij verrast met de koffie. "Ik zat net te wachten op koffievisite", zegt ze. "Is dat zomaar van de SWOM?" "Zit mijn haar goed?", vraagt ze. "Ik moet echt hoognodig naar de kapper. Doe mij maar alleen melk erin", zegt ze tegen Mieke. "Sta ik er zo goed op? Wat leuk zeg. Gezellig. Je moet maar op het idee komen." Ondanks dat Riet SWOM goed kent, onder andere van sjoelen geeft ze aan nog niet veel met SWOM te doen. "Ik heb nog zoveel andere dingen, en was er nog niet aan toe." Door het recente overlijden van haar man, vertelt ze dat haar wereld toch een stukje kleiner wordt. Even schiet ze vol, als ze het heeft over al die dingen die ze met haar man deed. Moedig zegt ze: "Maar goed, we komen er wel…" en neemt dan afscheid. Haar koffievisite kan er elk moment zijn.

Ook de Syrische mevrouw Daoud, die nu anderhalf jaar in Montfoort woont, is erg blij met het gebaar. Hartelijk wil ze Mieke binnen verwelkomen. "Ik woon vlakbij", zegt Mieke. "Nu komt niet uit, want we moeten meer adressen doen. Maar kom gerust een keertje langs. Of ik kom bij u langs." "Wat leuk! Ik wil wel koffie graag." Ze vertelt hoe ze hier alweer een poosje woont, en erg gelukkig is. "De mensen zijn zo lief en aardig." Zelf werkte ze in Syrië als apotheker. Haar man als fysiotherapeut. Nu moeten ze opnieuw beginnen. "U spreekt al zo goed Nederlands", complimenteert Mieke haar. "Dank u!", glimlacht ze verlegen. Ze vindt het duidelijk leuk om een gezellig praatje te maken. Zo vertelt ze over haar twee zonen, waarvan één in Nederland studeert, en de ander vast zit in Oekraïne. Hem heeft ze al vijf jaar niet meer gezien. Ze zucht, maar vervolgt dan op blije toon: "Wat lekker! Ook nog een koekje erbij." "Typische Nederlandse gewoonte he?" "Ja, Nederland is zo'n mooi land", vindt mevrouw Daoud. Blij zwaait ze als Mieke afscheid neemt. "Nog twee adresjes." Terwijl het zonnetje lekker schijnt, fietst Mieke weg om ook de laatste mensen te verrassen. "Erg leuk om te doen!" Initiatiefnemers laten weten dat de Koffie-to-Go actie zo positief is ontvangen, dat ze eind maart met een soortgelijke actie zullen komen. Mochten mensen dan ook een bezoekje willen, dan kunnen ze daarvoor contact opnemen met SWOM: 0348-469109.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 3 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 4 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 5 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 8 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 10 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 12 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 13 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00