<p pstyle="BODY">Gerard Hartsink rijdt vast een rondje met de dubbele duofiets.</p>

Gerard Hartsink rijdt vast een rondje met de dubbele duofiets.

(Sjoukje Dijkstra)

Duo- en rolstoelfietsen gaat weer van start in meimaand fietsmaand

De vrijwilligers van SWOM en de Rijnhoven gaan in mei weer starten met het duofietsen en rolstoelfietsen. Vorig seizoen lag het stil wegens corona. Nu gaat het weer langzaamaan beginnen. De fietsen hebben ondertussen een grote beurt gehad en kunnen weer een flink aantal kilometers mee. John Sangers uit Montfoort kan niet wachten om weer op pad te gaan. Alleen is er nog een vrijwilliger nodig die met hem zou willen fietsen met de rolstoelfiets. "Hij keek er altijd zo naar uit", zegt zijn vrouw Corrie Sangers.

Conny te Lintelo van SWOM zegt: "Het zou zo fijn zijn als hij weer op pad kan. Voor hem is het een groot gemis. Het is erg dankbaar werk en voor de vrijwilliger in kwestie is het fijn dat het flexibel kan. Met de vorige vrijwilliger ging hij vaak in de avond op pad." Gerard Hartsink, die het onderhoud van de duofietsen regelt namens de Rijnhoven, gaat zelf ook geregeld met mensen een stuk fietsen. Hij vindt het fantastisch om te doen. "Dan rijden we ergens heen, drinken we wat. Meestal gaan we naar Oudewater, Harmelen of IJsselstein, en dan weer terug. Zo fietsen we wel 20 kilometer." Voor de duofiets geldt dat er doordeweeks gefietst kan worden. Doorgaans duurt een fietstocht ongeveer twee uur, en wordt er van start gegaan om 10.00 uur in de ochtend of 's middags om 14.00 uur. Als er genoeg animo is, wordt er ook eventueel in de avond gefietst. Bij het duofietsen zijn inmiddels zo'n twintig vrijwilligers actief, maar ook daar zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. Inmiddels heeft Hartsink al meer dan twintig aanmeldingen gehad van mensen die willen meefietsen.

Sjaan van den Bosch is een van die mensen. Ze staat te popelen om weer mee te mogen. "Ik ben inmiddels wel tien keer meegegaan, denk ik. Ik wil graag!", zegt ze. "Dan mogen ze het nu wel te koud vinden, maar ik vind het heerlijk. Ik kan wel tegen een stootje. Je komt thuis met zoveel voldoening als je gefietst hebt. En onderweg kun je een lekker kopje koffie drinken, als de coronamaatregelen het toestaan tenminste. Dat is zo leuk." Vanaf dit jaar kunnen fietsfanaten op pad met de dubbele duofiets. Deze duofiets is afkomstig van Fijn Heulestijn waar Edwin Luyten en zijn vrouw een opvang runden voor mensen met een beperking. Toen zij ermee stopten, wilden ze dat de fiets (die zij zelf ook gesponsord hebben gekregen) in Montfoort zou blijven. Dus, schonken ze hem aan Antoniushof, waar de fiets goed gebruikt kan worden.

Rolstoelfiets

"Het is mooi dat we zo samen met SWOM de handen ineen slaan", vindt de Rijnhoven-vrijwilliger, Gerard. Hij vertelt dat de werkwijze met duofiets in Montfoort en Linschoten wel verschilt. "Zo heb je in Montfoort dat vaste vrijwilligers een vaste dag hebben. Mensen die zich aanmelden, worden meestal op volgorde ingedeeld. In Linschoten is het zo dat vaste vrijwilligers een vast maatje hebben op vaste dagen."

Hij heeft er zin in om weer op pad te gaan. "Het is te hopen dat we dan ook terecht kunnen op de terrasjes." Hij benadrukt dat het weer wel een beetje mee moet zitten. Dat laatste is zeker het geval voor de rolstoelfiets. Vrijwilliger Piet Hilgeman van SWOM beaamt dat. "We kunnen alleen met goed weer fietsen. Mensen zitten toch stil." Hij gaat al een jaar of vijf met de rolstoelfiets op pad in Linschoten. Tot nu toe is hij de enige vrijwilliger die ermee fietst. Het is volgens hem ook iets dat je als vrijwilliger even onder de knie moet krijgen. "Veiligheid staat voorop. Met de nodige instructies kunnen mensen wel op pad. Je moet wel inzicht hebben en ermee kunnen omgaan in het verkeer." Zelf kreeg hij het vrij vlot onder de knie. "Het ligt een beetje aan vaardigheid en leeftijd." Hij vindt het dankbaar werk, en dat is dan ook de reden voor hem om het te doen. Hij verwacht halverwege mei weer op pad te kunnen. Dan ben ik zelf ook twee keer gevaccineerd", zegt hij.

Het mooiste vindt hij de reacties van de mensen op wat er te zien is. "In het voorjaar is dat natuurlijk het groen in de bomen, het fluitekruid aan de zijkant van de weg. Mensen onderweg reageren ook enthousiast. Ze vinden het leuk om ons te zien gaan. Het is natuurlijk ook leuk voor mensen op een rolstoel. Zo komen ze nog eens ergens." De rolstoelfiets heeft een actieradius van 30 km. Meestal maakt Piet een rondje Oudewater, Snelrewaard en terug langs de IJssel. "Ook gaan we richting Harmelen, Reijerscop en Nieuwebrug. Soms gaan we bij Nieuwebrug een rondje doen, en doen we aan de bosrand een bakje. Dat is genieten."

Meimaand fietsmaand

Dat met de meimaand ook de fietsmaand wordt aangekondigd komt volgens Conny goed uit. Vanuit de werkgroep 'Montfoort gaat door' (SWOM, Knooppunt, Zonnebloem en Montfoort Vitaal) wordt er op 26 en 29 mei een 'gezonde' fietsroute georganiseerd! Er zijn twee fietsroutes van 25 en 35 km in de omgeving uitgezet. Tijdens deze route komt men ook langs Albert Heijn Montfoort waar men een gezonde snack kan ophalen en nieuwe energie kan opdoen. Deze snack wordt gesponsord door Albert Heijn en Montfoort Vitaal. Zijn er voldoende aanmeldingen, dan maakt Albert Heijn misschien ook een kraampje buiten. "Dan hoeft niet iedereen naar binnen." Zowel Gerard als Conny zien uit naar een mooie lente, waarin er hopelijk weer meer mogelijk wordt dan vorig jaar.

Extra informatie duofietsen

De duofietsen hebben elektrische ondersteuning. Mensen die mee willen hoeven dus niet per se heel goed te kunnen fietsen. Vanaf mei zal bij de Antoniushof de duofiets voor Montfoort beschikbaar zijn, via de Rijnhoven. De rolstoelfiets kan via SWOM in Montfoort geregeld worden. Voor de duofiets in Linschoten, kunnen geïnteresseerden aankloppen bij SWOM. Ook als u interesse heeft om hem te huren. Een dagdeel kost 10 euro. De duofiets in Montfoort wordt niet verhuurd.

Lijkt het u leuk om als vrijwilliger op de rolstoelfiets of duofiets aan de slag te gaan? Of wilt u zich aanmelden voor de 'gezonde' fietsroutes? U kunt informatie opvragen of zich aanmelden via info@swomontfoort.nl of 0348-469109.

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten