Hoofd, schouders, …, puntje van je neus.
Hoofd, schouders, …, puntje van je neus. pr

Taalcafé, daar zit muziek in

Algemeen

In allerlei steden in Nederland, grote en kleine, treffen we taalcafés aan. En dat is hard nodig ook. Wanneer in Nederland mensen van elders mogen komen wonen omdat het in hun eigen land, om welke reden dan ook, bijzonder onveilig voor ze is, moeten we ze uiteraard helpen een plekje in de maatschappij te vinden; zowel voor hen zelf als voor de maatschappelijke impact. En daarbij is taalvaardigheid bijzonder belangrijk.

Een taalcafé is een plek waar anderstaligen en vrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Het gaat om het elkaar ontmoeten en spreken in de Nederlandse taal; in Oudewater regelt Taalcafé Samentaal dat, maar ze doen nog meer.

Seyl en Treyl

Naast individuele hulp van taalvrijwilligers is hier dus ook zo’n taalcafé, waar mensen met elkaar in gesprek kunnen, maar waar ook allerlei activiteiten ontplooid worden met het oog op zowel taalontwikkeling als integratie. In het taalcafé vinden op gezette tijden (taal)spelletjes plaats, maar kwam zelfs Sinterklaas een keer langs, en ook wordt er veel met muziek gewerkt. Muziek is tenslotte van alle culturen en werkt verbindend. Eerder al was er Nico van Asdonck die zo’n dertig, veertig aanwezigen met zijn trommels meenam naar verschillende culturen en liet zien, horen en voelen dat muziek de culturen inderdaad verbindt. Afgelopen dinsdag was er weer een gezellige avond bij het taalcafé Samentaal waarbij muziek centraal stond. Marga Smits vertelt: “We hadden als gasten Seyl en Treyl, een vijfkoppige muziekgroep, die zeemansliedjes spelen en zichzelf daarbij begeleiden op accordeon, gitaar en viool. Bijna dertig volwassenen en kinderen kwamen genieten van de leuke muziek. Voor de kinderen waren er een paar eigen liedjes: In de maneschijn en Hoofd, schouders …

Met elkaar zongen we Vader Jacob in het Nederlands. Een aantal mensen zongen het in het Arabisch, in het Turks en in het Pools!! Het lukte zelfs om het lied in canon te zingen! Het was een topavond!”

Overigens is seyl oud-Hollands voor zeil, terwijl treyl staat voor de tuigage. Beide o zo noodzakelijk voor zeilschepen. En de muziek, die zowel uitbundig kan zijn als serieus, is wel altijd met het leven op en aan het water verbonden. Seyl en Treyl is een genot om naar te luisteren.

Wie zijn of haar steentje ook wil bijdragen aan dit initiatief - vrijwilligers zijn van harte uitgenodigd en worden uiteraard waar nodig ondersteund - kan contact opnemen met Ria van Welzenis, mariavanwelzenis@gmail.com of Marga Smits, margasmits54@outlook.com

Aad Kuiper

Seyl en Treyl.
Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 15 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 22 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00