Hoofd, schouders, …, puntje van je neus.
Hoofd, schouders, …, puntje van je neus. pr

Taalcafé, daar zit muziek in

Algemeen

In allerlei steden in Nederland, grote en kleine, treffen we taalcafés aan. En dat is hard nodig ook. Wanneer in Nederland mensen van elders mogen komen wonen omdat het in hun eigen land, om welke reden dan ook, bijzonder onveilig voor ze is, moeten we ze uiteraard helpen een plekje in de maatschappij te vinden; zowel voor hen zelf als voor de maatschappelijke impact. En daarbij is taalvaardigheid bijzonder belangrijk.

Een taalcafé is een plek waar anderstaligen en vrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Het gaat om het elkaar ontmoeten en spreken in de Nederlandse taal; in Oudewater regelt Taalcafé Samentaal dat, maar ze doen nog meer.

Seyl en Treyl

Naast individuele hulp van taalvrijwilligers is hier dus ook zo’n taalcafé, waar mensen met elkaar in gesprek kunnen, maar waar ook allerlei activiteiten ontplooid worden met het oog op zowel taalontwikkeling als integratie. In het taalcafé vinden op gezette tijden (taal)spelletjes plaats, maar kwam zelfs Sinterklaas een keer langs, en ook wordt er veel met muziek gewerkt. Muziek is tenslotte van alle culturen en werkt verbindend. Eerder al was er Nico van Asdonck die zo’n dertig, veertig aanwezigen met zijn trommels meenam naar verschillende culturen en liet zien, horen en voelen dat muziek de culturen inderdaad verbindt. Afgelopen dinsdag was er weer een gezellige avond bij het taalcafé Samentaal waarbij muziek centraal stond. Marga Smits vertelt: “We hadden als gasten Seyl en Treyl, een vijfkoppige muziekgroep, die zeemansliedjes spelen en zichzelf daarbij begeleiden op accordeon, gitaar en viool. Bijna dertig volwassenen en kinderen kwamen genieten van de leuke muziek. Voor de kinderen waren er een paar eigen liedjes: In de maneschijn en Hoofd, schouders …

Met elkaar zongen we Vader Jacob in het Nederlands. Een aantal mensen zongen het in het Arabisch, in het Turks en in het Pools!! Het lukte zelfs om het lied in canon te zingen! Het was een topavond!”

Overigens is seyl oud-Hollands voor zeil, terwijl treyl staat voor de tuigage. Beide o zo noodzakelijk voor zeilschepen. En de muziek, die zowel uitbundig kan zijn als serieus, is wel altijd met het leven op en aan het water verbonden. Seyl en Treyl is een genot om naar te luisteren.

Wie zijn of haar steentje ook wil bijdragen aan dit initiatief - vrijwilligers zijn van harte uitgenodigd en worden uiteraard waar nodig ondersteund - kan contact opnemen met Ria van Welzenis, mariavanwelzenis@gmail.com of Marga Smits, margasmits54@outlook.com

Aad Kuiper

Seyl en Treyl.
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 1 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 4 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 6 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 8 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 23 uur geleden
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen gisteren
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk gisteren
Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 25 apr, 14:00