Afbeelding

WBO ondernemersvrouwen

Algemeen

Margreet Nagtegaal

De Women in Business Oudewater (WBO) bestaat alweer vijf jaar. Dit werd gevierd in de Heksenwaag. Tijdens de avond werd de grote vernieuwing in het bestuur kenbaar gemaakt en kregen de vrouwen een inspirerende toespraak van Isa van der Wee over de nieuwe tentoonstelling ANDERS?! die in juni in de Heksenwaag van start zal gaan. Er bleek voor de vrouwen volop inspiratie vanuit de geschiedenis van de Heksenvervolging om met elkaar in gesprek te gaan.

Tijdens de ALV die werd gehouden liet voorzitter Jolanda Goense in een mooi overzicht zien wat de WBO in afgelopen jaren heeft kunnen doen als inspiratie en ondersteuning voor de vrouwelijke ondernemers in Oudewater. Dat is ook een belangrijk doel van de WBO. Elkaar inspireren, helpen en het netwerk vergroten. Op deze avond werd er afscheid genomen van drie bestuursleden van het eerste uur. Jolanda Goense, Joke van Diest en Ellen van Leeuwen geven het stokje door aan Jacquelien Streng, Anoek van Leeuwen en Nicole Schouten. Wellicht is het thema van deze avond, ANDERS?!, ook een beetje een knipoog in verband met het nieuwe bestuur. Maar de grootste passie om elkaar te blijven inspireren blijft hoog op de agenda. Het nieuwe bestuur zal onder voorzitterschap van Marty den Hollander verder gaan.

De positie van de vrouw

In het tweede gedeelte vertelde Isa van der Wee, directeur van de Heksenwaag, inspirerend en bevlogen over de heksenvervolging en het verhaal van de Heksenwaag. De positie van de vrouw was ten tijde van de heksenvervolging niet erg best. Maar, zegt Isa, het is nu in veel opzichten niet veel beter geworden. “Intolerantie is in de tijd van nu een groot thema. Sociale media is in veel gevallen de brandstapel geworden.” Daarmee slaat ze de spijker op zijn kop. Dit inzicht bracht haar op het idee om een nieuwe tentoonstelling op te zetten in de Heksenwaag om de link te leggen naar deze tijd. De tentoonstelling heet ANDERS?! “Ben jij anders? Mag jij anders zijn? De bewustwording dat de tijden eigenlijk amper veranderd zijn was schokkend. Ook de rol van de vrouw is nog vaak een wankele status. Isa kan als geen ander het indrukwekkende verhaal van de Heksenwaag verbinden met het hier en nu. Alle vrouwen van de WBO waren diep onder de indruk. Isa bedacht een aantal stellingen waar de vrouwen in groepjes over konden praten en discussiëren. Daarmee was de inspiratie op deze avond weer groot.

Wil je als vrouwelijke ondernemer ook eens een bijeenkomst meemaken van de WBO, dan ben je van harte uitgenodigd. Kijk op de website voor de actuele agenda.

V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 1 uur geleden
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen 3 uur geleden
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 4 uur geleden
Springkussen Striker was een succes.
Koningsdag in Driebruggen 6 uur geleden
Afbeelding
'Als ik ga - ga ben' 8 uur geleden
Afbeelding
Ringsteken met de skelter op Koningsdag in Polsbroek 9 uur geleden
De knikkerbanen tijdens de Koningsspelen.
Knikkeren en Koningsspelen 23 uur geleden
Op vrijdag 26 april reikte burgemeester Van Hartskamp in het verenigingsgebouw Sint Joseph aan zes inwoners een Koninklijke onderscheiding uit.V.l.n.r.: Frans van Vliet, Hennie Verhoef, Gert van Schaik, Henny van den Haselkamp, Frans Kemp en Hans van Kats.
Lintjesregen in Montfoort: Zes lokale helden ontvangen Koninklijke onderscheiding gisteren