Afbeelding
Aad Kuiper

Taalcafé creatief van start

Algemeen

Net als heel veel andere activiteiten heeft ook het Taalcafé even stilgelegen, maar nu gaan ze weer van start; en gelijk goed ook. Terwijl ze op 26 oktober creatief collages gaan maken met alle taalvrijwilligers en taalvragers, zijn mensen, die misschien wel taalvrijwilliger willen worden, hierbij ook van harte uitgenodigd, want ze kunnen nog best wat hulp gebruiken. En in het volgende Taalcafé, in november, staat er een optreden van Seyl en Treyl op het programma; werkelijk alles wordt ingezet om de nieuwe Nederlanders zich te laten verdiepen in de Nederlandse taal en cultuur.

Marga Smits: “Taalcafé Samentaal is een aantal jaar geleden ontstaan. Ons doel is op een eenvoudige manier mensen uit een andere cultuur (Syriërs, Eritreeërs, Brazilianen, etc.) in aanraking te laten komen met de Nederlandse taal en gewoontes. Dat doen we o.a. door samen te komen in de bieb en daar spelletjes te doen, te zingen, te trommelen en ga zo maar door.”

Het Taalcafé bestaat nu een jaar of vijf en inmiddels hebben al heel wat vrijwilligers heel veel statushouders - dit zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen - al terzijde gestaan in hun lastige strijd om goed in te burgeren. In de loop der jaren zijn er al een aantal statushouders naar Oudewater gekomen, want tenslotte is iedere gemeente verplicht een aantal huizen voor deze mensen ter beschikking te stellen. De laatste twee jaar is er opnieuw een tiental bijgekomen en deze mensen willen zich graag aanpassen aan de Nederlandse maatschappij en daarbij is de kennis en beheersing van taal uiteraard essentieel. De statushouders volgen via uiteenlopende organisaties officiële taallessen, waarin naast luisteren, spreken, lezen en schrijven ook kennis van de Nederlandse maatschappij en oriëntatie op de arbeidsmarkt aan bod komen. Binnen een drietal jaren moeten deze statushouders een examen met een positief resultaat afsluiten en krijgen dan een inburgeringsdiploma.

Taalvrijwilliger zijn is leuk en dankbaar werk

Maar, en eenieder zal dat begrijpen, zijn officiële theoretische lessen daarvoor niet voldoende. Taalvrijwilligers zijn hiervoor onontbeerlijk. Ria van Welzenis: “Ook willen wij van het Taalcafé ervoor zorgen dat al deze mensen een taalvrijwilliger krijgen, iemand die hen helpt met het leren van de Nederlandse taal. Dit kan op allerlei manieren: samen naar de winkel, wandelen door de stad, samen een boek lezen, samen praten.”

Hoewel het werk van een taalvrijwilliger niet heel lastig is, geeft Els van Steenbeek (PRAGO) nieuwe taalvrijwilligers graag met wat praktische voorbeelden een steuntje in de rug en komt er in het voorjaar voor deze groep een splinternieuwe cursus ‘Taalvrijwilligers’, aangeboden door het Taalhuis. In de afgelopen jaren heeft een aantal vrijwilligers, soms met pijn in het hart, moeten stoppen, terwijl aan de andere kant, via andere media zich gelukkig alweer nieuwe hebben aangemeld. “Maar”, zo laten Marga Smits en Ria van Welzenis weten, “we kunnen nog echt wel wat taalvrijwilligers gebruiken. Dus wie één keer per week een paar uurtjes over heeft kan deze mensen daar heel blij mee maken. De vrijwilliger wordt gekoppeld aan een taalvrager. Het leuke daarbij is ook, dat taalvrijwilliger en taalvrager samen een uitnodiging krijgen voor de gezellige avonden van het Taalcafé.

Op dinsdag 26 oktober kan iedereen die misschien ook wel wil komen helpen zonder enige verplichting eens komen kijken hoe het er in ons Taalcafé aan toe gaat. Deze keer gaan we collages maken waarin bijvoorbeeld wonen een onderwerp kan zijn, maar ook vervoer of het weer. Het Taalcafé begint om acht uur en is altijd in het Cultuurhuis.”

Ria van Welzenis, mariavanwelzenis@gmail.com

Marga Smits, margasmits54@outlook.com

Aad Kuiper

Afbeelding