Afbeelding
Aad Kuiper

‘t Statenbad duurzaam én goed verwarmd

Algemeen

Het Oudewaterse zwembad, ‘t Statenbad, werd afgelopen zaterdag geopend. Dat vindt ieder jaar rond deze tijd plaats en is dus geen opvallend nieuws. Belangrijker is dan ook dat het, ondanks de enorm gestegen gasprijzen, nog steeds aangenaam vertoeven is in het bad met een temperatuur van maar liefst 26 graden en dat dat, dankzij de inventiviteit van het bestuur en een aantal Oudewaterse ondernemers, zowel financieel goed haalbaar en ook nog eens heel duurzaam is. Dit is een staaltje van goed bestuur. Pim van Baaren, een van die bestuurders, vatte het kernachtig samen: “Die positieve energie van de Oudewaterse ondernemers en alle vrijwilligers, waarvoor onze oprechte dank, geeft heel veel warmte en dat is precies wat we nodig hebben voor ons zwembad.”

De burgemeester, Danny de Vries, opende het zwembad door aan het water van 21 graden heel warm water toe te voegen, zodat het op de juiste temperatuur van die 26 graden kwam. Hij zegde toe om, als het zover is, ook het nieuwe zwembad te komen openen, en dan ook te gaan zwemmen, maar dan zou hij wel een beetje aan zijn figuur moeten gaan werken, waarbij hij zijn hand op zijn niet eens zo opvallende buik legde. “Ik heb in mij jonge jaren veel gezwommen en aan waterpolo gedaan. Ik houd enorm van zwemmen; dus dat komt wel goed.”

Wethouder Walther Kok was de eerste die, na de opening, in het heerlijk warme zwembad dook, maar spoedig volgden er meer. Na korte tijd trokken er, ondanks het frisse weer, een stuk of twaalf zwemmers hun eerste baantjes in dit nieuwe seizoen. Een van die zwemmers merkte op dat het water hier qua temperatuur aangenamer was dan dat in het zwembad van Woerden, waar hij altijd ‘s winters zwom.

Duurzaam en goedkoop verwarmen

Een van de andere acht bestuursleden van het zwembad, Fred van Schaik, legde uit hoe ze op zo’n korte termijn op de nieuwe situatie wat betreft de gasprijzen hadden kunnen inspelen. “In december 2021 liep ons contract met de leverancier van het gas af. In plaats van 21,5 cent moesten we zo ongeveer tien keer zoveel gaan betalen. Bedenk eens wat dat kost bij een verbruik van 60, 65.000 m3 per jaar. We bedachten verschillende alternatieven en samen met een aantal Oudewaterse ondernemers kwamen we op zonnepanelen - die we mee kunnen nemen naar het nieuw te bouwen zwembad - een tweetal warmtepompen en warm water dat de zuivelboerderij van Hoogenboom kon leveren.” Gijs Hoogenboom had al eerder uitgelegd dat om van melk yoghurt te maken ze een warmtewisselaar gebruikten om de melk te pasteuriseren. Met dezelfde installatie kon ook water voor het zwembad verwarmd worden. Daarvoor was dan wel wat extra hout nodig, maar dat kon Umia weer leveren in de vorm van sloophout. Van Schaik: “Er was uitgerekend dat we ruim 300 m3 warm water nodig hadden en gelukkig zat de natuur ons mee. Afgelopen woensdag was de watertemperatuur, dankzij die natuur, de zonnepanelen en warmtepompen 21 graden en nu, met dat warme water erbij kwam de temperatuur op de beloofde 26 graden. Omdat we het bad ‘s avonds altijd afdekken met een zeil hopen we dat warme water niet zo vaak nodig te hebben. De tijd zal het leren. Natuurlijk hebben we nog wel wat gas nodig, maar dat zal niet zo heel veel zijn, want met al deze middelen kunnen we het zwembad op een vrij simpele manier duurzaam en toch heel goed verwarmen.”

Het bleek dat er, ondanks een kleine prijsverhoging, alweer heel wat zwemabonnementen verkocht waren, ook aan een flink aantal nieuwe zwemmers: “We hopen natuurlijk dat veel Oudewaternaren gebruik gaan maken van hun eigen zwembad, maar mensen van buiten zijn natuurlijk ook bijzonder welkom.”

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding