Bas van Zuilen, de 'badmanager' die het hele bad en alles wat daarmee te maken heeft moet runnen.
Bas van Zuilen, de 'badmanager' die het hele bad en alles wat daarmee te maken heeft moet runnen. FRED VAN SCHAIK

Ons Statenbad gaat vier weken eerder open

Algemeen

Dat het Statenbad in Oudewater eerder opengaat dan gebruikelijk kan u nauwelijks ontgaan zijn. De opening gaat plaatsvinden op 3 april. Maar dat het zwemmen voorlopig nog op een bijzondere wijze geregeld moet worden spreekt voor zich en dat zal in de loop van het jaar ongetwijfeld nog wel een keer, of meerdere keren, gewijzigd worden. Blijf de berichtgeving hieromtrent daarom volgen, maar vergeet niet om gebruik te maken van de mogelijkheden die u vanaf 3 april geboden worden, want, naast ommetjes lopen, is ook zwemmen heel goed voor iedereen.

Hoewel de bestuursleden van SBZO (Stichting Beheer Zwembad Oudewater), John Ramaekers en Fred van Schaik, veel vertellen over de huidige situatie van Ons Statenbad, wijzen ze bij voortduring op Bas van Zuilen, de 'badmanager' die het hele bad en alles wat daarmee te maken heeft moet runnen. "En dat doet hij heel goed", menen de beide heren. Bas van Zuilen noemt er direct de pakweg vijftien badmeesters en 25 vrijwilligers bij, die er met elkaar voor zorgen dat alles in en rond het zwembad op rolletjes loopt. Hoewel hij heel blij is met de inzet van iedereen, wil hij graag Hein Rietveld in het bijzonder noemen: "Die is hier als vrijwilliger enorm actief en ook nog op allerlei andere plekken, heb ik gemerkt. Hij werd vorig jaar - toen kon het nog net - niet voor niets benoemd tot Slapleuter van het jaar. Een eretitel, verleend door de Oudewaterse carnavalsvereniging De Blauwbaadjes."

Tot nu toe

In vogelvlucht gaan we door de laatste jaren van de geschiedenis van Ons Statenbad: negen jaar geleden werd het beheer van het Zwembad overgenomen van Optisport door het huidige SBZO-bestuur. "Drie jaar geleden is Bas van Zuilen, die als jonge jongen al enige jaren als badmeester in dit bad had gewerkt aangenomen om het zwembad goed te laten draaien. Hij maakt de planning, stuurt iedereen aan en is het aanspreekpunt en doorgeefluik. Daarom zitten we ook hier." We zitten in de kantine van de zwemvereniging. "Eigenlijk wilden we nog eerder opengaan, maar dat kan onze oude ketel niet meer trekken. Dan hadden we kans dat we het hele jaar niet zouden kunnen laten zwemmen. Maar we gaan nu wel op 3 april open. Vorige week zat er een flyer bij De IJsselbode, dus dat weet iedereen wel. We moeten de temperatuur dan wel opgeschakeld hebben. Wij staan erom bekend dat we zo'n beetje het warmste buiten water van heel Nederland hebben; 26 graden. En daarnaast staan er ook weer veel activiteiten op stapel: we hebben nu al contacten met Oudewater Vitaal en we willen bijvoorbeeld het schoolzwemmen weer proberen in te voeren." John Ramaekers onderbreekt Fred even: "We moeten ons natuurlijk wel steeds aan alle protocollen houden, maar die zijn te vinden op onze website." En Bas van Zuilen gaat verder: "Klopt. Nog steeds is het online reserveren of anders telefonisch en er geldt een tijdslot van een half uur. Het handigst is om in badjas te komen, want je kunt je hier niet goed omkleden en zeker niet douchen, maar verder hebben we kraampjes voor de kleding en kleuren voor de verschillende banen goed geregeld. De tijden zijn te vinden in de folder en op de website."

Betrokken team, veel activiteiten

Bas: "We hebben een jong team, maar ook ervaring. Een van de oudere badmeesters, heeft de jongste nog lesgegeven. Heel veel zijn student, ze werken parttime en vormen allemaal bij elkaar een gezellig clubje. Ze komen hier ook vaak zomaar. En om te zwemmen, want dat is wel hun hobby." John Ramaekers laat wel weten dat er aan de badmeesters behoorlijk stevige eisen gesteld worden: "Je wordt niet zomaar badmeester: je moet naast je zwemdiploma ook reddend zwemmen hebben geleerd bij de reddingsbrigade, je EHBO-diploma en je BHV hebben." "En", vult Bas aan, "ze hebben allemaal cursussen moeten volgen hoe ze in bepaalde bijzondere situaties moeten handelen." John: "Bas laat ook altijd jongere en meer ervaren krachten samen werken, want het is natuurlijk bijzonder verantwoordelijk werk."

Het blijkt dat er opgeschaald wordt als het drukker wordt en als het aardiger weer wordt, gaan ze de openingstijden ook verruimen.

Het lesgeven komt ter sprake en nog meer nieuwe activiteiten, die gerealiseerd gaan worden: aqua joggen, borstcrawllessen (dat is een serie van zo'n tien lessen in één pakket) en niet te vergeten aquabootcamp. "Dit is betrekkelijk nieuw waar vrij veel jongeren vaak behoorlijk fanatiek aan mee willen doen." De contacten met Oudewater Vitaal werden al even genoemd, want ouderen te laten zwemmen is iets wat goed in het plaatje van het zwembad past. Ook blijft Richard Proost er met zijn SUPpolo op maandag trainen en op zaterdag competitie spelen.

De zwemlessen voor de diploma's A en B zitten voor de zomer al vol, terwijl er voor C nog wel wat ruimte is. "Maar meld je wel aan", zegt Bas, "want dan kunnen we zien hoeveel er graag een diploma willen halen. Als het even kan, kunnen er weer beginnende zwemmers mee gaan doen."

Toekomstplaatje

En dan komt toch de toekomst van het zwembad op de valreep ter sprake. "Bewegen en zeker ook zwemmen is gezond. Wij willen graag dat dat in Oudewater mogelijk blijft. En niet alleen in de zomer. In de afgelopen jaren is er een duidelijke kentering gekomen naar echt meer voorstanders voor een binnenbad dan daarvoor. We schatten," zegt Fred van Schaik, "dat, naar aanleiding van de enquête die we hielden, meer dan de helft van alle huishoudens in Oudewater voor een overdekt zwembad is. En we verwachten dat er deze zomer binnen de Oudewaterse politiek een definitief positief besluit zal vallen voor een twaalf maanden bad. Via www.droogzwemmen.nl kunnen voorstanders nog altijd hun steun kenbaar maken." "Maar voor nu, rondt Bas af, "is het handig om te weten dat de abonnementen weer besteld kunnen worden. Dat kan via de website of in het zwembad op 20 en 27 maart. Als dat geregeld is kan er vanaf 3 april dus gewoon weer in Ons Statenbad gezwommen worden."

Aad Kuiper

Vrijwilliger Hein Rietveld actief aan het werkvoor het zwembad.
Afbeelding
'Hartjes op de fiets' gestopt 3 uur geleden
Afbeelding
Dramatisch ongeval op Johan J. Vierbergenweg 5 uur geleden
Afbeelding
OZV Jeugd wint van koploper 6 uur geleden
Afbeelding
Winst voor FC Oudewater na tumultueus slot 7 uur geleden
Afbeelding
Gewéldige eerste editie schoolvolleybaltoernooi 8 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Godfried Bomans 13 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere muziekvoorstelling in Linschoten 6 feb, 19:00
Afbeelding
Snertwandeling in Hekendorp 6 feb, 17:00