Afbeelding
Aad Kuiper

Vader en zoon schreven spannend kinderboek

Algemeen

Dat het in Oudewater en omgeving miegelt van de talenten op allerlei gebieden wisten we al; dat er ook veel schrijftalent te vinden is, wisten we ook al; maar dat Teun van Baaren, al op zevenjarige leeftijd het idee had om een boek te gaan schrijven en daarvoor alle ingrediënten aanleverde - de hoofdrolspelers, de situatie, de wendingen, het plot - is wel heel bijzonder. Om al die ideeën in een leesbaar jasje te gieten was de vader van Teun, Wim van Baaren, uiteraard onontbeerlijk, maar Wim geeft Teun wel alle credits. Inmiddels is Teun een negenjarige basisschoolleerling en het boek ‘Land van de Vier Bergen’ is af en vanaf de eerste week van mei te koop, online, maar ook bij The Readshop in Oudewater.

Teun vertelt: “Ik had ineens het idee om een boek te gaan schrijven, maar daar moest mijn vader natuurlijk wel bij helpen. Daarom vroeg ik: ‘Pap, zullen we een boek gaan schrijven?’”

” Mijn vader leest me al heel lang voor en soms lezen we om beurten als ik naar bed ga. En als ik ‘s morgens vroeg wakker ben, ga ik ook altijd nog even lezen. En een tijd geleden had ik een paar ideeën voor een verhaal: er moest een geheim luik in voorkomen. En ik wilde er graag dieren in en een dierenwinkel.” Aan een van de twee hoofdpersonen heeft de jonge schrijver zijn eigen naam toebedacht: Teun; de ander is Anne. In het boek moet Teun een spreekbeurt houden. Hij piekert zich suf over het onderwerp. Als hij met zijn vriendinnetje Anne bij zijn opa en oma logeert ontdekt hij een geheime tunnel die uitkomt in het Land van de Vier Bergen. Daar wonen dieren die zijn hulp hard nodig hebben. Ze raken bevriend met de vreemdste dieren en komen zelfs oog in oog te staan met een van de gevaarlijkste dieren op aarde. Samen met opa en Anne beleeft hij spannende avonturen en wordt hun moed op de proef gesteld.
Kunnen ze de dieren helpen? Blijven ze uit de klauwen van hun vijand? Wat doet die vreemde Meneer Troost in het Land van de Vier Bergen? En wat is er waar van de Legende van de Blauwe Draak?
Je snapt: met zijn spreekbeurt komt het helemaal goed!

Het boek is bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Vader Wim van Baaren vertelt dat het boek leest als één groot avontuur, waarin de natuur een grote rol speelt, maar dat daarnaast erg spannend is. Verder komen allerlei emoties aan bod waar onder bedroefdheid en vreugde, angst en blijdschap; kortom een boek waarin van alles gebeurt.

De verhaallijnen zijn van Teun

Vader Wim: “Teun heeft bijna alle verhaallijnen bedacht, de gebeurtenissen, de namen; noem maar op. En vervolgens heb ik zijn aanwijzingen uitgewerkt in een verhaal, dat al snel uitgroeide tot een boek. “ Bijna twee jaar hebben ze samen aan het boek gewerkt. Teun: “Papa heeft het eind bedacht, want het moest voor mij een verrassing zijn.” Wim wilde dat Teun op de dag van zijn 9de verjaardag, het boek zou krijgen. En dat is gelukt met een beetje hulp van anderen. Hij roemde schrijfcoach Hanny Schoonderwoerd en illustrator Cornelie Gogelein. Hanny is inderdaad schrijfcoach, maar ook de schrijver van Grenslijn, waarover eind vorig jaar een artikel in De IJsselbode stond: “Dat boek is heel goed ontvangen en veel mensen gaan erover met me in gesprek, omdat er veel herkenbare situaties in voorkomen en sommigen mensen menen iemand erin te herkennen, maar het boek is puur fictie. En wat betreft mijn hulp aan Wim, valt dat heel erg mee. Voor anderen ben ik, vaak een stok achter de deur of geef ze een duwtje in de rug, maar dat was bij Wim allemaal niet zo hard nodig. Ik heb alleen geholpen om het boek te redigeren en een illustrator en vormgever voor hem geregeld; dat was alles. Het was heel prettig en hartverwarmend om te zien hoe hij dit samen met en voor Teun allemaal geregeld heeft.”

Allerlei wensen gaan in vervulling

Hartverwarmend is ook dat een deel van de opbrengst naar Stichting Make-A-Wish gaat. De stichting meldt dat het realiseren van een allerliefste wens jonge patiënten en hun omgeving weer kracht en vertrouwen geeft, en blijvend impact heeft. Teun vertelt dat zij deze stichting graag steunen om bij te dragen aan misschien wel de laatste wens van ernstig zieke kinderen. Vader Wim vult aan: “Wij zijn zo gelukkig dat we samen een boek kunnen schrijven en daarom willen we anderen graag helpen.”

Inmiddels heeft Teun op zijn verjaardag de eerste proefdruk gekregen. Het is nu maar afwachten hoe het verder loopt. Teun lijkt zich er niet echt druk over te maken, maar beiden lijken wel al een vervolg op dit eerste deel te zien opdoemen uit het Land van de Vier Bergen.

Aad Kuiper

Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 12 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 13 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 14 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 17 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 19 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 21 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 22 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00