Truus van Vliet (links) draagt Ha-Ra over aan Sjanie Hoogenboom.
Truus van Vliet (links) draagt Ha-Ra over aan Sjanie Hoogenboom. Aad Kuiper

Truus van Vliet draagt Ha-Ra over aan Sjanie Hoogenboom

Algemeen

Iedereen die van schoon houdt, maar ook van duurzaam en milieu kent Ha-Ra, of zou het moeten kennen. Truus van Vliet uit Willeskop viel er bijna dertig jaar geleden voor, maar nu, hoewel nog steeds enthousiast, laat ze de verspreiding van deze op allerlei manieren vriendelijke en handige schoonmaakproducten over aan de Oudewaterse Sjanie Hoogenboom. Die laatste krijgt er dus een grote klantenkring bij. Truus gunt het haar van harte, want zij is niet alleen gegrepen door de producten, maar ook door de manier waarop Sjanie hiermee omgaat.

Ha-Ra blijkt een schoonmaakproduct dat op een bijzondere wijze is ontstaan. Uitvinder en visionair Hans Raab stond met zijn naam voor een verantwoorde benadering van mens, natuur en milieu. Zijn visie op schoonmaken zonder chemicaliën was de basis voor het succesverhaal van Ha-Ra. Het begon allemaal op een koele herfstdag in 1970, in de kelder van een klein huis in Saarland. Een nog jonge Hans Raab had samen met zijn vrouw Vera een bouwreinigingsbedrijf opgericht. Hij merkte al snel gezondheidsproblemen op bij zijn medewerkers en bij zichzelf, die hij toeschreef aan het dagelijks gebruik van reinigingschemicaliën. Na jaren van experimenteren ontwikkelde Raab een fabricageproces voor het reinigen van textiel met alleen water. Deze baanbrekende uitvinding was het begin van een groot succes. Op de Bazelse Uitvindersbeurs van 1982, waar Hans Raab een raamreinigingsapparaat presenteerde dat met deze vezel was uitgerust, won hij een gouden medaille voor zijn uitvinding.

Na een lange en moeizame weg die Hans Raab met zijn familie aflegde, begon eind jaren tachtig een onverwachte triomftocht, welke het product ook in Nederland deed belanden. “Ik kwam er zo’n 27 jaar geleden mee in aanraking”, vertelt Truus van Vliet, “en ik vond het geweldig. Een schoonmaakmiddel waar je maar een enkele druppel van nodig hebt én dat duurzaam is. Met zo’n fles maak je een jaar lang van alles schoon. Ik was er heel enthousiast over. Hans (haar echtgenoot, red.) zei toen tegen me: ‘Je hebt altijd voor jezelf willen beginnen. Dit is je kans.’ Ik had nog wel wat bezwaren die Hans wegwimpelde met de zin: ‘Wat goed is, is altijd te verkopen’.”

‘Duurzaam, milieuvriendelijk en nog gemakkelijk ook’

“Dat verkopen gaat in de vorm van demonstraties, vertelt Truus, eigenlijk ben ik daar niet zo heel erg van, omdat mensen zich dan misschien verplicht voelen iets te kopen en dat hoeft voor mij echt niet. Maar ik wil wel graag dat mensen duurzaam gaan werken. Toen ik begon was die trend er nog niet zo, maar inmiddels willen de meeste mensen wel duurzaam en milieuvriendelijke werken. En dan werkt dit product nog heel handig ook. Voor het zemen van de ramen bijvoorbeeld heb ik geen emmer nodig, geen spons en ik hoef geen zeem uit te wringen. In mijn raamwisser zit water met een druppel schoonmaakmiddel en daar maak ik al mijn ramen (en Truus bewoont een flink groot huis met veel glas, red.) vrij snel mee schoon, goed schoon.”

Sjanie Hoogenboom blijkt het product van vroeger te kennen, wilde milieuvriendelijker gaan werken, heeft zich er toen weer eens in verdiept en zich als consulente aangemeld: “Mensen hoeven bij mij niets te kopen, maar ik wil ze wel aan het denken zetten. Soms kopen ze iets, en soms ook niet, maar ze gaan er bijna altijd over nadenken en heel veel komen er dan toch later op terug, omdat het ze uiteindelijk wel een heel goed product lijkt. En dat is het ook.”

Truus: “We geven een eerlijk én duurzaam advies. Ik doe dit nu 27 jaar en vind het wel tijd om te stoppen om wat meer tijd aan mijn kinderen en kleinkinderen te besteden. En het geeft een goed gevoel dat ik het aan Sjanie kan overdragen. Voor mij is het mooi geweest en ik ben blij dat mijn klanten niet aan hun lot worden overgelaten.”

Bijzonder overdracht

Voor Truus en Sjanie vertellen over het Open Huis waarmee de definitieve overdracht plaatsvindt, laat de laatste nog weten dat het principe van Hans Raab over schoonmaken inhield dat ‘je alleen maar met water en vezel hoefde te aaien en draaien’; en dat was alles. “Maar ik kan er nog veel meer over vertellen, als je dat wilt.”

“Als we open zijn, zegt Truus, hangt er altijd een grote vlag van Ha-Ra uit; voor de veiligheid, want dan weten mensen waar ze af moeten slaan. En die hangt er nu ook op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei van 9 tot 5 uur. Ja, bij Willeskop 53. Om mijn klantenkring te bedanken en Sjanie aan ze voor te stellen organiseren we die twee dagen Open Huis met heel veel aanbiedingen, maar op is natuurlijk op. Want ik stop.”

Na die twee dagen wordt de vlag definitief gestreken, maar Truus van Vliet weet zich ongetwijfeld wel te vermaken. En Sjanie was al heel voorzichtig in haar voetsporen getreden en zal haar werkzaamheden flink moeten uitbreiden, maar dat lijkt ze met veel plezier te gaan doen.

Aad Kuiper

Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 1 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 2 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 3 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 8 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 10 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 11 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt gisteren
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 apr, 18:00