Marinus van der Wijden.
Marinus van der Wijden.

Een rustige Koningsdag in Haastrecht

Algemeen

Koningsdag zag er dit jaar heel anders uit dan in andere jaren. Ook in Haastrecht. Geen aubade, geen kindervrijmarkt, geen feest op het Concordiaplein met pannenkoeken eten en voor de jeugd een sportconcours. Zelfs de Koningsspelen, die inmiddels voor de kinderen wel een traditie zijn, vonden geen doorgang. Wel zag je op straat mensen en vooral kinderen in hun oranje outfit.

Koningsdag begon in Haastrecht dit jaar om kwart voor tien met het luiden van de torenklokken. Daarna speelde Marinus van der Wijden voor zijn huis op de Hoogstraat op zijn accordeon het Wilhelmus. Na het spelen van ons volkslied werd het feest hoofdzakelijk thuis in huiselijke kring gevierd. Het oranjegebak mocht hierbij uiteraard niet ontbreken. De plaatselijke bakker had het in de ochtenduren dan ook enorm druk. Velen moesten voor deze lekkernij zelfs een poosje buiten in de rij staan wachten. Om 11.00 uur gaf de muziekgroep De Troubadours op het pleintje bij de Liezeborgh voor de bewoners en belangstellenden een feestelijk koffieconcert. Met veel Oudhollandse liederen wisten zij de stemming er goed in te krijgen. Iedereen heeft van hun optreden genoten.

Deze feestelijke dag werd door iedereen weer anders beleefd. Velen gingen in huiselijke kring televisiekijken en spelletjes doen, of men ging klussen en tuinieren. Dankzij het mooie weer trok ook een enkeling de polder in of pakte de fiets om een klein tochtje te maken. Ook ging menigeen even het dorp in om te kijken hoe rustig het hier wel niet was.

Bij de bakker.
Een feestelijke Hoogstraat.
De troubadours.
Een grutto op Het Beloken Land, in een plas drasgebiedje, waar hij zich goed thuis voelt.
Lezing 'Weidevogelwellness Het Beloken Land' 44 minuten geleden
Het is weer gelukt een prachtig en 'voor-ieder-wat'-programma te maken voor Koningsdag.
Koningsdag in Oudewater 14 uur geleden
Afbeelding
Uit het leven gegrepen 21 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst Reuma collecte 2024 gisteren
Afbeelding
Comité 4 en 5 mei Oudewater zoekt meedenkers 21 apr, 19:00
Gerben Olsthoorn (li) en Kees van Schaick in de polders.
Nieuwe gebiedscoöperatie in de polders rond Oudewater 21 apr, 17:00
Afbeelding
Lustrum voor voetbalvereniging Linschoten 21 apr, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 21 apr, 09:00