Afbeelding
Foto:

Kookworkshop voor 18+’ers: Lekker, gezellig en gezond

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Op 23 april slaan drie lokale organisaties in Montfoort de handen ineen om een workshop te organiseren. SWOM, Montfoort Vitaal en de Voedselbank hebben de krachten gebundeld om een evenement te creëren dat zowel een sociaal als een gezond doel dient. ‘Van vullen naar Voeden’.

Inmiddels vond er al een proefworkshop plaats, waaraan geïnterviewden van de verschillende organisaties deelnamen. “Het was hartstikke leuk en leerzaam”, vertelt Rachma Benaissa van SWOM. Samen hebben zij het kleine gerechtje gemaakt. “Wat dat is, vertellen we nog even niet, maar het is gezond, lekker en voedzaam”, aldus Celina Scholman van Montfoort Vitaal.

John van Echtelt, coördinator van Montfoort Vitaal, legt uit hoe deze samenwerking tot stand kwam: “Montfoort Vitaal is bekend van bewegen. De samenwerking met Welzijn en zorg neemt de laatste tijd enorm toe. We begeleiden veel mensen met overgewicht, gecombineerd met leefstijlinterventie. Daar is ook het besef gekomen dat voeding een belangrijk element is.” Deze erkenning van het belang van voeding als onderdeel van een gezonde levensstijl heeft geleid tot de samenwerking tussen de drie organisaties.

Over wat de organisaties gemeen hebben, vertelt Leo Hammendorp van de Voedselbank dat dit gedeeltelijk schaamte is. “Als je bij de Voedselbank komt, ben je zielig. Dat is niet zo. Het blijkt daardoor wel moeilijk om deze mensen te bereiken of ze over te halen naar ons toe te komen.” Rachma: “Hetzelfde geldt voor het thema eenzaamheid. SWOM zet al in op: Wat kan ik doen om eenzaamheid te doorbreken, voor jezelf of voor een ander, bijvoorbeeld als je eenzaam bent, wat kun je daaraan doen? Of als iemand anders eenzaam is. Hoe herken je dat”.

“Daarom hebben wij een signaalpunt tegen eenzaamheid gelanceerd. Wij hopen ruimte te creëren zodat mensen zelf stappen kunnen maken. Bij ons gaat het om compenseren van de armoede”, voegt Leo toe.

Elkaar versterken

Voor de workshops wordt gebruik gemaakt van verschillende voedselmiddelen die over zijn bij de Voedselbank. “Zo kunnen we elkaar versterken”, meent Rachma. Leo beaamt dat. “We willen een positieve uitstraling. Celina Scholman van Montfoort Vitaal legt uit hoe de workshop past binnen bredere gezondheidsinitiatieven: “John van Echtelt van Montfoort Vitaal heeft de opdracht gekregen om mensen met obesitas te helpen. Er is een traditioneel programma, genaamd CON, waarbij gedurende vijf jaar leefstijlinterventie wordt aangeboden. John heeft vanuit de gemeente de vraag gekregen om daarin een vertaalslag te maken. Daarin heeft hij mij ingeschakeld als Buurtcoach Plus, om de voedingseducatie op mij te nemen. Deelnemers van de workshop willen we graag voorzien van praktische kennis, die ze dagelijks kunnen toepassen in hun leven. We laten zien hoe je met eenvoudige ingrediënten gezonde recepten kunt maken.” Na de workshop worden de ingrediënten ook in het kratje gedaan met daarbij het recept, zodat mensen het thuis nog eens kunnen maken.

Thema’s

De workshop biedt informatie over gezonde voeding en gezelligheid, maar zal volgens Celina ook educatieve elementen bevatten. “Ik geef juist ook informatie, het is een stukje theorie met bijvoorbeeld een quiz, zodat het blijft hangen. Het moet vooral leven. Als je door de supermarkt loopt, wil ik dat de mensen zelf bedenken waar hun eten vandaan komt: komt het uit een boom of uit de grond”, voegt Celina Scholman toe. Per workshop werkt Celina met een thema. Het eerste thema is koolhydraten. Vervolgens eiwitten en vetten.

Deelname aan de workshop is gratis en staat open voor iedereen vanaf 18 jaar. Aanmelden kan via SWOM: welzijn@swomontfoort.nl. Het evenement duurt anderhalf uur en vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur in het DoeMeeHuis. De data voor de volgende workshops zijn vastgesteld op 23 april, 21 mei en 25 juni. Wil je erbij zijn? Geef je dan snel op via bovenstaand e-mailadres.

Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 2 uur geleden
Afbeelding
Linschoten in oorlogstijd door de ogen van een kind 4 uur geleden
Afbeelding
Anjerconcert 2024 7 uur geleden
OZV moest de laatste wedstrijd aantreden tegen de concurrent Poseidon.
Ook OZV Dg kampioen 21 uur geleden
V.l.n.r.: Anneke van Heertum, Mirjam Jongerius en Marry van der Kroon.
Koningsochtend in Vlist met oranjebitter 23 uur geleden
 Tussen de buien door werd een hoop plezier gemaakt.
Koningsspelen voor de basisscholen gisteren
Afbeelding
Update spreidingswet en motie over plannen Cultuurhuis 1 mei, 14:00
Springkussen Striker was een succes.
Koningsdag in Driebruggen 1 mei, 12:00