Kees, Joke en Lex voor de tentoonstelling.Joke houdt het lied vast.
Kees, Joke en Lex voor de tentoonstelling.Joke houdt het lied vast. Foto:

Reünie Keizerstraat Montfoort

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

In de komende maanden staat de Keizerstraat in Montfoort in het zonnetje, dankzij een initiatief van stadsmuseum de Knoperij in samenwerking met de Winkeliersvereniging Montfoort. Het is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van deze straat, waar verleden en heden samenkomen. Michel Verschoor van de Winkeliersvereniging deelt zijn enthousiasme: “Ze benaderden mij. Lex van Wijk vertelde mij dat ze dat wilden doen, en of vroegen of wij mee wilden doen. Kennelijk was het zo, in het verleden in de Keizerstraat buurtcomité met avonden en reünietjes, dat willen ze oprakelen en aandacht aan besteden.”

De Keizerstraat, zoals Michel benadrukt, heeft haar eigen uitdagingen met winkels die langzaam verdwijnen. Desondanks is hij optimistisch en wijst op recente successen: “Op dit moment hebben we eigenlijk geen leegstand meer. Dat is wel goed. Het is wel leuk om te zien, dat vond ik met de tentoonstelling ‘Vergeten winkels’ ook. Als je dat zo ziet, dan herinner je je weer van alles: Oh ja, dat zat daar, dat zat daar. Dat is leuk van dat weer terugbrengen.”

De Winkeliersvereniging zal niet alleen aandacht besteden aan het verleden, maar ook aan de huidige dynamiek. Michel hoopt dat het winkeloppervlak behouden blijft: “Vijftig procent van het vloeroppervlak aan de voorzijde in deze straten moet winkel blijven. Dat proberen we te bewaren. Winkel weg is winkel weg. Voor het beeld van de Keizerstraat is dat niet goed.”

Keizerstraatlied

Lex van Wijk van de Knoperij deelt zijn perspectief op de aanleiding voor dit eerbetoon: “We hadden in ons bezit een lied, twee liederen: Het Keizerstraatlied. Het oudste deel daarvan is waarschijnlijk van 1945. Direct na de oorlog werd hier in de Keizerstraat een feest gehouden met een ereboog. Ook om de familie Keizer die ondergedoken heeft gezeten terug te verwelkomen.”

Lex vervolgt enthousiast: “Het lied was dus de aanleiding voor de expositie. Daarna hebben we samen met vrijwilligers Joke de Wissel en Kees Peek gekeken: Waar zat Van Ast, waar zat Tuls? Waar zat Looman? Zij zijn echt druk bezig geweest om dat soort dingen uit te zoeken. Ook om te kijken of er nog mensen zijn die het leuk vinden om naar een reünie te komen. Veertig mensen hebben zich al gemeld voor de reünie in mei!! Ook alle bewoners en winkeliers zijn uitgenodigd.”

Liefst in de straat

Joke de Wissel is enthousiast over alle positieve reacties: “We hebben alleen maar blije reacties. Intussen gaat het nu rond in Montfoort. Wat bedoelen ze precies met weer een reünie? Het prikkelt de mensen. Ze vinden het leuk! Kees voegt toe: “We proberen ze allemaal te vinden. Doordat het nu rond gaat heeft ook een mevrouw zich gemeld. Mevrouw Van de Pol heeft zich al aangemeld met vier personen.”

De tentoonstelling, al in volle gang, wordt in maart/eind maart aangevuld met een actie gesponsord door de Winkeliersvereniging, waarschijnlijk in de vorm van een prijsvraag. Lex van Wijk besluit: “Het ligt aan het aantal aanmeldingen hoe de reünie in mei gevierd wordt. We zouden liefst in de straat. Maar dan zijn we ook afhankelijk van de weersverwachting. Het wordt een besloten feest voor degenen die zich aangemeld hebben en uitgenodigd zijn. We willen het liefst doen in combinatie met de expositie. Dat we het gaan doen, is zeker.” Joke de Wissel voegt toe: “Het is wel echt belangrijk dat mensen zich aanmelden. Daaruit gaan we verder met plannen hoe en wat.” Lex: “Als we nu al op veertig zitten, gaan we zeker de vijftig halen. Met de vrijwilligers zijn er dan al 60/70 man.”

Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 2 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 16 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 17 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 18 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 19 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 21 uur geleden
 De inschrijvingen voor het recreantentoernooi komen langzaam binnen.
Recreantentoernooi bij tafeltennisvereniging TOP 23 uur geleden