Pedro en Mirjam hebben er zin in!
Pedro en Mirjam hebben er zin in! "Iedereen is welkom!", benadrukt Mirjam. Foto:

Je passie in LEGO-Steentjes

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

‘Elk blokje kun je een betekenis geven’

De katholieke kerk in Montfoort bereidt zich voor op een bijzondere ‘Jong van Geest’ Paasviering in samenwerking met Pedro Jooren van de Steenfabriek Montfoort. Op zaterdag 9 maart, van 19.30 tot 20.30 uur in de Johannes de Doper Kerk, wordt het thema ‘Passie’ op een unieke manier verkend: met LEGO-stenen. “Iedereen is welkom!”, laat de organisatie weten.

“In maart zitten we midden in de veertigdagentijd. De tijd waarin hartstocht en lijden samengaan, de passietijd. Want passie heeft twee kanten: een lichte en een donkere. Hoe zit dat met jouw passie? Wanneer is jouw passie licht en mooi en wat is de keerzijde van jouw passie? Wanneer wij dit beeldend maken, wordt dit je vast helder. Pedro neemt ons mee in de beeldende wereld met LEGO-stenen. Wat zie jij? Wat is jouw verhaal? We gaan het samen ontdekken en bouwen!”, aldus Mirjam Kompier, een drijvende kracht achter ‘Jong van Geest’.

Hoe kwamen jullie op dit idee?

Mirjam Kompier legt uit: “Jong van Geest staat voor een andersoortige viering, een andere manier om je geloof te beleven. We zoeken naar interactieve manieren om dat te doen. Toen kwam het idee van Pedro al snel boven. Dat zou leuk zijn om te doen.” Mirjam voegt eraan toe: “We hebben een aanloop gehad met Jong van Geest. We doen dit nu ruim een jaar en hebben besloten om door te gaan. Het thema voor dit voorjaar is passie, en het leek ons gaaf om daar met LEGO iets mee te doen.”

De viering belooft een interactieve ervaring te worden met bouwen, verhalen, muziek en gebed. Pedro Jooren neemt een half uur voor zijn rekening om de deelnemers te begeleiden bij het bouwen van hun passie met LEGO-stenen. “We bieden mensen de mogelijkheid om na het bouwen van hun passie en de schaduwkant daarvan en een paar minuten de te nemen om erover te vertellen. Als mensen willen praten, is er naderhand altijd een stukje nazorg”, voegt Pedro toe.

Passie onderzoeken

Mirjam Kompier vertelt over het thema: “We gaan uit van de principes van de veertigdagentijd. Tijd voor bezinning, tijd om je eigen passie te onderzoeken, maar ook de schaduwkant daarvan te zien. Als je iets heel graag wilt, kom je ook weerstand tegen, hobbels die je moet nemen. Dat hoort erbij. Een licht- en een schaduwkant. Dat gaan we uitbeelden.” Pedro Jooren, met zijn ervaring in het werken met kinderen en LEGO, is enthousiast: “Met zo’n 1000 kinderen per jaar heb ik behoorlijk wat ervaring. LEGO heeft altijd binnen drie kwartier resultaat. Het is altijd een succes.” Mirjam Kompier benadrukt het belang van de interactieve aanpak: “Ik denk dat LEGO bijdraagt om die fantasie de vrije loop te laten.”

Pedro: “De passie die ze mogen uitbeelden kan kerkelijk zijn of voor iets wat ze leuk vinden. Ze kunnen ook bijvoorbeeld een passie uitbeelden als sport.” Over wat dan een schaduwkant kan zijn van die passie, vertelt Mirjam: “Bijvoorbeeld: ‘Ik moet er veel voor laten’ of ‘Ik moet op mijn voeding letten’.” Over haar eigen passie voor Jong van Geest vertelt ze: “Dat is intrinsiek, omdat ik het andere mensen gun iets uit het geloof te halen. Het is voor mij een toevoeging aan het leven. Dat gun ik andere mensen. Tegelijkertijd merk ik in deze tijd dat het soms lastig is mensen er ook voor te enthousiasmeren. Hoe dan ook, ga ik dan toch door, ondanks bijvoorbeeld teleurstelling als de opkomst zou tegenvallen. Tegelijkertijd, als er een vlammetje zit om te doen, blijf je het doen. Dan leer je ook met kwaliteit tevreden te zijn. Het gaat niet om aantallen (wat er op een viering afkomt).” Pedro beaamt dat: “Zo kan het ook zijn… Als je een passie hebt, dan kun je je afvragen of het een realistische passie is. Als het lang duurt, moet je dan doorgaan tot het gaatje?” “Dat is bijvoorbeeld al een discussie waard. Om het daarover te gaan hebben.”

Ontmoeting

Pedro Jooren sluit af met een voorproefje van wat de deelnemers kunnen verwachten: “We gebruiken voor de viering speciale LEGO SERIOUS PLAY (LSP)-sets. Elk blokje kun je een betekenis geven. Ik heb alvast wat gemaakt, waarmee we mensen op weg helpen, die niet zo snel iets kunnen bedenken. Hier heb je bijvoorbeeld een wipwapje, waarbij aan een kant de tegenslag en aan de andere kant de voorspoed van de passie kan worden uitgebeeld. Kijk zo!”, demonstreert hij. “Ik laat de deelnemers vrij, geef ze een voorzetje en dan kunnen we die tijd slim gebruiken.” Mirjam Kompier is enthousiast en zegt er zin in te hebben: “Uiteindelijk gaat het ons vooral om de ontmoeting, waar je dan iets uithaalt met elkaar. Dat hopen we op 9 maart weer te ondervinden.”

Afbeelding
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 2 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 3 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 6 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 8 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 10 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 11 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort gisteren
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00