Marcel overhandigt symbolisch de 'sleutel van St. Joseph' aan Jessica.
Marcel overhandigt symbolisch de 'sleutel van St. Joseph' aan Jessica. Foto: Sjoukje Dijkstra

Marcel Peters, het icoon van St. Joseph, neemt na 47 jaar afscheid

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Na bijna een halve eeuw van toewijding en betrokkenheid, maakt Marcel Peters, het gezicht van het verenigingsgebouw St. Joseph en de soos in Montfoort, zich op voor zijn welverdiende afscheid. Met zijn onuitputtelijke energie en vastberadenheid heeft Marcel het gebouw en de gemeenschap gediend sinds hij op een nacht in 1978, op slechts 20-jarige leeftijd, zijn intrede deed. Nu, na al die jaren van inzet, is het tijd om het stokje door te geven aan Jessica de Rooij, die vol trots en vastberadenheid zijn legacy voortzet. “Met 1000 procent inzet neem ik de scepter van hem over.”

Met een mengeling van nostalgie en trots kijkt Marcel terug op zijn beginjaren: “Ik ben begonnen in een oud gebouw. Zo zag het er vroeger uit, wijst hij op een foto van het oude gebouw.” Het gebouw, destijds een ‘gribus bende’ volgens Marcel, werd onder zijn leiding getransformeerd tot het levendige centrum dat het vandaag is. Hij herinnert zich hoe hij destijds de uitdaging aanging om het beheer over te nemen, met de belofte dat er binnen tien jaar een nieuw gebouw zou verrijzen - een belofte die hij nakwam. “Daarna ging hij de verbintenis helemaal aan: Wie A zegt moet B zeggen.”

Koeien binnen

Het hoogtepunt van zijn lange dienstverband omvat onder andere de opening van het nieuwe gebouw in 1985 en het 100-jarig jubileum, maar ook alledaagse momenten zoals het vieren van carnaval en het hosten van diverse evenementen. Marcel deelt met een glimlach: “Er hebben zelfs koeien binnen gestaan. Die werden gehuldigd na zoveel liters melk.” Zijn werk was niet alleen het beheren van een gebouw; het omvatte het omarmen van alle aspecten van het leven. “Ik zeg altijd: we hebben hier alles gehad. Van geboorte tot de dood en alles wat daar tussenin zit.”

Op de vraag wat hij het meest zal missen, antwoordt Marcel: “Ik heb 47 jaar lang die tent gedragen. Je doet veel mensenkennis op, maar leert ook veel mensen kennen.” Hij benadrukt de waarde van de contacten die hij heeft opgebouwd en de bijzondere momenten die hij heeft gedeeld met de gemeenschap. Dat, en de mooie samenwerking met Jessica, de collega’s en het bestuur zal hij zeker missen, zegt hij.

Zowel Jessica als bestuurslid Gerard van Wijngaarden prijzen Marcel om zijn energie, enthousiasme en vastberadenheid om altijd positief te blijven, zelfs in moeilijke tijden. Daarbij doelend op onder andere de corona-jaren, die het verenigingsgebouw dat het moet doen zonder subsidies, zwaar vielen. Dankzij een hartverwarmende crowdfundingsactie kon het St. Joseph overeind blijven. “We zijn er nog!”, zegt Marcel trots en dankbaar voor de gemeenschap, die achter het St. Joseph staat.

Jessica de Rooij, zijn beoogde opvolger, beschrijft hoe ze elke dag nog leert van Marcel en zijn ervaring. Ze omarmt met trots haar nieuwe rol en benadrukt het belang van continuïteit in het behouden van de essentie van het St. Joseph als het sociaal-culturele hart van Montfoort. Juist dit laatste was voor haar ook reden, om toch niet te zoeken naar een opvolger van Marcel, maar het zelf over te nemen. “Hier kun je geen vreemde neerzetten, het is geen bedrijf. Het moet iemand zijn met feeling voor Montfoort. Daarom voelde ik mij geroepen om toch maar de stoute schoenen aan te trekken en het over te nemen. Ik heb wel gevraagd aan Marcel of hij zichzelf niet kon klonen, maar dat kon helaas niet”, lachte ze.

Marcel, bescheiden als altijd, is druk met plannen voor de toekomst, waaronder het oprichten van een biljartclub en het genieten van rustige fietstochten in de Achterhoek. Toch blijft hij altijd wel een beetje betrokken bij het St. Joseph, zelfs na zijn vertrek, door eenmaal onder andere op 27 april nog de aubade te verzorgen. “Maar ik zal niet zo’n voormalige collega zijn die om de haverklap koffie komt drinken en mensen van het werk houdt”, lacht hij.

Opknappen hoofdingang

Terwijl de datum van zijn afscheid nadert, kijkt Marcel vooruit naar de receptie op 12 april, waar hij de kans krijgt om afscheid te nemen van iedereen die zijn reis heeft begeleid. Hij vraagt geen cadeaus, maar hoopt dat mensen een bijdrage willen leveren aan een opgeknapte hoofdingang: “Die is echt toe aan een opknapbeurt!”

Afscheid nemen van Marcel? Op 12 april is er een receptie vanaf 15.00 uur tot 18.00 uur. Dan is iedereen welkom om Marcel de hand te komen schudden. Na de receptie is er een besloten feest voor genodigden, familie, vrienden, (oud-)personeelsleden en buren uit de Achterhoek.

'De sleutel' is vooral symbolisch. Marcel komt nog terug op 27 april.
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 1 minuut geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 3 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 5 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 7 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 8 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 22 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 23 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten gisteren