Het is een vrolijk plaatje zo in de zon...Het zwarte wordt allemaal ingezaaid, laat Han weten.
Het is een vrolijk plaatje zo in de zon...Het zwarte wordt allemaal ingezaaid, laat Han weten. Foto: Sjoukje Dijkstra

Startschot aanleg natuurspeeltuin Banjerveld

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

‘Het is nog voor de meivakantie klaar!’

Op een stralende maandagmiddag verzamelden vertegenwoordigers van Linschoten Natuurlijk, de Werkgroep Natuurspeeltuin Linschoten en de gemeente Montfoort zich voor de formele start van de aanleg van de natuurspeeltuin, het Banjerveld. Natuurlijk werd het startschot gegeven in aanwezigheid van de kinderen, de beoogde gebruikers van de natuurspeeltuin. Han Buijze van de Werkgroep Natuurspeeltuin Linschoten had speciaal voor de gelegenheid zijn kleinkinderen meegebracht.

Terwijl de zon voorzichtige lentestralen over het landschap wierp, begroette Han Buijze de aanwezigen met een brede glimlach. “Het is geen straf om hier vanmiddag te zijn”, zei hij verheugd. De geluiden van de graafmachines op de achtergrond vormden een passend decor voor dit moment. Han Buijze, vol enthousiasme, verwelkomde iedereen en gaf duidelijke aanwijzingen aan het aanwezige publiek, waar alles moest komen, terwijl de mannen van WTW druk bezig waren met het verplaatsen van grond. “Die kraan moet de dingen nog een beetje neerleggen”, legde hij uit terwijl hij wees naar de opkomende structuur. “Het idee is dat de kruiptunnel hier komt, wees hij op een buis die al in de grond zat. Dan komen hier twee verhogingen, en daar komt een boom van de gemeente overheen te liggen. Een van de zestig essen die geveld zijn. Hier komen wat zwerfkeien tegenaan. Daar achterin is water en dat wordt doorgetrokken naar de sloot.”

Europese subsidie

Het was een moment om stil te staan bij de start van de werkzaamheden, benadrukte Han Buijze. Hij deelde een korte geschiedenis van hoe het project tot stand kwam: “De eerste contacten waren in 2019. Toen was deze plek nog niet in beeld. In september hadden we op Burendag het eerste ontwerp klaar. We hebben het gepresenteerd aan leerlingen op basisscholen, er is een wedstrijd gehouden om een naam te bedenken.” Projectcoördinator Jeroen van Rooijen sprak over de snelle vooruitgang van het project: “Het is bijna nooit gebeurd dat we in zo’n korte tijd van ontwerp naar uitvoering komen. Dat kwam, omdat de financiën vrij snel rond waren, de gemeente aan boord was en de werkgroep heel actief bijdroeg.”

Han Buijze benoemde John van Echtelt van Montfoort Vitaal als de grote aandrijver, omdat hij de financiën mogelijk had gemaakt: “De natuurspeeltuin is onderdeel van de QR fit route. John heeft geld weten los te peuteren bij LEADER, Europees subsidiegeld voor het verbinden van kernen en het mooier maken van het platteland. We hebben het geadopteerd vanuit Linschoten Natuurlijk.”

Terwijl de werkzaamheden vorderden, betrok Han de kinderen bij de plannen: “Mijn kleinkinderen zijn hier aanwezig, want uiteindelijk doen we het voor jullie.” “Wanneer is het klaar?”, werd er gevraagd. “In de meivakantie!”, zei Han, en tegen zijn kleinkinderen: “Dan kunnen jullie er in de meivakantie in spelen.”

Voor het fotomoment kropen alle aanwezigen bij elkaar rond de kruiptunnel, waarbij een kikker, symbool voor de te verwachten natuurlijke diversiteit, ook zijn moment in de schijnwerpers kreeg. Reacties uit de gemeenschap waren positief. Een lokale bewoner merkte op: “Wel mooi dat er zo’n natuurspeeltuin is in Linschoten. Het is een mooie aanvulling.” Terwijl de kikker voor lichtelijke opwinding en hilariteit zorgde, werd duidelijk dat de gemeenschap verheugd was over de toevoeging van het Banjerveld aan hun lokale omgeving. “Ik zie er naar uit als we hier kunnen komen met de kinderen. Zo’n natuurspeeltuin voegt wel veel toe.”

Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 16 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 18 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 21 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 23 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert gisteren
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00