Afbeelding

Maand van de geschiedenis in Oudewater

Algemeen

Aad Kuiper

De maand van de geschiedenis in Oudewater verloopt zowel in de Heksenwaag als in het Touwmuseum met bijzondere gebeurtenissen; toevallig of gepland.

De afgelopen week kon de 15.000ste bezoeker van de Heksenwaag welkom geheten worden, aangemoedigd door onder andere een uitzending van Hart van Nederland, waarin van alles over heksen vertoon en verteld werd.

Presentatrice Manja Bedner -we kennen haar van ‘De heks van Almen’ dat in juli 2022 een aantal malen in De Klepper werd opgevoerd- mocht donderdag 19 oktober in Hart van Nederland de noodzaak van een heksenmonument nog eens extra benadrukken. Isa van der Wee en locoburgemeester Walther Kok lichtten in datzelfde programma vervolgens toe waarom zo’n monument nog steeds van belang is en pleitten ervoor om het in Oudewater een plaats te geven.

Bij het Touwmuseum werden uiteenlopende activiteiten georganiseerd … en er staat daar nog een groots slotevenement te wachten.

In de eerste week van de ‘Maand van de geschiedenis’ was er in het Touwmuseum ‘ezeltje prik’ voor de jonge bezoekers. Veel kinderen, vooral uit de buurt, kwamen proberen om een kinderfeestje te winnen. En ja, een drietal kinderen mocht met vijf vriendjes een kinderfeestje geven in het Touwmuseum. De tweede week stond in het teken van de fotowedstrijd waarin touw de hoofdrol moest spelen. Inmiddels is er al een aardig aantal inzendingen binnengekomen, waaronder zelfs een uit Groningen. Nog meer zijn er toegezegd; dat wordt dus flink puzzelen voor de jury. Afgelopen weekend stonden Hans Boele en Jaap Verhoog, twee specialisten uit de touwwereld, klaar om mensen die met iets uit de touwslagerijen aan zouden komen, te praten over alles wat maar over de meegebrachte spullen verteld kon worden. Afgelopen dinsdag, vertelde men in het Touwmuseum, was er al iemand uit Kinderdijk geweest met verschillende zeer oude foto’s, knipsels en verhalen over de touwindustrie aldaar.

Non-stop filmavond

Op 28 oktober, de laatste activiteit in deze ‘Maand van de geschiedenis’, is er de presentatie van de documentaire ‘De laatste touwslagers van Oudewater.

“Vanaf 19.30 uur tot middernacht wordt een spiksplinternieuwe korte film vertoond die laat zien hoe de touwindustrie ooit begon, welke rijkdom die Oudewater heeft gebracht en hoe dit hier prachtig bewaard is gebleven,” vertelde Margo Stekelenburg van het Touwmuseum eerder.

In het Touwmuseum, Reijersteeg 4 in Oudewater, is de première van ‘De laatste touwslagers van Oudewater’ op 28 oktober van 19.30 tot 24.00 uur gratis te zien in een doorlopende voorstelling.

De laatste touwslagers van Oudewater

Het Touwmuseum Oudewater heeft het begin en het eind van het eeuwenoude ambacht van de touwslagers op bijzondere wijze in beeld laten brengen. Bijzonder, omdat de film onder andere het werk van de allerlaatste professionele touwslagers van Oudewater toont. Na ruim 500 jaar is dit ambacht sinds 2021 uit Oudewater verdwenen. Tijdens de ‘Nacht van de Geschiedenis’ op zaterdag 28 oktober zal de korte documentaire voor het eerst te zien zijn.

Aan het woord komt onder andere Saskia van der Lee, de laatste telg van het tot 2013 oudste familiebedrijf van Nederland, touwfabriek Van der Lee. Zij vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de touwindustrie in Oudewater. In de laatste week dat de touwfabriek nog in bedrijf was vertellen touwslagers Danny, Mark en Jaap hoe het touw slaan op industrieel niveau werkt en tegelijkertijd nog steeds een ambacht is. Een ambacht dat ruim vijf eeuwen lang van generatie op generatie werd doorgegeven.

De korte film laat goed zien hoe de touwfabricage ooit begon, welke rijkdom die de stad Oudewater heeft gebracht en hoe die prachtig heeft doorgewerkt tot in de tegenwoordige tijd. Aan alles komt een eind, maar dit einde is voor altijd vastgelegd!

Afbeelding
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 7 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 8 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 11 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 13 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 15 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 16 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00