Afbeelding

Er komt schot in GreenSpot Oudewater

Algemeen

Aad Kuiper

Op de achtergrond is er wat betreft GreenSpot Oudewater al heel veel gebeurd en er staat nog meer te gebeuren. GreenSpot Oudewater is een burgerinitiatief in de gemeente dat inmiddels al volop in de belangstelling staat. De doelstelling van GreenSpot is een sociaal netwerk opbouwen van mensen die verloren perkjes en plekjes openbaar groen in beheer nemen. Daaruit volgt dan direct een veel natuurlijker groenbeheer, maar is ook nog eens goed voor de ontmoeting tussen buurtbewoners en dus de sociale verbinding.

GreenSpot laat weten dat het contact met de gemeente Oudewater heel goed verloopt. Zo goed dat er bijvoorbeeld al afspraken met de gemeente zijn gemaakt over het gebruik van tuingereedschap van de gemeentewerf en hoe de stukjes groen door buurtbewoners in beheer genomen kunnen nemen. En ze hebben een boeiende lezing georganiseerd.

Lezing stadsecoloog op 30 januari

Op dinsdagavond 30 januari houdt Ilse Jonker, de gemeente-ecoloog van Oudewater, een lezing in het Muziekhuis over groen in de stad en ecologisch groenbeheer. Zelf zegt ze daarover: “De lezing gaat over ecologie en biodiversiteit in de gemeente, de wijk, maar ook in je eigen achtertuin. Ik laat zien wat voor moois we in ons eigen gebied hebben, en waarom groen, ecologie en biodiversiteit zo belangrijk zijn. Er is heel veel wat je, als inwoner, zelf kunt doen om de biodiversiteit en natuur in je omgeving te versterken. Ik wil laten zien wat we hebben, dat de biodiversiteit afneemt en waarom dat een groot probleem is, … maar ook wat we er samen aan kunnen doen.”

GreenSpot Oudewater is juist opgericht ‘dat daar wat (samen) aan te doen’ makkelijker te maken voor mensen die graag ook in het openbaar groen hun steentje bijdragen en, als ze dit in hun eentje niet zien zitten, dan graag samen aan de slag willen. GreenSpot wil het adopteren van een stukje openbaar groen combineren met een samenwerkingsplatform waarbij je niet alleen, maar als team aan de slag gaat.

En er volgt nog meer

Nog in het verschiet ligt een wandeling door de stad in april met als gids stadsecoloog Ilse Jonker, met uiteraard als thema dat ecologisch groenbeheer; houd daarvoor De IJsselbode goed in de gaten.

Ondertussen gaat GreenSpot Oudewater door met verschillende andere activiteiten. Ze doen met hun burgerinitiatief mee aan de 2024 editie van kern-met-pit (daar kan op gestemd worden via www.kernmetpit.nl) En afgelopen 20 januari was er een workshop in Amersfoort waar de initiatiefnemers aan hebben deelgenomen. Ze zitten niet stil bij GreenSpot Oudewater, maar willen graag dat de lezers van De IJsselbode ook in beweging komen. “Zo zijn we op zoek naar mensen die zich aan willen sluiten bij ons initiatief. Er zijn al plannen gemaakt om in het voorjaar een stukje aan te gaan pakken en in beheer te nemen. En dan zijn we er nog niet, maar we gaan stapje voor stapje verder.”

Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 2 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 16 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 17 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 18 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 19 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 21 uur geleden
 De inschrijvingen voor het recreantentoernooi komen langzaam binnen.
Recreantentoernooi bij tafeltennisvereniging TOP 23 uur geleden