Afbeelding
Foto: Aad Kuiper

Oudewaterse Sahiba Singh nu ook Nederlandse

Algemeen

Aad Kuiper

Op 21 februari 2015 trouwden Sahiba Singh en Manuel van den Hoogen in New Delhi en deden dat op maandag 1 december in Oudewater nog eens dunnetjes over, maar zeker wel officieel, want het in India gesloten huwelijk bleek hier niet geldig. En nu, zo’n acht jaar later, op maandag 8 januari heeft Sahiba Singh de Nederlandse nationaliteit verkregen.

Destijds verscheen in De IJsselbode een uitgebreid verhaal over hoe Sahiba in India leefde, welke studie en welk werk ze deed en hoe ze Manuel van den Hoogen ontmoette, met hem trouwde en in Nederland kwam wonen. In dat interview vertelde Sahiba over de miljoenenstad New Delhi, de privéschool die ze daar bezocht en op twintigjarige leeftijd in de voetsporen van haar vader trad en in Toronto, Canada, business and administration ging studeren. Vervolgens werkte ze bij het vluchtelingenwerk van de Verenigde Naties in New Delhi en daarna bij de krant de Times of India. Naast haar loopbaan deed ze ook aan modellenwerk, waarvoor ze veel reisde, maar India, met name New Delhi, bleef haar thuisbasis. Daar, samen met haar moeder in de trein, ontmoette ze Manuel, die op reis was naar Varanasi. Varanasi is één van de oudste steden ter wereld; de heilige stad aan de Ganges, waar mensen naartoe komen om te mediteren en hun ziel te zuiveren, maar ook om te sterven om vervolgens het Nirwana te bereiken. Uiteraard trekt deze stad naast alle pelgrims ook toeristen, zo ook Manuel. Ze raakten in gesprek en hielden contact. Nadat Sahiba een film had gezien waarin beelden van Nederland werden getoond, is zij ons land met haar moeder gaan bezoeken, waarbij ze uiteraard ook bij Manuel op bezoek ging. Manuel van den Hoogen heeft met veel van zijn familieleden beide dames veel van Nederland laten zien.

Tweemaal een huwelijk

Uit dit bezoek vloeide uiteindelijk het huwelijk van Sahiba Singh en Manuel van den Hoogen voort; eerst dat bijzonder uitgebreide, vergezeld van diverse ceremoniële gebruiken, in India, en ruim een half jaar later het eenvoudig gehouden burgerlijk huwelijk in Oudewater. Al snel voelde Sahiba zich thuis in Oudewater, in Nederland en het Nederlands dat ze zich vanaf toen eigen probeerde te maken beheerst ze inmiddels al bijzonder goed.

En nu dan ook Nederlandse

En nu, acht jaar later, heet Oudewaters burgemeester, Danny de Vries, speciaal Sahiba hartelijk welkom in de ruimte waarover Sahiba niet wil nalaten te zeggen dat ze er laatst nog is geweest; met het sinterklaasfeest! De burgemeester laat vervolgens weten dat hij er trots op is dat zij nu landgenoten zijn en dat heel veel Nederlanders hun wortels in andere culturen hebben: “U voegt iets toe aan het Nederland dat we met elkaar vormen.” Vervolgens somde De Vries een enorme reeks van allerlei typisch Nederlandse bijzonderheden op, o.a. van bitterballen tot schaatsen. Maar hij sprak ook over ernstiger zaken als vrijheid, die rechten, maar ook plichten met zich meebrengt, over tolerantie met als hier in Oudewater het mooie voorbeeld van de Heksenwaag, waar nooit iemand werd veroordeeld.

Vervolgens vonden de officiële handelingen plaats die bij deze erkenning als Nederlands staatburger behoren, waarna de burgemeester verschillende cadeautjes overhandigde, waar onder de Nederlandse vlag en typische Oudewaterse snoepjes voor Noor, de dochter van Sahiba en Manuel. Een mooi slot van een mooie plechtigheid.

Afbeelding
 De inschrijvingen voor het recreantentoernooi komen langzaam binnen.
Recreantentoernooi bij tafeltennisvereniging TOP 1 uur geleden
Roekoe.
Gert den Houdijker walst over iedereen heen 3 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 4 uur geleden
Michel van de Hadelkamp, Marja Knotters, Rob Gligoor, Herman van Scheppingen en Joost van Vliet.
BMM had er plezier in 18 uur geleden
Na de tocht door de stad op de platte natte kar, mochten de kinderen de complimenten ontvangen van de wethouder van sport.
OZV jeugd met platte kar naar het stadhuis 19 uur geleden
Inloopbijeenkomst tweede brug in Haastrecht.
Inloopbijeenkomst tweede brug in Haastrecht 20 uur geleden
Afbeelding
Cursus Christendom 21 uur geleden
Op de valreep ging Haastrecht toch nog het schip in.
Onzorgvuldig Haastrecht doet zich te kort 21 uur geleden