Het had wat voeten in aarde om alle koppies dezelfde kant op te krijgen. Moeders liet zich niet graag afleiden.
Het had wat voeten in aarde om alle koppies dezelfde kant op te krijgen. Moeders liet zich niet graag afleiden.

Vijfling lammetjes geboren in Montfoort

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Bij de familie De Bruijn, een boerengezin uit Montfoort heeft een buitengewone gebeurtenis plaats gevonden die ongeveer één op een miljoen keer voorkomt: een vijfling lammetjes, geboren uit één enkel schaap. “We hebben nu 25 lammetjes”, aldus de boer. “Waarvan een vijfde uit haar”, wijst hij.

Maurits de Bruijn, een trotse en bedreven boer die zijn leven heeft gewijd aan het zorgen voor zijn land en beesten, kon zijn verbazing nauwelijks verbergen toen hij de unieke aankomst van de vijfling meemaakte. “Dit schaap heeft vaker meerlingen. Tot nu toe altijd drielingen. Dat het er vijf zijn, is erg bijzonder. Als ze dan ook nog gezond ter wereld komen, is dat helemaal een wonder.” Over de verrassing van de vijfling voegde hij eraan toe: “Ze was wel extra dik dit jaar. Toen ze ter wereld kwamen, waren we echt aan het tellen. Nog een, nog een, nog een...”

Maurits, bijgestaan door zijn toegewijde vrouw en kinderen, beschreef het bijzondere moment van de geboorte met een mengeling van verwondering en vreugde. Het was zijn vrouw Laura die de laatste van de vijfling ter wereld hielp. Met een moederlijke vastberadenheid vertelde ze over het moment van de geboorte: “Die zat verkeerd. Normaal komen ze zo ter wereld, de poten vooruit en dan komen ze vanzelf. Deze had de pootjes naar achter. Ik zag het kopje en ik dacht eigenlijk dat dit beestje al dood zou zijn... Ik heb het kopje beetgepakt en het voorzichtig naar buiten getrokken.” Gelukkig bleek ook dit nakomelingetje nog te leven, een teken van veerkracht en doorzettingsvermogen dat de geboorte tot een nog groter wonder maakte.

Hoewel de vijfling nog geen namen heeft gekregen, hebben de kinderen van de familie De Bruijn al enkele ideeën geopperd. “Die ene heeft veel zwart... Misschien Zwartje?”, stelde de dochter voor. Trots poseerden ze voor de foto, terwijl vader moederschaap probeerde te verleiden met voer. Ze liet zich nauwelijks verleiden, want ze was bijzonder scherp op wat er met haar kroost gebeurde. “Ze houdt ze nauwlettend in de gaten.”

Say béééééh...
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00