Veel bewoners vonden de avond teleurstellend. "We dachten dat er nog een tweede plan gepresenteerd zou worden!", was een reactie.
Veel bewoners vonden de avond teleurstellend. "We dachten dat er nog een tweede plan gepresenteerd zou worden!", was een reactie.

Gemengde reacties na informatieavond De Vaart in Linschoten

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Op een recente informatieavond omtrent De Vaart in Linschoten presenteerde de gemeente Montfoort haar plannen, die in het oog sprongen vanwege het ontbreken van woningen. Het voorgestelde plan omvat een grote en kleine zaal, samen met de renovatie van de bestaande sporthal. Ruim 250 mensen kwamen af op de avond afgelopen woensdag, die in twee delen was gesplitst, vanwege de grootte van de groep. Veel vragen bleven onbeantwoord, waardoor de avond gemengde reacties opriep.

Tijdens de avond werden diverse opmerkingen gehoord die de frustratie van de aanwezigen weerspiegelden. Een deelnemer merkte op: “Ik vond het een hoop zinloos gepraat. De gemeente had het plan van de stichting de Nieuwe Vaart van de hand gewezen, maar kwam zelf met niks.” Dit gevoel van teleurstelling werd versterkt door het ontbreken van concrete plannen en financiële details. Duidelijk werd dat de nadruk ligt op behoud van het Dorpshuis en pleinfunctie, wat sommige bewoners in het verkeerde keelgat schoot. Ook omdat hierbij werd ingegaan op bepaalde details, zoals het aantal biljarttafels en bridgetafels.

Wethouder Rob Jonkers erkende de teleurstelling bij de inwoners en benadrukte het belang van samenwerking: Volgens hem wegen de nadelen om woningen toe te voegen aan het plan niet meer op tegen de voordelen. Dat de werkgroep De Nieuwe Vaart dan toch met woningen in hun plan kwam, vond hij mooi bedacht, maar niet haalbaar. “Ook gezien het feit het ernaar uit ziet dat er op twee locaties in Linschoten gebouwd gaat worden en daarmee aan de woningbehoefte voldaan zal worden”, zei hij. Bovendien, waarschuwde hij, zou het bestemmingsplan aangepast moeten worden, wat weer voor de nodige vertraging zou zorgen.

“Als we het samen hadden ontwikkeld, hadden we dit probleem niet gehad”, zei hij al eerder in een vraaggesprek met deze krant. Financiële overwegingen speelden een cruciale rol in de discussie. Wim van Wikselaar, die het plan financieel toelichtte, wees op de zware lasten en risico’s die gepaard gaan met het toevoegen van woningen aan het plan. “In dat geval zou er ook een parkeergarage bij moeten komen. Dat kan gewoon niet uit.” Jonkers en Van Wikselaar benadrukten de noodzaak van compromissen en het belang van het algemeen belang. Beiden gaven aan dat het hun gelegen is dat De Vaart als ontmoetingspunt behouden blijft, evenals de pleinfunctie voor het gebouw. “Met woningen er bovenop, zou die pleinfunctie verloren gaan”, meenden ze.

Verloren avond

Op een tekening na van de buitenkant, konden de wethouders niet meer concreets laten zien. Jonkers merkte op: “Mijn ervaring is dat wanneer het eenmaal staat, de focus zal liggen op een prachtig nieuw dorpshart en een bruisend verenigingsleven.” Van Wikselaar voegde eraan toe: “We zijn ervan overtuigd dat we een mooi plan hebben gemaakt, maar begrijpen dat mensen andere ideeën hebben.” Tijdens de avond kwam ook naar voren dat gemeente Montfoort de horeca-functie wil toestaan, maar onder bepaalde voorwaarden, die niet bij iedereen in goede aarde leken te vallen. “Zo’n beperking van horeca met gemeentelijke invloed is niet handig”, vond een horeca-ganger. Het is al 47 jaar goed gegaan. Bespottelijk dat het terras niet open zou mogen of dat er geen alcohol geschonken zou mogen worden als de scholen in bedrijf zijn. Ik zit toch ook wel eens met mijn kinderen op een terras en dan wordt er toch ook alcohol om ze heen gedronken.”

Hoewel er bezwaren en kritiek werden geuit, lijkt de gemeente vastbesloten door te gaan met het voorgestelde plan. Jonkers en Van Wikselaar benadrukten dat ze openstaan voor feedback van de gemeenschap en dat ze streven naar een besluit voor de zomer. De avond liet veel mensen teleurgesteld weer naar huis terug keren. “We dachten dat er nog een tweede plan gepresenteerd zou worden!”, was een reactie. En: “We hebben niks nieuws gehoord”. “Krijgen wij het plan nog te zien als het af is?”, werd er na afloop gevraagd. Daarop werd bevestigend gereageerd door de wethouders. “Het plan staat nog open voor feedback en dat zullen we zeker meenemen”, zo reageerden ze. De planning is dat de sloop en bouw zo snel mogelijk plaatsvinden, zodat De Vaart in 2026 haar deuren kan openen voor publiek. “Ik ben benieuwd. In mijn ogen was het weer een verloren avond. Ik heb nog niets concreets gehoord”, vond een Linschotenaar die teleurgesteld huiswaarts keerde.

Gebogen over tekeningen van de buitenkant van De Vaart.
Afbeelding
Herdenken? 2 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 5 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 19 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 20 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 21 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen gisteren
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 8 mei, 12:00
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00