Afbeelding
Foto: Sjoukje Dijkstra

Lisa en Noëlle zetten Montfoort in beweging

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Twee studentes aan het Minkema College, Lisa Slot en Noëlle Bouman, organiseren een beweegactiviteit voor 65-plussers in samenwerking met Montfoort Vitaal. Het initiatief komt voort uit hun profielwerkstuk, waarin ze onderzochten hoe ze ouderen meer aan het bewegen konden krijgen. De workshop, geleid door Olga Commandeur van Nederland in Beweging, vindt plaats op maandag 19 februari in het Sint Joseph in Montfoort.

Het onderzoek, waarbij de meiden een enquête hielden op papier, wees uit dat, verrassend genoeg, veel 65-plussers in Montfoort al redelijk actief zijn. Echter, één activiteit viel op door zijn afwezigheid: aerobics in het water. Voor de rest verraste de uitkomst van het onderzoek Lisa en Noëlle compleet: “65-plussers zijn in verhouding tot de rest van Nederland heel actief in Montfoort. Er zijn wandelclubs en ze zwemmen graag. Dat komt ook door de aanwezigheid van verenigingen als het Knooppunt en initiatieven als Montfoort Vitaal. Daardoor wordt er veel georganiseerd!”

Omdat ze het ook in de praktijk wilden brengen, besloten ze tot organisatie van een activiteit: “We wilden niet alleen onderzoek doen op papier”, zegt Noëlle. “Daarom hebben we besloten een beweegactiviteit te organiseren, die laagdrempelig is, waar iedereen van 65-plus mee kan doen. Voor ouderen die worstelen met ouderdomsgebreken kunnen activiteiten zelfs op een stoel plaatsvinden.”

Positieve impact

De beweegactiviteit op 19 februari begint om 10.00 uur en wordt gehouden in het Sint Joseph. De workshop, die wordt geleid door niemand minder dan Olga Commandeur van Nederland In Beweging, belooft zowel informatief als actief te zijn. Lisa legt uit: “Olga zal eerst praten over het belang van bewegen en praktische tips geven voor thuis. Daarna gaan we samen aan de slag met verschillende bewegingsoefeningen op muziek.” De workshop duurt 90 minuten en wordt afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van koffie en thee. Ze beklemtoont dat het goed is als mensen zich aanmelden. “Dan kunnen we rekening houden met het aantal mensen.”

Het doel van deze activiteit is om zoveel mogelijk 65-plussers in Montfoort aan te moedigen om actief te blijven. “Het is geweldig om te zien dat onze flyer al door veel ouderen is gezien”, zegt Noëlle. “We hopen dat dit evenement een positieve impact zal hebben op de deelnemers en dat ze zich geïnspireerd voelen om regelmatig te blijven bewegen.”

Vitaliteitsakkoord

Lisa en Noëlle zijn ook druk bezig met het regelen van sponsors om de activiteit gratis te houden. Ze hebben ook een aanvraag gedaan voor een (financieel) steuntje in de rug vanuit het Vitaliteitsakkoord. “We willen drempels wegnemen voor de deelnemers, zodat iedereen kan meedoen”, legt Lisa uit. “Zo kunnen we het gratis houden.” Momenteel hebben zich al tien mensen aangemeld, maar er is nog ruimte voor meer deelnemers. In totaal kunnen er zeker 200 mensen meedoen. Lisa vertelt al blij te zijn als er minstens vijftig mensen meedoen.

Naast het organiseren van deze activiteit hebben Lisa en Noëlle ook oog voor hun toekomstplannen. Lisa heeft haar zinnen gezet op een dansacademie, terwijl Noëlle overweegt om naar de Pabo te gaan, mogelijk in combinatie met de ALO. Maar voor nu zijn ze vooral gefocust op het succesvol laten verlopen van hun beweegactiviteit en het positieve effect dat dit zal hebben op de oudere gemeenschap van Montfoort.

Aanmelden? Mensen kunnen zich aanmelden via e-mail noelle.bouman@gmail.com of WhatsApp 06 83707508.

Afbeelding
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 1 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 3 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 4 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 18 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 19 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 20 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 21 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 23 uur geleden