Afbeelding
Foto:

Singer-Songwriter Diede Vendrig schittert in landelijke muziekcompetitie

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Diede Vendrig (artiestennaam Dyde), geboren en getogen in Montfoort, heeft haar muzikale talenten laten schitteren in de Mentos Grote Prijs van Nederland. Met haar ontroerende liedje ‘Pap’, geschreven als boodschap voor haar vader, heeft ze niet alleen de harten van de jury, maar ook die van het publiek veroverd. Haar reis naar de top begon bescheiden, maar haar vastberadenheid en talent hebben haar naar de eerste plaats geleid van de Wildcard ronde. Met een beloftevol optreden voor miljoenen luisteraars op landelijke radiozender Qmusic.

De Grote Prijs van Nederland die al sinds 1983 bestaat, is een competitie waarin opkomend muzikaal talent wordt ontdekt en aangemoedigd. Diede schreef zich in op impuls. “Het begon allemaal toen ik me inschreef voor de competitie. Ik dacht eerst: hoe groot is de kans dat ik kans maak? Maar toen ik geselecteerd werd voor de wildcard ronde, begon ik te geloven dat het mogelijk was”, vertelt Diede. Uit 226 genomineerden voor een wildcard wist ze uiteindelijk met 869 stemmen als nummer één uit de bus te komen. “Dat heb ik zeker ook aan Montfoort te danken”, voegt ze toe, trots op de steun van haar gemeenschap. “Ik heb de steun vanuit Montfoort in een later stadium weer nodig”, denkt ze. “Dan kan er weer gestemd worden...!”

Diedes aanpak om stemmen binnen te halen was creatief en gedurfd. Van het spontane optreden op Utrecht Centraal tot liveoptredens op lijnbus 102 en 107, ze schuwde geen enkele mogelijkheid om haar muziek en boodschap te delen. “Ik heb alles op alles gezet en het heeft gewerkt”, glimlacht ze.

Sterker dan je denkt

Naast haar muzikale avonturen is Diede een gedragspsycholoog en sinds kort mede-eigenaar bij Unravel Behavior, waar ze psychologie toepast voor gedragsverandering. Bijvoorbeeld om gezonde gewoontes en gedrag aan te moedigen. “Ik vind het mooi om op die manier iets te betekenen voor anderen, zowel met mijn muziek als met mijn werk”, legt ze uit. Haar liedjes zijn niet alleen persoonlijk, maar ook een bron van steun voor anderen, zoals blijkt uit haar recent geschreven liedje ‘Sterker dan je denkt’, dat veel reacties losmaakte op sociale media. Dit liedje komt binnenkort uit en hiermee hoopt Diede zoveel mogelijk mensen te bereiken die deze boodschap kunnen gebruiken.

Hoewel ze nu in Utrecht woont en werkt, zijn haar roots diep verankerd in Montfoort. “Ik heb daar op de Howiblo gezeten en jarenlang gehockeyd bij Hockey Club Montfoort”, deelt ze. Haar liefde voor muziek begon op jonge leeftijd, maar haar ontdekking als songwriter kwam pas recentelijk. En tijdens een vakantie op Fuerte Ventura ontwikkelde ze dit talent verder, toen ze zichzelf uitdaagde om liedjes te schrijven met vijf random woorden die ze kreeg van mensen om haar heen. Sindsdien heeft ze haar talenten verder ontwikkeld en is ze vastberaden om te blijven groeien.

Anderen helpen

Voor Diede is muziek maken meer dan alleen entertainment; het is een middel om verbinding te maken en anderen te helpen. “Mijn vader heeft me geïnspireerd om het liedje ‘Pap’ te schrijven”, legt ze uit. “Ik vind het belangrijk om de mensen om je heen te koesteren en waarderen, voordat het te laat is.”

Met haar oog op de toekomst bereidt Diede zich voor op de volgende stappen in de competitie. “De wildcard ronde is voorbij, maar mijn reis gaat verder”, zegt ze vastberaden. Als ze de prijs wint, wacht haar niet alleen een optreden bij Qmusic, maar ook een bedrag van 10.000 euro om haar carrière verder te ontwikkelen.

“Uit de Wildcard zijn drie winnaars gekomen. Die sluiten aan bij de 27 anderen in Nederland. Die gaan nu een videoclip opnemen bij de Wisseloord Studios in Hilversum. Die worden geüpload. Dan komt er nog een stemronde. De tien die dan overblijven mogen in Tivoli optreden. Daarna zijn er twee halve finales van vijf en gaan er twee door naar de finale. Die twee mogen bij Q-music komen bij de Pianobar. Dan is er nog een eindshow waaruit de winnaar komt. Het mooie wat deze competitie laat zien: als je echt wilt, en je hard werkt, dan werpt dat ook vruchten af!”

“Of ik nu win of niet, mijn passie voor muziek zal blijven branden”, verklaart Diede. “En wie weet, het lijkt me zeker leuk om naar Montfoort terug te komen voor een speciaal optreden. Maar voor nu richt ik me op het delen van mijn muziek en boodschap met zoveel mogelijk mensen.” Met haar vastberadenheid en talent belooft Diede Vendrig een naam te worden om in de gaten te houden in de Nederlandse muziekscene.

Wil je Diede volgen en steunen? Volg haar op Instagram en Tiktok op @dyde.music

Wint Dyde deze competitie? Ze is een serieus kanshebber.
Afbeelding
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00