Barbara de Haan (89) zat al vroeg klaar voor de carnavalsoptocht!
Barbara de Haan (89) zat al vroeg klaar voor de carnavalsoptocht!

Carnaval in Montfoort: Alaaf!

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

De carnavalsweek in Montfoort begon afgelopen vrijdagavond met een levendige ceremonie waarbij burgemeester Petra van Hartskamp de stadssleutel overhandigde aan de stralende stadsprins van Les Boutonniers, Jérôme le Visage Souriant, die (bijna zonder stem) beloofde dat de stad in veilige handen was. Dit jaar verliepen de gebruikelijke ceremonies sneller dan voorgaande jaren, maar zoals altijd traditioneel vergezeld van vrolijke klanken van Pretkapel ZWUP.

Voor het betreden van de Leutbunker (de Heeren van Montfoort) was er dit keer geen extra uitdaging voor de prins weggelegd om de bunker te mogen betreden. Direct na aankomst, werden gasten vrolijk verwelkomd met een shotje zoetigheid. In de bunker betraden Les Boutonniers en de vrouwen van Les Femmes de Coeurs het podium, alwaar de onderscheidingen nog uitgedeeld werden en de prins een cadeau ontving, helemaal in het teken van de voorliefde van de prins voor strips en het thema van dit jaar: ‘Knopengeins Cartoonfestijn’. Al snel speelde ZWUP de eerste vrolijke tonen en konden de beentjes van de vloer en de eerste polonaise aangevangen. De eerste bonnen werden verkocht.

Baardenclub

Het feest ging gewoon door op zaterdag, waarbij de optochten in Oudewater en IJsselstein bezocht werden. Zaterdagavond was niet uitverkocht, maar toch een volle bak. Marco van den Pol en Lisette Miltenburg waren er rond tien uur klaar mee. “We waren er al vroeg bij”, zei Marco. “Dan beginnen we al rond een uurtje of vijf.” Ze hadden het erg gezellig gehad. “We zijn er wel elke dag bij!” De mensen van de Olympic Grillroom waren er klaar voor om hun nachtelijke klandizie te ontvangen. Wanneer het meeste gesnackt wordt? Dat begint meestal vanaf een uurtje of één, liet de uitbater weten. De dansvloer liep snel vol, en daarom waren er ook genoeg mensen die even naar buiten gingen om even de ruimte op te zoeken of een sigaretje te roken. Zo ook de Baardenclub. Deze avond begon het wat eerder voor de eettent, omdat al rond 00.15 uur de lichten aan gingen en het feest toch echt was afgelopen.

Zondagochtend was het weer fris en fruitig aanwezig zijn bij de carnavalsmis in de RK kerk, waarna de grote optocht begon. Dit jaar deden er 68 karren mee. Een van de toeschouwers op de Plaats, Barbara de Haan (89) zat al vroeg te wachten tot de karren voorbij zouden komen. Ze had een mooi plekje bemachtigd vlak naast Bolle Harry en zat op haar rollator te wachten tot de optocht voorbij zou komen. “Normaal gesproken ga ik altijd met mijn vriendin, maar die kon nu niet. Dan ga ik toch alleen!”, zei ze. “Ik ga niet thuis blijven zitten hoor.” Ze benadrukte hoe ze genoot van de carnavalsdrukte om haar heen, maar het zelf niet meer echt actief te vieren. “Daar ben ik te oud voor hoor. Maar het zo meebeleven. Dat vind ik mooi en dat geeft mij ook energie. Je moet toch een beetje bijblijven, hè?” Op de foto wilde ze ook wel. Met een vrolijke entourage. “Kom ik nu echt in de krant?” Ja zeker! De optocht zat weer vol verrassingen, zoals roeibootjes uit Harmelen, de onherkenbare Buufies en de mannen van de Tumtummetjes met hun strak getimede choreografie.

De sleutel is in the pocket en het carnaval kan nu echt beginnen!
: Deze breed lachende Egyptenaar had er zin in!
Marco van den Pol en Lisette Miltenburg.
De Buuffies waren incognito.
De mimespeler wilde ook met de verslaggever 'op de foto'.
De kikkersnoepjes die werden uitgedeeldwerden dankbaar in ontvangst genomen.
Les Boutonniers.
De Tumtummetjes hadden weer een strakke act.
De Baardenclub.
ZWUP.
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 3 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 4 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 7 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 9 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 11 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 12 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00