Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'. Foto: pr

Raadsinformatieavond over ‘t Bakkershuis trekt volle zaal

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

‘Gelukkig, we kunnen weer opgelucht ademhalen...’

Dinsdagavond 19 maart was het Huis van Montfoort getuige van een bijzondere gebeurtenis: de raadsinformatieavond rondom de toekomst van ‘t Bakkershuis trok meer inwoners dan raadsleden. Vrijwilligers, mantelzorgers en deelnemers van ‘t Bakkershuis, een ontmoetingscentrum voor mensen met beginnende geheugenproblemen en dementie, waren hier allemaal gekomen om te horen wat er met hun geliefde inloophuis gaat gebeuren. Het maakte duidelijk hoe zeer het onderwerp leeft in gemeente Montfoort. Op 22 april neemt de raad hierover een besluit.

In een sfeer van verwachting en nieuwsgierigheid begon de avond met een gedetailleerde toelichting op de functie en het belang van het Inloophuis. “Dit initiatief is van cruciaal belang voor onze gemeenschap,” benadrukte wethouder Sociaal Domein Anne-Marie van de Poll. “Met een bevolking die aanzienlijk vergrijst, is het essentieel dat we zorgen voor voorzieningen die ondersteuning bieden aan mensen met geheugenproblematiek.”

Tijdens de avond werd duidelijk gemaakt dat gemeente Montfoort sneller vergrijst dan omliggende plaatsen, zoals IJsselstein. Dit benadrukte het belang van het Inloophuis nog meer. Volgens Alzheimer Nederland is de inschatting van het aantal bewoners met geheugenproblematiek in Montfoort in 2022 210 mensen. In 2030 komt dat aantal uit op 310. “De behoefte aan dergelijke voorzieningen zal alleen maar toenemen naarmate onze bevolking veroudert”, merkte casemanager dementie Natasja Cassin op die vanuit zorginstelling De Rijnhoven betrokken is bij ‘t Bakkershuis. “De naar schatting ruim 200 mensen zijn dan nog niet eens allemaal in beeld”, zei ze.

Locatieonderzoek

Er werd uitvoerig gesproken over de huidige en toekomstige positie van het Inloophuis binnen het zorglandschap. Ook werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar geschikte huisvesting voor het Inloophuis. In dit proces heeft Maaike Hilhorst, een extern beleidsadviseur, de huidige locatie vergeleken met een potentiële locatie aan Kasteelplein 4. Zij lichtte toe de locaties op drie punten te hebben onderzocht en vergeleken: functioneel gebruik, duurzaamheid en financiën. Terwijl beide locaties gelijk scoorden op functioneel gebruik, werd Kasteelplein 4 juist gewaardeerd op het gebied van duurzaamheid vanwege de zekerheid van eigendom. Het betreft hier vastgoed van de gemeente Montfoort. Financieel gezien bleek de huidige locatie voordeliger, gezien de lagere huurlasten en de investering die nodig zou zijn om Kasteelplein 4 bruikbaar te maken. Bovendien woog het buitengedeelte om ‘t Bakkershuis mee in de beoordeling. Kasteelplein 4 heeft geen tuin. Er werd door aanwezigen, deelnemers en mantelzorgers, opgelucht gereageerd op de bekendmaking van deze conclusies. Vooral omdat er hiermee eindelijk meer zekerheid lijkt te komen voor de nabije toekomst.

Een van de deelnemers van ‘t Bakkershuis, Herman Koot, die gemiddeld een keer per week naar ‘t Bakkershuis komt, bracht zijn twijfels naar voren over de toekomstbestendigheid van de huidige locatie. “Er kunnen geen grote groepen terecht,” merkte hij op, terwijl hij zijn persoonlijke ervaringen deelde. “Het is niet realistisch om op deze locatie te blijven gezien de verwachte vergrijzing en het toenemend aantal mensen met dementie.” Wethouder van de Poll leek te begrijpen waar hij op doelde: “Als de groep steeds groter wordt, dan wordt het een uitdaging”, zei ze. “Maar voorlopig ben ik wel blij met de uitkomst zoals die nu is. Coördinator Marjon de Jong geeft aan dat dit inderdaad een logistieke uitdaging zal worden: “Maar er zitten tien dagdelen in een week. Dus, verspreiding van activiteiten over deze dagdelen en de verschillende ruimtes is de komende jaren mogelijk, maar ook belangrijk. De verschillende activiteiten die in ‘t Bakkershuis georganiseerd worden zijn kleinschalig, zoals gespreksgroepen, de LEGO-groep van bijvoorbeeld maximaal acht deelnemers. We gaan voor kwaliteit. Het is belangrijk om gezien en gehoord te worden. We willen daarom juist de groepen klein houden en verdelen over de verschillende ruimtes in ‘t Bakkershuis.”

Natuurlijk moet er nog over gestemd gaan worden in de gemeenteraad op 22 april”, zei wethouder Van de Poll. “Dat kan nog best spannend worden!” Volgens Van de Poll wordt in algemene zin geadviseerd het inloophuis en de dienstverlening te bestendigen en te continueren op de huidige locatie. De eigenaar van dit pand heeft toegezegd de huurperiode voor de komende tien jaar vast te willen zetten. De bedoeling is dat het inloophuis hier in ieder geval voor de komende vijf jaar zal blijven. Tenzij er uit de evaluatie blijkt dat er na drie jaar andere keuzes gemaakt moeten worden.

Uitbreiding Linschoten

Naast de bekendmaking van deze conclusies werd tijdens de avond ook aangekondigd dat er plannen zijn voor de oprichting van een inloophuis in Linschoten. Deze locatie zal in eerste instantie geen volwaardige voorziening zijn, maar eerder een ontwikkellocatie. Casemanager dementie Cassin onderbouwde deze keuze: “Duidelijk is dat zo’n voorliggende voorziening als ‘t Bakkershuis ervoor zorgt dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, waardoor het ziekteproces vertraagd wordt en kwaliteit van leven toeneemt, mede omdat mensen hun autonomie behouden. Uitbreiding naar Linschoten is dus een goed idee.” Ruud van Dijk, beleidsmedewerker sociaal domein bij de Gemeente Montfoort, voegde hieraan toe: “Vanaf de ingebruikname van het Inloophuis zien we een afname van het aantal mensen dat gebruikmaakt van maatwerkvoorzieningen voor dagbesteding. Hierdoor kunnen we met middelen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) deze voorzieningen gedeeltelijk financieren.”

De avond werd afgesloten met een blik op de toekomst. Wethouder Van de Poll benadrukte het belang van het Inloophuis voor de komende jaren. “We vergrijzen,” zei ze. “En we moeten voorbereid zijn op de uitdagingen die dat met zich meebrengt.” Met de raadsvergadering gepland op 22 april, zullen de besluiten over het Inloophuis voor inwoners met geheugenproblematiek nauwlettend worden gevolgd.

Coördinator van het inloophuis Marjon de Jong was blij met de voorlopige uitkomst van deze avond: “Gelukkig, we kunnen weer opgelucht ademhalen...”, verzuchtte ze. “Het viel me alles mee. De raadsleden stelden hele goede vragen, wat duidelijk maakt dat ze goed doorhebben wat het belang is van ‘t Bakkershuis in de samenleving. Dat vond ik mooi om te zien. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.”

Deelnemer van 't Bakkershuis Herman Koot heeft zo zijn twijfelsover de toekomstbestendigheid van de huidige locatie.
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 15 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 17 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 20 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 22 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert gisteren
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00