Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum. Foto: Bert van der Horst

Stadsmuseum opent nieuwe expositie

Algemeen

Aad Kuiper

Iedere rechtgeaarde Oudewaternaar en ongetwijfeld ook menig buurtbewoner is vast en zeker wel eens in het Stadsmuseum in het stadhuis geweest. De vaste collectie omvat de maquette die laat zien hoe Oudewater er in de 17e eeuw uitgezien heeft, de fraaie plattegronden, de 19e-eeuwse fotograaf Eberhard Rahms en romanschrijver Herman de Man. In de nieuwe tijdelijke expositie van dit seizoen gaat het over het onderwijs in Oudewater, de Oudewaterse scholen. En dat waren er nogal wat. “De meeste zijn”, zo laat organisator Peter den Hertog weten, “verdwenen of gefuseerd of verhuisd, maar hier tref je een leuk overzicht van alle scholen die er in Oudewater waren. Daar moeten we beslist maar eens gaan kijken”.

Zaterdag voor Pasen is de eerste dag dat het museum open is.

Het museum is tot en met oktober elk eerste weekend van de maand geopend, plus op een aantal bijzondere dagen: (30 maart, 28 april, 18 en 20 mei, 11 en 31 augustus, 14 en 15 september en 26 en 27 oktober). En op die dagen is dus ook de nieuwe expositie te bewonderen. Het team heeft er heel hard aan gewerkt om alles wat ze na de oproep binnenkregen een mooi plekje te geven en zodanig tentoon te stellen dat het leuk werd om te bekijken.

“Er waren ooit veertien scholen waarvan we deels kunnen laten zien wat we ervan mochten ontvangen”, vertelt Peter dan Hertog. “Allerlei heel uiteenlopende foto’s en documentatiemateriaal.” Peter laat attributen zien van de Nutsschool, vertelt dat Wout van Kouwen voor heel wat informatie heeft gezorgd, dat er enorm veel is gescand en ingelijst, dat er overal teksten bij geschreven moesten worden. “We kwamen zelfs ruimte tekort; zoveel kregen we. We hebben iets over de Openbare School, de bewaarschool in de Nieuwstraat, de Nutsschool op de Lange Burchwal, de School met de Bijbel, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mensen moeten maar eens komen kijken. Ik vind dat de tentoonstelling goed geslaagd is en de bezoekers zullen er vast blij mee zijn.”

Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 15 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 17 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 20 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 22 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert gisteren
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00