Saskia Wulterkens (zwart-wit gestreepte jurk)omringd door een aantal vertegenwoordigers van organisaties waarmee zij samenwerkte.Aan haar linkerzijde Loes de Vos en aan haar rechterzijde Sara Dekker.
Saskia Wulterkens (zwart-wit gestreepte jurk)omringd door een aantal vertegenwoordigers van organisaties waarmee zij samenwerkte.Aan haar linkerzijde Loes de Vos en aan haar rechterzijde Sara Dekker. Foto: Aad Kuiper

Cultuurcoach Saskia neemt afscheid

Algemeen

Aad Kuiper

Na bijna twaalf jaar als cultuurcoach in Oudewater werkzaam te zijn geweest gaat Saskia Wulterkens daarmee stoppen en haar werkzaamheden als programmacoördinator van de bibliotheek uitbreiden: “Nog steeds denken veel mensen dat de bibliotheek er alleen voor boeken is, maar we bieden heel veel meer: computer- en internetcursussen, (kleuter)voorlezen en andere leesactiviteiten, de biebfabriek, het Taalhuis - voor iedereen die moeite heeft met Nederlands - tabletcafés, exposities, workshops en lezingen en natuurlijk gaat het in de bibliotheek ook veel over boeken met als hoogtepunten de Boekenweek, de Kinderboekenweek, de Nationale Voorleeswedstrijd en … Nederland Leest.”

“Doen hoor!” roept Saskia erachteraan.

Heel veel mensen en dan vooral de jeugd kennen Saskia van allerlei activiteiten die ze voor die jeugd organiseert, maar misschien ook nog wel van Jip en Janneke waar ze jarenlang pedagogisch medewerker was. “De eerst jaren als cultuurcoach was het echt zwoegen”, laat Saskia weten, “want er was nog helemaal niets wat betreft cultuurbeleid. De toenmalige wethouder, Tim Smelik, zei destijds: ‘Ga maar kijken. Alle cultuuruitingen vormen de lijntjes van de kleurplaat en ga jij maar kijken hoe je ze inkleurt.’ En dat ben ik, vaak samen met Loes de Vos van het Muziekhuis, gaan doen.” En zo werd het aantal en het palet aan activiteiten steeds meer en steeds uitgebreider. En inmiddels ligt er wel een cultuurbeleidsplan, maar in de wandelgangen wordt gefluisterd dat er eigenlijk nauwelijks geld is; en dat is natuurlijk heel jammer.

Van veel organisaties waarmee Saskia samenwerkte waren vertegenwoordigers om haar op dit afscheid te bedanken voor alles wat ze organiseerde en de prettige samenwerking en bovendien uiteraard succes te wensen met haar volgende stap. Zo waren er mensen van het Muziekhuis, Onderling Sterk, het Kleicollectief, het Comité 4 en 5 mei Oudewater, De Schakels, Primair Onderwijs, het Touwmuseum, de stichting Mooyman-Martens, Bijbelgemeente Dabar en last but not least Onno Bootsma die jarenlang in het Cultuurhuis een gratis cursus filosofie verzorgde.

Saskia Wulterkens vertelt nog veel meer over wat ze als cultuurcoach allemaal doet, terwijl haar opvolgster, Sara Dekker, erbij staat en op die manier direct in de startblokken mag gaan staan: “Ik breng zoveel mogelijk kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar in contact met cultuur op zoveel mogelijk verschillende manieren. Cultuureducatie, ontwikkeling van talenten, cultuur als middel bij preventie en als vorm van verbinding zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Ik doe dit door zoveel mogelijk de samenwerking te zoeken en verbinding te leggen tussen scholen, de bibliotheek, jeugdwerk, welzijn, gemeente en overige plaatselijke verenigingen en aanbieders.” Regelmatig kwamen activiteiten die Saskia organiseerde in De IJsselbode aan de orde.

En wat betreft de uitdaging die nu meer tijd van haar gaat vragen laat Saskia weten: “Onze bibliotheek is volop in beweging, waardoor ik meer uren als programmacoördinator ga werken. Ik kijk er ontzettend naar uit om nog meer mooie programma’s en activiteiten voor onze bibliotheek te mogen ontwikkelen en organiseren.” Oudewater zal Saskia missen, maar gezien haar werkzaamheden voor de Bibliotheek Het Groene Hart zal haar invloed in Oudewater nog steeds merkbaar zijn en, zoals reeds geschreven, staat opvolgster Sara Dekker, te popelen om Saskia’s werkzaamheden in Oudewater over te nemen.

Afbeelding
Herdenken? 1 uur geleden
Afbeelding
Gert den Houdijker blijft toeslaan, ook op Grevillers 4 uur geleden
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 18 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 19 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 20 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 23 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen gisteren
Afbeelding
De laatste loodjes 8 mei, 09:00